Sektörel

Nihat Zeybekçi: Ekonomide Ar-Ge ve yüksek teknolojiyi arttırmak zorundayız!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedefleri için 8-9 sene içinde milli gelirden Ar-Ge’ye ayırdığı payı yüzde 2,5’lar üzerine, yüksek teknolojili ürünler oranını da yüzde 15’lere çıkarmak zorunda olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için 8-9 sene içinde milli gelirden Ar-Ge’ye ayırdığı payı yüzde 2,5’lar üzerine, ihracattaki yüksek teknolojili ürünler oranını da yüzde 15’lere çıkarmak zorunda olduğunu söyledi. 


Zeybekci, marka geliştirme programı "Turquality" çerçevesinde Koç ve Sabancı iş birliğiyle geliştirilen "Yönetici Geliştirme Programı"nın 11. Dönem Sertifika, 12. Dönem Açılış Törenine katıldı.


Burada konuşan Zeybekci, eğitimin insan hayatındaki önemine değindi. Kendi hayatından örnekler veren Zeybekci, “ben artık oldum, öğrendim” demenin yanlış olduğunu, hayatın her aşamasında öğrenilecek şeylerin bulunduğunu anlattı.


Bakan Zeybekci, “Yönetici Geliştirme Programı”na atıfta bulunarak, Türkiye’de üniversitelerden mezun olanlara "avukat", "mühendis" gibi kimliklerin hemen verildiğine, Türkiye’de bunların tamamının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.


Türkiye ekonomisinde 2002 yılından bu yana meydana gelen gelişmelere de değinen Zeybekci, Türkiye’nin ihraç kilogram fiyatının 1,70 dolara yaklaştığını, bunun iyi ama yetersiz olduğunu söyledi.


Zeybekci Türkiye'nin ihracatta inanılmaz bir performans gösterdiğini vurgulayarak, "Ama Türkiye olarak biz, hammadde kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, enerji kaynaklarını ve imkanlarını başkalarının kontrol edip şartlarını başkalarının belirlediği, tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği ve tüketim ağlarını da başkalarının kontrol ettiği bir dünyada, çoğunluk itibariyle bu noktaya kadar fason üretici bir ülke olarak geldik” diye konuştu. 


Son dönemde Türk markalarının dünyada bilinmeye başladığını anımsatan Zeybekci, Türkiye’nin dünyada marka değerini en hızlı artıran ülkelerden biri olduğunu aktardı.


Bakan Zeybekci, ortalama eğitim süreleri ile milli gelirler arasında doğrudan ilişki olduğuna dikkati çekerek, “Onun için ne kadar eğitim o kadar milli gelir, ne kadar demokrasi ve yatırım özgürlükleri, hürriyetleri, o kadar milli gelir ve ülke kalkınması, ne kadar kalkınma ne kadar milli gelir ve demokrasi, o kadar marka olmuş bir ülke” değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye’de geçmiş yıllarda gençler arasında “Türkiye’yi terk etmek isteyenler” kapsamındaki anketlerde utanç verici rakamlar olduğunu belirten Zeybekci, şu an istenilen noktada olmasa da rakamların eskiye göre daha iyi olduğunu ifade etti.


“Nereden kesersek keselim, nereden tasarruf edersek edelim, eğitime, Ar-Ge’ye, araştırmaya, inovasyona, markaya, modaya kaynak aktarmak zorundayız” diyen Nihat Zeybekci, insan yetiştirmenin önemini vurguladı.


 "Türkiye dalgalı denizde sapasağlam bir gemi"


Türkiye’nin Ar-Ge konusunda da çok ciddi mesafeler kaydettiğini belirten Zeybekci, “2012 sonu itibariyle Türkiye 820 milyar dolarlık milli gelirinin yüzde 1’ini Ar-Ge’ye aktarma başarısı gösterdi, bu rakam Kore’de yüzde 3,5. 2023 hedeflerine ulaşmak için Ar-Ge’ye ayırdığımız payı 8-9 sene içinde yüzde 2,5’ların üzerine atmamız lazım” dedi.


Nihat Zeybekci, yapılan 160 milyar dolarlık ihracat içinde yüksek teknolojinin payının yüzde 4 olduğunu, Kore’de bu oranın yüzde 25 olduğunu dile getirerek, 9 sene içinde burada da yüzde 15 seviyelerine gelinmesi gerektiğine işaret etti.


Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti:


“Türk firmalarını yurt dışında tanıtmak için çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Hem farklı olmak zorundayız hem de başkalarının belirlediği üretim bandında, fasoncu bir üretici olarak yolumuza devam edemeyiz. Ülke olarak sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji kaynaklarını kontrol etmek, tüketim alışkanlıklarını belirlemek, ki bu alanda dünyada en avantajlı ülkelerden biriyiz ve tüketim ağlarını kontrol etmek zorundayız.”


Türkiye’nin jeopolitik konumu, avantajlı uçuş ağları ve kültür coğrafyasına olan yakınlığıyla tüketim alışkanlıklarını belirlemede oldukça avantajlı olduğunu yineleyen Zeybekci, kültür coğrafyasında Türk dizileri ve kahramanlarının inanılmaz karşılıkları olduğunu kaydetti.


Bakan Zeybekci, Türkiye için "Dalgalı denizde sapasağlam bir gemi" benzetmesini yaparak, "Demokrasisiyle, hukukuyla, uluslararası entegrasyonuyla, yatırım ortamıyla, yabancı yatırımlarıyla, bütün dünya tarafından 'hoşgeldin' diye pozitif karşılanan bir ülke konumundadır. Bu yüzden sene sonu itibariyle ihracatımızı 162 milyar dolar bekliyoruz" diye konuştu.


Nihat Zeybekci, konuşmasının ardından mezunlara sertifikalarını takdim ederken, daha sonra törene katılanlarla aile fotoğrafı çektirdi.


AA