Kent Haberleri

Nilüfer OSB, çevreci projelerle dikkat çekiyor!

Avrupa Birliği ülkeleri ağırlıklı ihracat yönü olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB)'nin 500 milyon doları ihracat olmak üzere ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar.

Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar katkı koyan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, sahip olduğu yeşil alanlarla nadir bölgeler arasında yer alıyor. Son olarak Çevre Dostu Ekoverimli Sürdürülebilir Arıtma Tesisi'ni devreye alan NOSAB, kendi elektrik enerjisini üretmek için rüzgar santrali kurmaya hazırlanıyor. 


Avrupa Birliği ülkeleri ağırlıklı ihracat yönü olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB)'nin 500 milyon doları ihracat olmak üzere ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar. 20 bin civarında istihdamı bulunan bölgede 2013 yılında 265 milyon kilovat saat elektrik, 13.9 milyon metreküp doğalgaz, 620 bin metreküp su tüketildi. Bu yılın ilk dört ayında ise 93 milyon kilovat saat elektrik, 5.3 milyon metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleşti. Sahip olduğu yeşil alanlarla nadir OSB'ler arasında gösterilen NOSAB, çevreci projelerle dikkati çekiyor. NOSAB, son olarak, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen ve içinde birçok ilkleri barındıran Çevre 135 hektarlık alanında 289 adet sanayi parseli bulunuyor. 


Dostu Ekoverimli Sürdürülebilir Arıtma Tesisi Revizyonu projesini tamamladı. 2007 yılında faaliyete geçen 33 metreküp/saat kapasiteli arıtma tesisini günümüz teknolojisine uygun hale getirmek için hayata geçirilen ve yüzde 75'i BEBKA destekli proje toplam 660 bin TL'ye mal oldu. Projenin ana konusunu teknolojik altyapının iyileştirilmesi, deşarj kriterlerinin daha az enerji ve kimyasal kullanılarak sağlanmasının oluşturduğunu söyleyen NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bezmez, "NOSAB, bu proje ile günümüz teknolojisinin bir adım önüne geçecek. Proje kapsamında yapılan revizyonla, optimum kimyasal ve enerji kullanarak, uygun standartlarda atık su alıcı ortama deşarj edilecek, alıcı ortamın ekolojik dengesi korunacak. Proje kapsamında kavitasyon destekli fenton prosesi içeren mikroflotasyonlu DAF ünitesi, online ölçüm cihazları, otomasyon sistem revizyonu, dekantör ve üniteleri, kimyasal hazırlama üniteleri ile pompa revizyonu alınarak, kurulumu yapıldı ve çalıştırılması sağlandı. Tesis optimum enerji ve kimyasal sarfiyatıyla işletilmeye başlandı. Sistem kurulmadan önce kullanılan bazı kimyasalların kullanımına son verildiği, bazı kimyasalların azaldığı ve arıtma veriminin arttığı gözlendi" diyor. Çevre Dostu Ekoverimli Sürdürülebilir Arıtma Tesisi Revizyonu projesi kapsamında arıtma otomasyon sistemini de geliştirerek tamamlayan NOSAB'ın bir sonraki adımını ise çamurun ortadan kaldırılması oluşturuyor. NOSAB, DAF ünitesi sistemi için patent başvurusunda da bulundu. 


KADIN İSTİHDAMINDA İSTİKRAR HEDEFİ 


NOSAB'da önümüzdeki dönemde de önemli yatırımlar gerçekleşecek. Bunların başında ihale aşamasında olan sosyal tesis ve yeni idari bina yatırımı bulunuyor. Tesis bünyesinde idari binanın yanı sıra eğitim-konferans salonları, bankalar ile bir de kreş var. Kreş ile Bursa'da faaliyet gösteren OSB'ler arasında bir ilke imza atmaya hazırlanan NOSAB, böylece kadın istihdamında istikrar yakalamayı hedefliyor. 


NOSAB personeli ve bölgede faaliyet gösteren firma çalışanlarına hizmet verecek olan kreşte ilk etapta 80100 çocuk olarak planlanan kapasite hedefe ulaşılması halinde yükseltilecek. Yeni idari bina ile ilgili Bakanlık nezdinde kredi görüşmeleri sürüyor ve olumlu sonuçlanması halinde sanayiciye yük olmadan projenin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. îdari bina yatırımını 2015 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefleyen NOSAB, bölge için güvenliğin büyük önem taşıması dolayısıyla, bu yatırıma bağlı olarak güvenliğe yönelik kamera sistemi kuracak ve takip merkezini devreye alacak. Ulusal ekonomiye katkısı 1.5 milyar dolar. 


1 MİLYON EUROLUK RÜZGARYATIRIMI 


NOSAB yönetimi, bölge içinde yer alan yeni idari bina, arıtma tesisi, diğer tesisler ve cadde-sokak aydınlatmalarında kullanılan elektrik enerjisini Bursa'nın Biga ilçesinde kurmayı planladıkları 1 megavatlık rüzgar santralinden sağlamayı hedefliyor. 2015 içinde üretime geçmesi beklenen santralin tahmini bütçesi 1 milyon euro. 


BEBKA desteği sağlanan arıtma revizyonu projesiyle kuruluşlarından bu yana NOSAB olarak ilk defa destek aldıklarının altını çizen Bezmez, "Her zaman sanayicinin yanındayız. Sorunlarıyla yakından ilgileniyor ve çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Diğer yandan Nilüfer Sanayici ve İşadamları Derneği (NİLSİAD) ve NOSAB'ın uyumlu çalışması bölgeye büyük katkı sağlıyor" diyor. 


DESTEK ALMADAN KURULAN İLK OSB 


NOSAB, 1998 yılında başlayan sanayileşme öyküsünü, planlı sanayileşmeye dönüştürebilmek amacıyla, NİLSİAD tarafından 20 Haziran 2001 tarihinde 183 sicil numarası ile kuruldu. 12 Nisan 2000'de kabul edilen 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na göre tescil edilen, müteşebbis heyeti yüzde 100 demek üyelerinden/sanayicilerden oluşan NOSAB, aynı zamanda devletten hiçbir destek almadan kurulan ilk OSB olma özelliğine sahip. Toplam büyüklüğü 234 hektarı bulan NOSAB'ın 135 hektarlık alanında 289 adet sanayi parseli bulunuyor. 


Geriye kalan bölge ise yeşil alan, yol, kaldırım, idari ve sosyal tesis alanı, arıtma tesisi ve teknik altyapı alanlarından oluşuyor. Yüzde 90 doluluk oranına sahip bölgedeki arsaların yüzde 10'u boş durumda. 


NOSAB'da, 10 adet inşaatı devam eden parsel yer alıyor. 314 faal tesisin bulunduğu bölgede; yüzde 34 otomotiv, yüzde 25 makine ve metal, yüzde 12 tekstil, yüzde 6 ambalaj, yüzde 6 plastik ve yüzde 5 lojistik-depo ağırlıklı üretim yapılıyor. 


Dünya Özel Ek