26 / 12 / 2024

Nihat Ergün: AVM'ler pazar günü 18.00'de kapanacak

Nihat Ergün: AVM'ler pazar günü 18.00'de kapanacak

Saniye ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün AVM'lerin pazar günü saat 18.00'de kapanacağını söyledi



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Otoparkların ücretli veya ücretsiz olmasına biz karışmıyoruz. Bu AVM içerisinde verilecek bir karardır. Tasarıda otopark mecburiyeti var, otoparkı kimin işleteceğiyle ilgili bir kural yok" dedi. Pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir kuralın da söz konusu olmadığını belirten Ergün, "Pazar günü AVM'lerin ayda hiç olmazsa bir pazar gününün çalışanlarına izin, tatil olarak kullandırılabilmesi konusu var. Çünkü onlar hiçbir cumartesi-pazar izin yapma imkanına sahip olmuyorlar ama pazar günü AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili bir kural söz konusu değil.''
Sabah


Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler;

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir kural söz konusu değil" dedi.

İstanbul Mobilya Fuarı'nın ardından CNBC-E'nin sorularını yanıtlayan Ergün, büyük mağazacılık yasa tasarısında AVM'lerin pazar günü kapalı olup olmayacağının sorulması üzerine, tasarıda böyle bir madde olmadığını vurguladı. Eğlence yerleri, sinemalar, diğer restoran kafe gibi yerlerle ilgili herhangi bir süre kısıtlamasının söz konusu olmadığını vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: "Çalışanlar açısından ayda hiç olmazsa bir pazar gününün AVM çalışanlarına izin, tatil olarak kullandırılabilmesi konusu var. Çünkü onlar hiçbir cumartesi-pazar izin yapma imkanına sahip olmuyorlar. Onların da çocukları, aileleri var. Bu tür talepleri karşılayan bir bölüm var ama pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir kural söz konusu değil."

Otoparka karışmayız
Otoparklarla ilgili olarak da Ergün, şöyle konuştu: "Bütün alışveriş merkezlerinde otopark mecburiyeti var. Otoparkı olmayan AVM olmayacak. Otoparkların ücretli veya ücretsiz olmasına biz karışmıyoruz. Bu AVM içerisinde verilecek bir karardır. Tasarıda otopark mecburiyeti vardır, otoparkı kimin işleteceğiyle ilgili bir kural yoktur."

Yüzde 2'lik artış
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, organize perakendenin önünü keserek geleneksel perakendeyi yaşatmak gibi basit ve çağa denk düşmeyen bir söylem yerine, organize perakendeyi geliştirirken gelenekselin nasıl modernleştirileceğinin tespitini yapmak ve bu konuda düzenlemeler geliştirmek gerektiğini bildirdi. Nane, organize perakende sektörünün 2009 yılını yüzde 2'lik net istihdam artışı ile bitirmesinin önemine dikkat çekti.

160 milyon dolarlık Çin mobilyası uyarısı
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, CNR Expo'da düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB) açılışında yaptığı konuşmada, fuarın bu yıl, 10 bini yabancı olmak üzere 100 bine yakın misafire ev sahipliği yapacağını belirtti. 160 milyon dolarlık Çin mobilyasının Türkiye'de satıldığını belirten Ergün, "Bizim içimizde, iç pazarımızda yer bulması, üstelik her geçen gün pazar payını artırması anlaşılabilir, kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.
Hürriyet

Alışveriş merkezleri pazar 18.00'de kapanacak

Sanayi Bakanı Ergün alışveriş merkezlerindeki market ve diğer mağazaların pazar günleri 18.00'de kapanabileceğini belirtti. Sektör ise alışveriş merkezlerinin erken kapanması yerine geç açılmasını öneriyor

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, pazar günleri alışveriş merkezlerinin açık olacağını açıkladı. Ergün sadece marketler ve mağazaların pazar günleri saat 18.00'de kapanması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi. CNBC-e'ye konuşan Bakan Ergün, alışveriş merkezleri içerisindeki eğlence yerleri ve restoranlarda ise herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini açıkladı.
Ergün şunları söyledi:
"Tasarımızda pazar günü alışveriş merkezleri kapalı olacak diye bir madde yok. Böyle isteyenler var. Pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmamız var o da market bölümlerine ilişkin. çalışma saatlerinin kısıtlanmasına ilişkin veya mağazalarla ilgili olacak. Eğlence yerleri veya restoranlarla ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değil. Ayrıca pazar günü alışveriş merkezi çalışanları açısından ayda hiç olmazsa bir pazar gününün alışveriş merkezi çalışanlarına izin olarak verilmesi söz konusu. Onların hiç izin yapma şansı yok. Onların da aileleriyle geçirmesi gereken zaman dilimi olması gerekir. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Ama hiçbir zaman alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasına ilişkin bir çalışmamız söz konusu değil. Pazar günleri market ve mağazalarının çalışma saatleri de sabah saat 09.00 akşam 18.00 gibi olabilir. 18.00'lik sınır da market ve diğer mağazalarla ilgili sınır."

