Sektörel

Nişantaşı'nı Keten kuzenler yeniliyor

1920'li yılların konaklar semti Nişantaşı, adeta yeni baştan yaratılıyor.

Dünyaca ünlü markaların peş peşe sıralandığı semtte, bir yandan kentsel dönüşüm projeleri sayesinde yüzlerce tarihi konak restore edilirken, diğer yandan da kalın duvarlı eski Rum apartmanları da bölgenin dokusuna uygun olarak sırayla yenileniyor.

Nişantaşı'ndaki bu yenileme çalışmalarına ise, iki kuzenin sahibi olduğu iki ayrı Keten İnşaat firması öncülük ediyor. Özellikle eski Rum apartmanlarını yenilemeleriyle tanınan bu iki firmanın şu ana kadar bölgede gerçekleştirdiği proje sayısı 50'yi buluyor. Sırada bekleyenlerle birlikte yenilenecek bina sayısı 70'e ulaşacak.

İstanbul'un merkezi bölgelerinde arsa sıkıntısının hat safhaya ulaşması, proje gerçekleştirmek isteyen kuruluşların farklı yolları seçmesine neden oluyor. Özellikle şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanan firmalar, ya şehrin dışında kalan arsalara yöneliyor ya da yüksek maliyetlerle şehir içinde kalan son arsaları satın alıyor. Firmaların son olarak yöneldiği yöntem ise eski binaları satın alıp, bölgenin dokusuna uygun ve modern bir şekilde yeniden inşa etmek. Alışveriş merkezleri, butikleri ve kafeleriyle Avrupa kentlerini aratmayan Nişantaşı da, son yıllarda bu değişimden nasibini aldı. Tarihi binaların yer aldığı Nişantaşı'nda şimdi, her geçen gün binaların görünümü değişiyor. Nişantaşı'ndaki bu yenileme çalışmalarını ise, iki kuzenin sahibi olduğu ve ayrı ayrı faaliyet gösteren Keten İnşaat'lar öncülük ediyor.  

50'ye yakın bina yenilendi

Keten İnşaat, 1976 yılında Ali ve Veli Keten kardeşler tarafından kuruldu. "Yap sat" yöntemiyle müteahhitliğe başlayan Keten Kardeşler'in Nişantaşı'na girişi, 80'li yılların başına denk geliyor. Şirketin bölgede gerçekleştirdiği ilk bina, Şakayık Aralığı Sokak'taki Gök Apartmanı. Arkasından Gök Apartmanı'nın bitişiğinde yer alan Zümrüt Apartmanı ile Nişantaşı'ndaki butik projelere devam edildi. 2000 yılında şirketin başına geçen ikinci nesil Ferhat ve Selahattin Keten birbirlerinden ayrılarak, aynı isimde iki farklı şirketler oluşturdular. Ayrıldıktan sonra, Selahattin Keten'in şirketi, bölgede 17 binanın, Ferhat Keten ise 11 binanın yenilenme çalışmalarını tamamladı. Selahattin Keten'in devam eden ve başlamayı planladığı 10 farklı projesi daha bulunurken, Ferhat Keten'in devam eden 5, satışta olan 6, başlayacağı 10 proje daha bulunuyor. Böylece Keten Kardeşler döneminden bugüne Nişantaşı'nda yeniden yapılan bina sayısı 50'ye yaklaşıyor.  

Daireler 600 bin dolar

Nişantaşı'ndaki daire fiyatları, bulunduğu sokağa, binanın yaşına ve büyüklüğüne göre şekilleniyor. Semtte yenilemeye uygun eski binaların fiyatları 1 milyon dolardan başlayıp, 25 milyon dolara kadar çıkıyor. Metrekare fiyatları ise 2 bin 500 dolardan başlayıp 12 bin dolara kadar ulaşıyor. Buna göre yenilenen dairelerin fiyatları da 600 bin dolar ile 700 bin dolar arasında değişebiliyor. Ev sahiplerinin kira geliri de artıyor. Binaların yenilenme işlemleri ise büyüklüğü ve özelliklerine göre 8 ile 14 ay arasında gerçekleşiyor.

