Kent Haberleri

Nihat Zeybekci: İzmir’in düzenlenmesinde yerli doğaltaş kullanılmalı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin mermer ve doğal taşını blok yerine işlenmiş ürün olarak ihraç etmesi gerektiğini, bunun için hükümetçe her türlü desteği vereceklerini söyledi.


Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla 20'nci kez kapılarını açtı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin mermer ve doğal taşını blok yerine işlenmiş ürün olarak ihraç etmesi gerektiğini, bunun için hükümetçe her türlü desteği vereceklerini söyledi. Törende açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'deki fuara büyük katkı sağlamak istediklerini belirterek, "Fuarı istediğimiz gibi destekleyemiyoruz. Seneye bu fuarlarımızı en üst düzeyde destekleyeceğiz. Fuarın sunumundan ziyaretine kadar... Çünkü ben bu fuarla gurur duyuyorum" dedi.


Kültürpark'ta 4 gün boyunca sektör profesyonellerini ağırlayacak olan fuara 275'i yabancı, 912'si yerli toplam bin 187 firma katıldı. İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergilendiği fuarda 659 adet blok mermer ve doğaltaş görücüye çıktı. Toplam 45 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen Marble'da, yoğun katılımcı talebini karşılamak için 8 bin 700 metrekarelik dört yeni hol inşa edildi. Fuarın kente kazandıracağı gelirin ise 100 milyon dolar seviyesinde olacağı bekleniyor. 


'Altyapısı yenilenmeli'

Fuarın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç'in yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Fuarın açılışı Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapılırken, konuk konuşmacı Sunay Akın'ın mermerin tarihini anlattığı sunum ile başlayan tören konukların büyük ilgisini çekti. 

Yerel yönetimlerin, bir ülkenin ve ilin zenginliğini genç bir kızın çeyizi gibi süslemesi gerektiğini söyleyen Zeybekci, "Bugün İtalya'ya gittiğinizde, o kentin doğal kaynak ve manevi zenginliklerini görürüsünüz. Orada hangi mesleğin ön planda olduğunu da görürsünüz. Bugün bu anlamda en somut örnek Denizli'dir. Denizli'de 30'a yakın antik kent vardır. Her biri sapasağlam ayaktadır. Denizli'nin kaldırımlarında, parklarında dolaşan insanlar şundan emindirler; bu şehirde traverten var. Eminim aynı hassasiyeti bütün illerimiz gösterir. Bunu eleştirmek anlamında değil, belediye başkanlığından gelen biri olarak söylüyorum. Ama biz Denizli'de şehrin altyapısını komple değiştirdikten sonra bunları yaptık. Önce altyapıyı değiştirmek lazım. Umarım İzmir Büyükşehir Başkanımız da şehrin düzenlemesinde doğaltaşı kullanır" dedi.


Kamuda zorunlu kullanılacak 

Dünyanın en önemli rezervlerine sahip olmamıza rağmen, en önemli mermer kullanıcı ülke olamadığımıza işaret eden Mehmet Hamdi Yıldırım ise, ihracatın yerel olarak da karşılık bulması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, "İhracat yaptığımız kadar, Türkiye içinde de üretimi artırmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönem bu meseleyi halledeceğimiz bir dönem olacak. Özellikle kamuda yerli mermerin kullanılması için yeni kanunumuz çıktı. Herhangi bir yerde yapılan kamu ihalesinde ithal granit, mermer kullanımı olduğunda, Kamu İhale Kurumu'na başvurduğunuzda, o ihalenin iptali gerçekleşecektir. Gelecek, yerli mermer kullanımızın arttığı yıllar olarak tarihe geçecek" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir'deki yeni fuar kompleksiyle fuarın 5 kat büyüyerek dünyayla buluşacağını ve İzmir'e büyük ivme kazandıracağı söyledi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç yapılarda yerli doğaltaş kullanılması çağrısında bulundu. Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk de önümüzdeki yıl yeni fuar alanıyla Marble'ın dünyada birinci sırayı alacağını söyledi.



Yeni Asır