Genel

Nihat İzsiz: Kentsel dönüşüm rant kapısı olmamalı!

Gayrimenkul sektöründeki kalite ve kalite konseptiyle yaptığı faaliyetlerle inşaat sektörüne geçiş yapan Delta, yakın zamanda Delta İzsiz Holding markasıyla faaliyetlerine devam etme kararı aldı.

Delta markası, inşaat sektörünü yakından takip edenler için çok tanıdık ve aşina bir marka. Gayrimenkul sektöründeki kalite ve kalite konseptiyle yaptığı faaliyetlerle inşaat sektörüne geçiş yapan Delta, yakın zamanda Delta İzsiz Holding markasıyla faaliyetlerine devam etme kararı aldı. Kurulduğu ilk günden bu yana sektörde 74 bin aileyi konut sahibi yapan Delta İzsiz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat İzsiz, şu anda Beylikdüzü ve diğer bölgelerde devam eden projelerini ise şöyle sıralıyor: Delta Deluxe, Delta Dubai Comfort, White Gold ve Tuzla bölgesinde küçük çaplı Referans Tuzla projeleri.


İnşaat sektöründe maliyetlerin artışıyla paralel olarak fiyatların da yükselme trendine girdiğini, bunun da satın alma kapasitelerine olumsuz yansıdığına dikkat çeken İzsiz, firma olarak kaliteli ve lüks konut üretme felsefelerini ise “2012 yılında 850 TL’ye aldığımız demirin tonu şu anda bin 600, 80 TL’ye aldığımız C30 beton ise şu anda 135 TL’ye yükselmiş durumda. Bunlar yıllık artışların çok üzerinde, inşaat sektöründe de üretim arttıkça maliyetler de dolayısıyla artmış oluyor. Bu durumu ucuz konut üreterek tolere etmeniz mümkün değil. İkincisi ise mütekabiliyet yasasının onaylanmasından sonra bizim beklediğimiz yüzde 20 iken yüzde 5’lik bir kota onaylandı. Özellikle istikrarsız Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye gelip konut edinmek isteyenler pazarlıksız satın almaya başladılar. Bu da psikolojik olarak bir algının oluşmasına yol açtı. Bu insanlar kaliteli projeler istiyorlar. Üçüncüsü ise bizim vatana millete bir borcumuz var. Kaliteli üretim misyonumuz. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin gelişen büyüyen yüzü ve sektörü olmak istiyoruz” açıklıyor.


Sektörde oluşan geçici balonun önümüzdeki dönemde yavaş yavaş ortadan kalkacağına inandığını kaydeden İzsiz, “Banka kredisi faizleri düşüyor. Hükümet Merkez Bankası üzerinde bir baskı uyguluyor. Faizlerin düşmesiyle piyasaların hareketleneceğini düşünüyorum. Diğer yandan Kentsel Dönüşüm çerçevesinde İstanbul’da 4 milyon konutun, 1 milyon 600 bininin kaçak olduğu tesbit edilmiş durumda. Kentsel Dönüşümün daha hızlı ilerlemesi için yeni bir algı oluşturulması gerektiği çok açık. Müteahhitlerin elinin güçlendirildiği yeni bir yasa çıkarılması lazım. Gelen imar artırımlarının daha mantıklı planlanması gerekiyor. Rant elde etmek için değil, milli bir görev olarak bunun kabul edilmesi lazım. İstanbul’da yaşayacağımız deprem gerçeğini göz ardı etmeden, Kentsel Dönüşüm’ün süratle yapılabilmesini sağlayacak bir altyapının, hem hukuksal, hem algısal şekilde oturtulması gerekiyor” dedi.


Milli Gazete