Emlak Terimleri

Nisan kira artış oranı 2022 ne zaman açıklanacak?

Geçtiğimiz yılların Nisan ayında yapılan kira sözleşmesinin bir seneliğine daha uzaması halinde yapılacak zam merak konusu oldu. Peki, Nisan kira artış oranı 2022 ne zaman açıklanacak?Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde imzalanan kira sözleşmesi senelik olarak yenilenebiliyor

Kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracısının anlaşmasına istinaden imzalanan sözleşme oluyor. Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde imzalanan kira sözleşmesi senelik olarak yenilenebiliyor. Her uzayan yıl için kira bedeline zam yapılıyor.

Kiraya yapılacak zam Borçlar Kanunu kapsamında sınırlandırılıyor. Dolayısı ile isteyen istediği kadar kiraya zam yapamıyor. Yasal olarak tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.  

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

MART AYI KİRA ARTIŞI NE KADARDI?

TÜİK tarafından 3 Mart'ta açıklanan verilere göre; Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 54,44, aylık yüzde 4,81 arttı.

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,98 artış gerçekleşti.

Buna göre kira bedeline bu ay en fazla yüzde 25,98 oranında zam yapılabildi. Mevcut kira ücreti 1.500 TL olan bir kiranın yeni dönem kira bedeli 389,7 TL'lik artış ile 1.889,7 TL oldu.
 

NİSAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Nisan ayı kira artış oranı henüz belli olmadı. Enflasyon oranları TÜİK tarafından her ay, ayın 3'nde açıklanıyor. Ayın 3'nün hafta sonuna denk gelmesi halinde ise sonraki ilk iş günü enflasyon oranları kamuoyuna duyuruluyor.

3 Nisan 2022 tarihi bu sene pazar gününe denk geliyor. Bu nedenle nisan ayı kira artış oranı 4 Nisan 2022 tarihinde belli olacak.

Kira artış oranları açıklandıktan sonra Türkiye'nin ilk ve tek emlak sitesi emlakkulisi.com'da yer alacak.

 

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?