Nisan endeksi açıklandı! İhracatta büyüme devam ediyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat sahası İhracat alanı Endeksi Nisan'da 53,1 oranında meydana geldi. Endeks ard arda üçüncü ay eşik değer olan 50'nin üstünde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. meydana gelen iyileşme aynı zamanda son bir seneye yakın dönemin en bariz düzeyinde gerçekleşti
Arka arkaya üçüncü ay eşik değer 50,0’ın üstünde
Mart’ta 52,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat'ı Sektörü'nde İhracat İklimi Endeksi, Nisan ayında 53,1 olarak yapıldı ve üst üste üçüncü ay eşik değer 50,0’ın üstüne çıkarak ihracat iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. meydana gelen iyileşme aynı zamanda son bir seneye yakın dönemin en bariz düzeyinde gerçekleşti.
Almanya, İngiltere ve ABD’de son bir yılın en iyi performansı
Yüzde 9’luk payıyla Türk imalat sektörünün en büyük ihracat sahası olan Almanya’da üretim yükselişi ivme kazanarak Nisan'da son bir senenin en yüksek süratine rişti ve bu senenin başındaki yavaşlamanın arkasınan iyileşmeye işaret etti.
Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta büyüme sürati son bir senenin en çok oranına erişirken ABD’de ise ekonomik aktivite 11 ayın en kuvvetli çıkışını gerçekleştirdi.
Fransa, İtalya ve İspanya ikinci çeyreğin ilk ayında büyüme bölgesinde kalsa da Avrupa’nın imalat sektöründe talep azlığı olduğuna ait sinyaller dikkat çekti. Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde imalat Nisan ayında gerileme kaydetti.
Nisan endeksi açıklandı1 İhracatta büyüme devam ediyor
Çin’de toparlanma devam ediyor, Rusya’da iyileşme var
Orta Doğu’nun bazı bölgeleri Nisan'da da kuvvetli büyüme eğilimini muhafaza etti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) petrol dışı finanasal aktivitede belirgin bir büyüme sağladı ve büyüme sürati son altı ayın en yüksek oranına çıktı. Suudi Arabistan’da üretim hafifçe süratlenirken Katar da kuvvetli büyümesini sürdürdü. Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivitenin gerilemeyeu devam etmesi, görece negatif gelişmeler olarak kaydedildi.
Sahra Altı Afrika’nın bazı bölgelerinde istek yine güçsüz seyretti. Güney Afrika ve Kenya’da imalt gerileme gösterirken Nijerya’da ise peşin krizinin hafiflemesi ekonomik aktivitede toparlanma sağladı.
Çin’de salgına yönelik kısıtlamaların bu senebaşlarında gevşetilmesiyle beraber başlayan büyüme Nisan'da da devam etti ve ülke ekonomisi toparlanma eğilimini devam ettirdi. Üretim, hafifçe sürat kesmekle beraber güçlü bir çıkış sergiledi.