Nihat Özdemir: Bankalar 3.havalimanı için kapımızda bekliyor!
3. havalimanı ihalesini 26 milyar euroluk teklifle kazanan konsorsiyumun ortaklarından Özdemir, "Yerli yabancı birçok banka kapımızı çalıyor. Finansman sorunu yok.Gelenimiz gidenimiz çok" diye konuştu.
3. köprü mutlu etti Mayıs ayının başında düzenlenen 3. havalimanı açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon euro ile Limak İnşaatKolin İnşaat-Cengiz İnşaat-Mapa İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu vermişti. KDV de eklendiğinde bu bedel 26 milyar euroyu buldu. Konsorsiyumun ilk etapta 7 milyar euroluk kaynağa ihtiyacı olacağı talimin ediliyor. Özdemir, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesinin finansmanıyla ilgili şöyle konuştu: "3. köprü için sağlanan 2.3 milyar dolarlık kredi finansmanı haberini duyunca mutlu olduk. Bizim de projemiz ortaya çıkınca maliyeti belli olacak.
Sonra gereken finansman ihtiyacı ortaya çıkacak. Şu an ön görüşmeler yapıyoruz. Finansmanda zorluk görünmüyor." Bütün patronlar toplandık 3. havalimanının dünyanın en büyükleri arasında olacağını belirten Özdemir, "Hedefimiz en son 150 milyon yolcu kapasitesine çıkmak. Konsorsiyumun tüm ortaklarının patronları olarak toplantılar yaptık. İşin sonuna yaklaşıyoruz. Projenin arazinin neresine konumlanacağına bakıyoruz. Eylül ayı sonunda projeyi onay için sunacağız." 5 YILDA 3. havalimanı projesiyle yeni bir şehir kurulacak. Havalimanının 3 tamamlanması hedefleniyor. Yani 10 milyar euro yatırım yapılacak havalimanı 2018 yılı sonunda hizmete açılacak.
Kurun yükselmesi bize zarar değil fayda sağlar NİHAT Özdemir, son dönemde döviz kurlarında yaşanan artışın kendilerini kötü etkilemeyeceğini vurguladı. ABD'nin parasal genişlemeyi yavaşlatacağını açıklamasının ardından dolar 2.07'ye, euro 2.70'e faiz ise çift hanelere dayanmıştı. Özdemir, 3. havalimanında tüm gelirlerin euro ile olacağını belirterek şöyle konuştu: İnşaat maliyeti düşecek "Kiralar, duty free gelirleri, uçak gelirleri her şey euro ile gelecek. İnşaatı Türkiye'de yapacağımız için birim metrekare fiyatı da düşüyor. Eskiden 1 metrekare havalimanı arazisinin maliyeti 1.200 euroydu şimdi 1.100 euro oldu. Çimento, demir TL ile alınıyor, inşaat maliyetinde yüzde 5-7 düşüş bekliyoruz. Zaten biz ihaleye hazırlanırken faizin yüzde 1 artabileceğini de göz önünde bulundurduk.
THY, Pegasus ve yabancı şirketlerin isteği hedefimize ulaşacağımızı gösteriyor. Biz daha ucuz maliyetli finansman bulacağız."
Vatan