`Otoparkı olmayan kalmayacak'
Bakan Ergün alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasının ise mümkün olmadığını belirterek "İstanbul'un neresi şehir dışı? Bu gerçekçi bir talep değil. Ancak AVM'lere izin sistemi getiriyoruz. Biz zaten mevcutlar için bir düzenleme yapmıyoruz. Bu alana bir düzenleme getirmek istiyoruz" dedi.
Bütün alışveriş merkezlerinde otopark mecburiyeti olduğunu belirten Bakan Ergün, "Büyüklüklerine göre otopark alanı değişiyor. Otoparkı olmayan alışveriş merkezi olmayacak" dedi.
Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tedarikçilerin alacakları konusunda düzenlemeler yapacağız. Bir de private label dediğimiz market markası alanında kendi markalarıyla satış yapan alışveriş merkezlerinde kendi markalarının nerede ürettirdiklerine dair üzerinde etiket bulunmasına dair kurallar getiriliyor."

Bakkallar varlığını sürdürmeli
Bakkallara ilişkin düzenlemeye değinen Nihat Ergün şöyle konuştu: "Bu tasarı alışveriş merkezlerinin kuruluşlarına düzenleme getiren bir tasarı, onu himaye eden koruyan bir tasarı değildir. Bu arada bakkalların niteliklerini artırmak için çalışmalarımız var. Esnaf strateji belgesi açıklayacağız. Burada birleşmeler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, büyük mağazalar ile bakkalar arasında ilişkinin kurulması da düzenlenecek. Bakkaların da ihtiyacı karşılayacak şekilde varlıklarını sürdürmeleri gerekir."

`Geç saatte açılsın'
- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerin 18.00'de kapanmasının sorunu çözmediğini dile getirerek dernek olarak yaptıkları araştırmalarda tüketicilerin yüzde 42'sinin AVM'lere pazar günü ve öğleden sonra gelmek istediklerini dile getirdi. Kodal, "Saatin erkene çekilmesi sorunları çözmez. Geç saatte açılması daha avantajlı çünkü müşterilerin tercihi sabah saatleri yönünde değil. Sadece sinema, kafe gibi yerlerin açık bırakılacak olması haksız rekabete de yol açar. Çünkü yemek yemek, film izlemek için gitmeyen kitle de var" dedi.
Milliyet

AVM'ler pazar günleri açık olacak  

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, pazar günleri alışveriş merkezlerinin açık olacağını açıkladı. Ergün, sadece marketler ve mağazaların pazar günleri saat 18:00'de kapanması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Ergün, alışveriş merkezleri içerisindeki eğlence yerleri ve restoranlarda ise kısıtlamaya gitmeyeceklerini açıkladı.

İSTANBUL'UN NERESİ ŞEHİR DIŞI

Bakan Ergün şunları söyledi: "Tasarıda pazar günü alışveriş merkezleri kapalı olacak diye bir madde yok. Böyle isteyenler var. Pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmamız var o da market bölümlerine ilişkin çalışma saatlerinin kısılmasına ilişkin veya mağazalarla ilgili olacak. Eğlence yerleri veya restaurantlarla ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değil." Ergün, alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasınının ise mümkün olmadığını belirterek "İstanbul'un neresi şehir dışı. Bu gerçekçi bir talep değil" dedi
Star Gazetesi

AVM'ler pazar gününü kurtardı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Bakkal Amca devri bitti' çıkışının ardından, gözler, büyük marketlerin kent dışına taşınmasına yönelik tartışmalara çevrildi. Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, AVM'lerin pazar günü çalışması konusundaki yetkiyi belediyelere bırakırken, sektörden büyük tepki gelmişti. Bakanlık, bunun üzerine bu konudaki yetkiyi belediyelere (veya valiliklere) bırakmama kararı aldı. Böylece, hem konu belediyelerin inisiyatifinden çıkarılacak hem de farklı illerde farklı uygulamalara gidilmesi önlenecek.

