Nihat Özdemir: 3.Havalimanı bir nevi üniversite olacak!
İstanbul'u bölgenin yeni yıldızı yapacak dev projelerin heyecan verici olduğunu söyleyen Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir, "Bu projelerde bir virgülüm olabilir mi diye bakıyorum" dedi.
Bu hafta Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile bir araya geldik. Üçüncü Havalimanı inşaatının ortaklarından olan Özdemir ile şirketinin 2015 yatırımlarını konuştuk. Ufukta yeni bir proje olup olmadığını sorduk. İstanbul'a yapılan dev projelerin dünyada örneği olmadığını söyleyen Özdemir, "Bir Türk vatandaşı olarak bu projelerden heyecan duyuyorum. Bunlarda bir virgülüm olabilir mi diye bakıyorum" diyor.
Dolardaki artış yatırımlarınızı etkiledi mi?
Havalimanı yatırımına tesir etmedi. Faydası bile var. Enerji yatırımlarımızı dolarla yaptık. Gelirlerimiz de TL. Bu, biraz rahatsız ediyor ama çok tehlikeli durum değil. Sonuçta aldığımız kredileri de yarın sabah ödemiyoruz. Çoğunlukla 10 yıl gibi uzun vadede ödüyoruz.
Üçüncü Havalimanı gecikecek mi?
Böyle bir şey söz konusu değil şu anda. Sondajlar bitti. Mastır projemizi Ulaştırma Bakanlığı'na sunduk. Tasdik edilmek üzere. Yakın zamanda fiili olarak işe başlayacağız. Finansman anlaşmamızı tamamladık, mastır projemizin onaylanmasını bekliyoruz. Onaylandıktan sonra kamuoyuna duyuracağız. Mimarlık anlaşmamızı da tamamladık. Avrupalı bir şirket ama Türk ortağı da olacak.
Kanal İstanbul'un ihale şartnamesinin de mayısta çıkması bekleniyor. Siz grup olarak bu projeyle ilgilenir misiniz?
Heyecan verici bir proje. Dünyada böyle bir proje yok. Bundan heyecanlanmayan iş adamı olamaz. Üç katlı Tüp Geçit ve diğer projeler için de bu söylediklerim geçerli. 64 yaşındayım, 'bu projelerde bir virgülüm veya noktam olur mu' diye bakıyorum. Bu ebatta dünyada proje yok. Bir Türk vatandaşı olarak bundan gurur duyuyorum. Benim ülkemde bu projeler yapılıyor, ihaleye çıkılıyor.
NÜKLEER, LİMAK İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLUR
Limak Grubu'nun cirosunun yarısı enerji oldu. Sektöre ne kadarlık bir yatırım planı var önümüzdeki dönemde?
Enerjiye 3 milyar dolar yatırım yaptık. Bir 3 milyar dolar daha yolu var. Kurulu gücümüz 3 bin megavat (MW). Hedefimiz 5 bin MW. Yeniköy ve Kemerköy'ü ortağımızla aldık. Hamitabat'a 520 milyon euroluk yatırım yaparak Türkiye'nin en verimli santralini yapacağız. Kredileri bitirdik, özsermayemiz de tamam. 2017'de açmayı planlıyoruz. Konya Çumra'da 13.5 MW'lık bir güneş enerjisi santralimiz var. Kapasiteyi 30 MW'a çıkaracağız. Aydın'da 20 MW'lık jeotermal santralimiz var. Onu da büyütüyoruz. Rüzgar için de çalışıyoruz. Türkiye başarılı özelleştirmeler yaptı. Eskimiş, yaşlanmış, ömrünü tamamlamış santralleri özelleştirdi, iyi yarışmalarla devlet kazanç sağladı. Biz de ihaleleri alan yatırımcılar olarak kapasite artırıp, santralleri yeniliyoruz. Memnun musunuz? Evet memnunuz ama pahalı aldık. Bunları çevreye saygılı ve verimli hale getireceğiz. Hem ülke hem de biz kazanacağız.
Nükleer santralde yer almak ister misiniz?
Türk firmaları olarak HES, kömür, doğalgaz santralleri yaptık. Ama hiçbirimizin nükleer tecrübesi yok. Enerji Bakanlığı'na 'Bizler nükleer santral yatırımlarında olmak istiyoruz' dedik. Akkuyu ya da Sinop'ta yatırımcı olarak Türk sermayesini göreceğimizi tahmin ediyoruz. Biz de bu işi yapmak isteriz. Ama şartlara bağlı. Nükleer bizim şirket için dönüm noktası olur.
YÜKSEK FATURA HATALARI DİJİTALLE BİTECEK
Kayıp-kaçak bedellerinin iadesiyle ilgili kanun çıkıyor. Bu konu tüketiciler açısından iyi olmadı…
Bakın, Macaristan, Almanya, Hırvatistan, İngiltere'de de sistem böyle… Bizim 4 dağıtım bölgemizde de kayıp-kaçak yüzde 10'un altında. Türkiye ortalaması da 3 bölgeyi ayırdığınızda yüzde 10'un altında. Doğu ve Güneydoğu işin içine girince Türkiye ortalaması yüzde 13'e çıkıyor. Doğu ve Güneydoğu'da hızla düzelme sağlanırsa bu ortalama giderek düşer. Bu sorun aslında Çözüm Süreci'nin de bir parçasıdır. El birliğiyle destek olmalıyız.
Bir ara herkes yüksek elektrik faturalarından şikayetçi oldu. Bir daha böyle bir durum yaşanır mı?
Hiçbir zaman elektriğe zam yapmadık. Vatandaşın cebinden fazla para çıkmadı. Yanlışlıklar oluyor, insan da bilgisayar da hata yapıyor. Fahiş fatura için müracat edenlerinkini bir günde düzelttik. Bir ara kış nedeniyle faturalar iki ayda bir okundu. Orada dahi vatandaşa taksitle ödeme imkanı getirdik. Ama artık bu sorunlar yaşanmayacak. Dijital ortama geçmek için 200 milyon dolarlık yatırımla yeni bir sistem kuruyoruz. Uzaktan kumandayla faturalar okunacak, elektrik kesintileri azalacak. Bunun için sayaç değişse bile tüketiciden bedel almayacağız.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI ÜNİVERSİTE OLACAK
Üçüncü Havalimanı'na ileride yabancı ortak alır mısınız?
Herkes burayla ilgileniyor ama şu aşamada yabancı ortaklık söz konusu değil. Proje, mimarlık, altyapı gibi işlerde yabancılarla çalışıyoruz zaten. Ama orada da işin içine mutlaka bir Türk firmasının da girmesini istiyoruz. Yani mimarlık mı, altyapı mı, bankaların projeyi denetleme firması mı, duty free mi… Hepsinde yabancıların yanında Türkler'in de eli olacak. Havalimanı bittiğinde kendi konularında (servis, proje, yapım vs) 50 tane Türk firması çıkarmamız lazım. Burası bir nevi üniversite olacak.
Dilek Güngör-Sabah
3. havalimanı tanıtım filmini izlemek için tıklayın