Nihat Ergün: Sanayi tesisleri OSB'lere taşınacak
Nihat Ergün, 'Büyük zarar gören, malların telef olduğu yerler İkitelli Sanayi Bölgesi alanı içinde değil. Sanayi tesislerinin yer seçimi iyi yapılmalı' dedi
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hükümetin selden zarar gören işletmelerin zararının telafisi için bir sel paketi üzerinde çalışma yaptığını belirtti. Bu kapsamda sanayicilere özel kredi sağlanacak, borçlar bir süre ertelenecek. İstanbul'daki sanayi tesisleri, sel felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışırken, hükümet de 'sel paketi' açacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, selden zarar gören işletmelerin zararlarının telafisi için özel bir çalışma yaptıklarını belirtirken, bu kapsamda SSK, vergi ve elektrik borçlarının ertelenmesi yanında, bu sanayiciler için kamu bankaları ve kredi garanti fonundan düşük faizli ve uzun vadeli özel kredi imkanları da sağlayacaklarını kaydetti. Selden zarar gören işletmelere kredi desteği sağlanması konusunda özel bankalara da çağrıda bulunan Ergün, 'Krizde bozulan imajınızı düzeltmek için sel mağduru işletmelere kredi verin' diye konuştu. Ergün, dere yatağındaki sanayi tesislerinin de Organize Sanayi Bölgesi alanları içine taşınacağını, uzun vadede de İstanbul'daki sanayi alanlarının Kastamonu'ya kadar kurulacak havzaya taşınacağını açıkladı. İstanbul'da yaşanan sel felaketinin vurduğu sanayi tesislerine yönelik tedbirleri anlatan Ergün, İstanbul'daki Sanayi İl Müdürlüğü'nün, valilik, İTO ve İSO ile birlikte çalışma yaptığını, selden zarar gören işletmeleri ve zararlarını tek tek tespit edeceklerini kaydetti.
Sanayi tesisleri OSB'ler içine taşınacak
İkitelli'deki Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) Ayamama Deresi yakınındaki riskli alana kurulduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Ergün, selden zarar gören sanayi işletmelerinin hemen hemen tamamının OSB'ler dışında olduğunu vurguladı. Ergün, 'Büyük zarar gören, malların telef olduğu yerler İkitelli Sanayi Bölgesi alanı içinde değil. Sanayi tesislerinin yer seçimi iyi yapılmalı. Özellikle yeni kurulan organize sanayi bölgelerinde, deprem ve seli dikkate alarak özel bir yer seçim çalışması yapıyoruz. Hızlı şekilde oradaki sanayi bölgelerinin OSB içine taşınmasıyla ilgili çalışma yapmamız gerekiyor' dedi.
Fabrikalar İstanbul dışına çıkıyor
BAKAN Ergün, İstanbul'un plan çalışmaları kapsamında da zaten sanayi tesislerinin büyük bölümünün kent dışına taşınmasını öngördüklerini kaydederek, şunları söyledi: Hatta İstanbul'un yetmeyeceği düşünülerek Kastamonu, Bursa, Yalova ve Bilecik'e kadar olan bölgeyi sanayi havzası olarak değerlendirip, İstanbul'daki tesisleri bu havzaya yerleştireceğiz. Sanayi alanları artık İstanbul dışına çıkarılıyor. Bu havza İstanbul'a kolay entegre olacak. Taşınma için ayrı bir planlama ve taşınma teşvikleri ile özel krediler de sağlanacak. İstanbul'un artık taşıyamayacağı yükler var. İstanbul bu kadar sanayi yükünü taşımakta da zorlanıyor.
Özel bankalara sel kredisi çağrısı
ERGÜN, özel bankalara da selzedelere kredi sağlaması çağrısında bulunarak, 'Özel bankalar bugün devreye girmeyecekler de ne zaman devreye girecekler. Ekonomik krizde çok eleştiri aldılar, kredi kaynaklarını kısmakla eleştirildiler. Böyle bir anda devreye girmek onların imajını düzeltmek açısından önemli bir fırsat' diye konuştu. Bakan Ergün, selden zarar gören ancak sigorta kapsamında bulunmayan mallar için de afet fonunda nakit ödeme yapılabileceğini söyledi. Ergün, Bakanlar Kurulu'nda yapılacak değerlendirmeye göre tabloyu netleştireceklerini aktardı.
Kredi Garanti Fonu'ndan selzedelere özel imkan
ERGÜN, zararların telafisi için yeni kredi imkanları oluşturacaklarını da kaydederek, kamu bankaları olan Halkbank, Ziraat ve Vakıfbank'ın ayrıca çalışarak selzedelere özel düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanları yaratacağını aktardı. Ergün, yeni oluşturulan Kredi Garanti Fonu'nun imkanlarının da selden zarar gören işletmeler için özel olarak devreye alınabileceğini söyledi.
Deniz ÇİÇEK/Akşam