Buna göre, AVM'ler artık Batı ülkelerindeki gibi 10.00-20.00 şeklinde öngörülen saat diliminde (Şu an büyük çoğunluk 22.00'de kapanıyor) açık kalacak. Ancak bar, restoran ve sanat galerileri gibi sosyal alanlar, bu kısıtlamaya tabi tutulmayacak. AVM'leri şehir dışına taşıma gibi çok radikal talepler geldiğini aktaran Sanayi ve Ticaret Başkanı Nihat Ergün, 'Adam milyon dolarlık bir yatırım yapmış, bu yatırımı alıp nereye götüreceksiniz. 'Kapatıyorum seni arkadaş git şehir dışında yap' demenin imkanı var mı? Chavez fikirleri gibi' dedi.

Ergün, bundan sonra kurulacak AVM'lere bir takım kurallar getireceklerini belirterek, ancak mevcut merkezleri taşımak gibi bir gayeleri olmadığını söyledi. Ergün, 'Mevcutları tekerlekli olsalardı bir yere taşırdık. Kuralları belirleyelim, alışveriş merkezleri gene olsun. Bunun piyasa ekonomisi içerisinde önüne geçmek, bunları yasaklamak doğru değil' dedi.

Yenilere düzen geliyor

AVM'lerin tedarikçiyle olan ilişkisini de düzenleyeceklerini ifade eden Bakan Ergün, 'Bir alışveriş merkezi olacaksa içinde, sohbetevi, imza günleri yapılabilecek, kitap satılacak birtakım sosyal aktivite, kültürel aktivitelerin de yapılacağı mekanlar getiriyoruz' diye konuştu. Ergün, 'Özellikle 5 bin, 10 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerinin kentteki yapılaşmayı, trafik akışını ve hayatı olumsuz etkilemesi önlenecek.

Rastgele yerlere alışveriş merkezi yapılması doğru değil. Düzenleme şimdi Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak ve Meclise sevk edilecek. Mart ayı içerisinde de yasalaşma faaliyetine girmiş olur' dedi.

Cironun yüzde 42'si pazar günleri oluyor

AVM'LERİN pazar günü kapanması tartışmalarını değerlendiren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkan Hakan Kodal, 'Türkiye'de birçok şirket, cumartesi, yarım gün de olsa çalışıyor. Pazar günü kapalı olma, tüketici beklentilerine karşıdır. Pazar günü kapanmak AVM'lerde çalışan yaklaşık 350 bin çalışan için istihdam sorununa yol olacaktır' dedi.

AYD'nin Tüketici Algı Araştırması sonuçlarına göre, müşterilerinin yüzde 42,6'sı pazar günü alışverişe gitmeyi tercih ederken, yüzde 73,8'inin hafta sonu AVM'leri ziyaret etmeyi tercih ettikleri saptandı. AVM'lerin hafta sonu yaptıkları ciro, sektör cirosunun yüzde 60'ını bulurken, sadece pazar günü elde edilen pay ise yüzde 35'lerde.

109 YENİ AVM GELİYOR

ŞU an Türkiye'de 238 aktif AVM var.

TÜRKİYE'DE planlama ve inşa aşamasında ise 109 ayrı AVM projesi bulunuyor.

İNŞAATI süren 34 yeni AVM de bu yıl içinde açılacak.

2009'DA açılan AVM sayısı 29 olurken, bunların büyük bölümü kriz öncesinde başlamıştı.

BU AVM'lerin yüzde 80'i  Ankara  ve İstanbul'da yer alıyor.

TÜRKİYE'DE şu anda 81 ilin sadece 39'unda AVM bulunuyor. Yani 42 ilde yok

SEKTÖR, yılı 21 milyar TL ciro ile kapatırken, bu rakamın 2010 sonunda 25 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.

2009'DA AVM'lere yönelik toplam ziyaretçi sayısı ise 1 milyar kişi oldu.
Akşam

Orta yol bulundu 
 
AVM'deki mağazalar marketler Pazar günü saat 18'de kapanacak

AVM'lerin Pazar günü kapatılmasını isteyen lobi karşısında hükümet orta yol buldu. Sanayi Bakanı Ergün, "AVM'lerdeki mağazalar Pazar saat 18.00'de kapanacak. Restoran, cafe ve sinema gibi yerlerde bir kısıtlama olmayacak" dedi.

