Ekonomi

Nisan ayında bu yatırımı yapanlar kazandı! Euro, külçe altın, bist100....

Nisan ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları" TÜİK tarafından yayımlandı. Bu oranlar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisan ayında en yüksek aylık reel kazanç, yüzde 7,15 ile külçe altın oldu."Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nın açıklanması, özellikle de yatırımcıları ilgilendiren bir konu oldu

Nisan ayında finans piyasalarında bazı yatırım araçları yatırımcılarına ciddi kazançlar sağladı. "Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nın açıklanması, özellikle de yatırımcıları ilgilendiren bir konu oldu. İşte nisan ayının yatırımcılarını ilgilendiren detaylar haberimizde…

Nisan ayında en yüksek gerçek kazanç, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dikkate alındığında yüzde 7,15 ile külçe altında gerçekleşti. Aynı şekilde, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bazında değerlendirildiğinde de külçe altın yatırımcılarına yüzde 8,83'lük getiri elde etme fırsatı sundu. Yİ-ÜFE ile baza alındığında Euro'nun yüzde 3,34 doların ise 0,92 ve mevduat faizinin (brüt) yüzde 0,65 getiri sağladığı verileri paylaşılmıştır.

TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerine göre yatırım araçlarının durumu

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dikkate alındığında, Euro yüzde 1,75 reel kazanç elde ederken, dolar yüzde 0,63, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,90, BİST 100 Endeksi yüzde 5,63 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 10,39 ile yatırımcılar için değer kaybı yaşandı. Üç aylık değerlendirme sonucunda külçe altın, Yİ-ÜFE ile baz alındığında yüzde 8,89 yatırımcısına kazanç sağladı.  Külçe altının TÜFE ile indirgenmesi yatırımcısına 3,67 en yüksek getiri sağlayan yatırım araçlarından biri oldu.

 

BIST’in 6 aylık ve 1 yıllık veri sonucu

6 aylık değerlendirme kapsamında BIST 100 endeksi, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bazında yüzde 23,60 yatırım kazancı sunan bir araç oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazında ise BIST 100 endeksinin yüzde 10,95 oranında yatırımcısına kazanç sağlaması verilere geçti. Yıllık değerlendirmede BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile baz alınarak hesaplandığında yüzde 34,32 ve TÜFE ile baz alınarak hesaplandığında ise yüzdelik getiri oranı 42,20 oldu.  

Yıllık değerlendirme külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,26, DİBS ise yüzde 11,95 oranında düşüş yaşattı. Euro'nun Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,45 oranında yatırımcısına kaybettirirken dolar yüzde 13,57 oranında kaybettirdi.

OKX'den Türk lirası hamlesi! Para yatırma ve çekme işlemleri başladı

Borsada yabancı yatırımcı satışta! Son 5 yılda yabancı 13 milyar liralık hisse sattı!

TMO, Mayıs ayı hububat satışlarına başlıyor! Buğday, arpa, mısır fiyatları şu an ne kadar? Borsa borsa yeni fiyatlar!