Dış görünüş korunuyor

Nişantaşı'ndaki özellikle eski Rum apartmanlarına yeni bir yüz kazandıran bu iki firma, bu binaları dış görünüşünü bozmadan semtin dokusuna uygun, dayanıklı ve prestijli yapılar haline getiriyor. Bölgenin geçmiş değerlerine önem veriliyor ve semtin özellikleri korunuyor. Binaların yenileme maliyetleri Keten'ler tarafından karşılanıyor. Bir ev yenilerken, ev sahiplerine inşaat sürecinde yaşayacakları evler tahsis ediliyor. Binalar sahiplerinin istekleri, teknik olarak sorun yaratmadığı ve semtin mimari yapısını bozmadığı sürece uygulanmaya çalışılıyor. Bina sahipleri, dairelerini dilediği şekilde planlayabiliyor. Yenileme çalışmalarına gösterilen ilginin nedeni de, masraf etmeden yeni bir binada oturmak oluyor.

Metrekare maliyeti 800 dolardan başlıyor

Selahattin Keten'e ait Keten İnşaat Nişantaşı'ndaki ilk projesini 2000 yılında 55 yıllık beton ve demir özellikleri kaybetmiş bir binada gerçekleştirdi. Nişantaşı'nda çevre dokusuna uyumlu, dayanıklı, şık, prestijli yapılar inşa ettiklerini belirten Selahattin Keten, "Butik inşaat yapıyoruz. Geçmiş değerleri korumaya ve önem veriyor, uzun yıllar daha ayakta kalabilmeleri için, semtin özelliklerini koruyarak günümüze taşıyoruz. Özel tasarımlı binalarla çevrenin korunup güzelleştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Binaların yenileme maliyetinin metrekare birim fiyatı ise yaklaşık 800 ila 1000 dolar arasında değişiyor. Yaptığımız binalar şık olmanın yanı sıra, sağlamlığı ve dayanıklılığı ile takdir topluyor. Modern ama kültürel kimlikten uzak yapılar değil, geçmişin izlerini taşıyan ama günümüz şehir hayatına uygun, konforlu yapılar inşa ediyoruz" dedi. Evleri yenilerken teslim tarihlerinin kaymamasına özen gösterdiklerinin altını çizen Keten, söz verdikleri tarihte konutları teslim ettiklerini söyledi.

Kullanım alanı yüzde 27 artıyor

Nişantaşı'ndaki yapıların önemli bir kısmının 1950- 1965 dönemine ait olduğunu söyleyen Ferhat Keten, "O dönemin özelliği salonların büyük, bir oda haricinde diğerlerin daha küçük olması. Mutfaklar ise nadiren 6 metrekareyi geçiyor. Uzun koridorlar ve bunlara bağlanan kiler ölçekli karanlık odalar bulunuyor. Bu planlar günümüz ihtiyaçlarına uzak. Bunları tekrarlamanın kimseye bir katkısı yok. Yeni plan şemalarıyla aynı dairenin kullanım alanını ortalama yüzde 27 artırıyoruz. Bu da bina yenilemek için ciddi bir motivasyon kaynağı oluyor" dedi. Maçka, Beyoğlu, Kanlıca, Sarıyer ve Ayvalık'ta da devam eden projeleri bulunduğunu aktaran Keten, "Biz özellikle lojistik, gece çalışmaları, semtli hassasiyetleri ve tasarım konusunda uzmanlaştığımız Nişantaşı'nda daha kolay ve daha doğru projeler yapıyoruz. Bu durum yaptığımız projelere yaklaşık yüzde 25'lik katma değer olarak yansıyor" diye konuştu.

Tarihi 1790'a dayanıyor

Kafeleri, butikleri, alışveriş merkezleri, trafiğe kapalı sokaklara kurulan açık hava kahveleri ile Avrupa semtlerinin esintisini İstanbul'a taşıyan Nişantaşı'nın tarihi 1790 yıllarına 3. Selim'in ilk nişan taşını diktirmesine kadar dayanıyor. 1853 yılında taşlara kazınan buyruk ile semt olma macerası başlıyor. Nişantaşı denince Dikilitaş ve Teşvikiye Camii akla geliyor. Teşvikiye Camii Nişantaşı'na dikilen ilk yapı olurken, Dikilitaş da Nişantaşı'na ismini veriyor. İstanbul'un en sosyetik semtlerinden biri olan Nişantaşı'nda İstanbul'un eski zengin aileleri yaşıyor..   

hurriyetemlak.com