Alısveriş merkezlerinin Pazar günleri açık kalıp kalmayacağı haftalardır hatta yıllardır tartışılıyor. Bu konuda "AVM'ler sokaktaki esnafı öldürüyor" görüşü ile "AVM'leri pazar günü kapatmak tamamen kapatmak demektir. En çok ciro pazar günleri yapılır" karşı görüşü arasında sıkışıp kalan hükümet ara formülü bulmuş görünüyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, pazar günleri alışveriş merkezlerinin açık olacağını ancak saatlerine ilişkin belirli düzenlemeler yapılabileceğini açıkladı. Ergün sadece market ve mağaza kısımlarının Pazar günleri saat 18:00'de kapanması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Ergün, alışveriş merkezleri içerisindeki eğlence yerleri ve restoranlarda herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini açıkladı.

Ergün, Alışveriş Merkezleri Büyük Hipermarketler ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı'yla ilgili şu bilgileri verdi:

Neresi şehirdışı?

"Tasarımızda Pazar günü alışveriş merkezleri kapalı olacak diye bir madde yok. Böyle isteyenler var ancak biz kabul etmiyoruz. Sadece Pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmamız var o da market bölümlerine ilişkin çalışma saatlerinin kısılmasına ilişkin veya mağazalarla ilgili olacak. Eğlence yerleri veya restoranlarla ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değil. Ayrıca Pazar günü alışveriş merkezi çalışanları açısından ayda hiç olmazsa bir Pazar gününün alışveriş merkezi çalışanlarına izin olarak verilmesi söz konusu. Onların hiç izin yapma şansı yok. Onların da aileleriyle geçirmesi gereken zaman dilimi olması gerekir. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Alışveriş merkezlerinin Pazar günü kapatılmasına ilişkin bir çalışmamız söz konusu değil. Pazar günleri market ve mağazalarının çalışma saatleri saat 9.00 akşam 18.00 gibi olabilir diye düşünüyoruz."

Ergün, alışveriş merkezlerinin şehirdışına çıkarılmasınının mümkün olmadığını belirterek "İstanbul'un neresi şehirdışı. Bu gerçekçi talep değil. Ancak AVM'lere izin sistemi getiriyoruz" dedi.

Bakan Ergün şu noktaların altını çizdi:

"AVM'lerin şehirdışına taşınması mevcutlar için gerçekçi bir talep değil. Bir müşteri potansiyeli de var. Biz zaten mevcutlar için bir düzenleme yapmıyoruz. Bu alana bir düzenleme getirmek istiyoruz. Eğer kentin imarına, şehirleşmesine ve ulaşımına zarar veren bir uygulama varsa bunları giderici bir düzenleme getiriliyor. Yine burada kentin şu kadar dışında olsun diye bir kural getirilemiyor. Mesele İstanbul'da şehrin dışı neresi. Batı'da Tekirdağ, Doğu'da Kocaeli ile birleşmişsiniz. İstanbul için şehirdışı tabirini bu tasarı için kullanmak mümkün değil. Önemli olan şehrin imarına zarar vermemek."

Bakkalların çağa ayak uydurması için strateji belgesi açıklayacağız

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta sonu İstanbul İkitelli'de 212 AVM'nin resmi açılış töreninde bakkallığın artık günümüzde devrinin tamamlandığını belirtmişti. Bakan Nihat Ergün, sokaktaki esnafın karşı çıktığı AVM'lerin tahribatına uğrayacak esnafla ilgili de bir çalışma yaptıklarını söyledi. Ergün, "Bir değişim varsa o değişim yaşanır. Ancak bu değişim sağlıklı yaşanmalı. Bakkalların niteliklerini artırmak için çalışmalarımız var. Esnaf strateji belgesi açıklayacağız. Burada birleşmeler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, büyük mağazalar ile bakkallar arasında ilişkinin kurulması düzenlenecek. Bakkalların da ihtiyacı karşılayacak şekilde varlıklarını sürdürmeleri gerekir. Ama bu hangi sayıda olacak, hangi mahiyette sürdürülecek? Belki bir kısmı birleşecekler, belki bir kısmı ürünlerini değiştirecekler belki bir kısmı pazarlama tekniklerini değiştirecekler" dedi.
 
Vatan


Geri Dön