Ulaşım

Nissibi Köprüsü'nün açılışı Güneydoğu'nun trafiğini rahatlattı!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ''Boğaz Köprüsü'' olarak nitelendirilen Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki Nissibi Köprüsü, bölgede ulaşımı rahatlattı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ''Boğaz Köprüsü'' olarak nitelendirilen Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki Nissibi Köprüsü, bölgede ulaşımı rahatlattı.


Atatürk Barajı'nda su toplanmaya başlanmasının ardından Adıyaman-Şanlıurfa- Siverek-Diyarbakır karayolunda ulaşımı sağlayan mevcut köprünün su altında kalması üzerine, yıllarca kısıtlı ve saatler süren tek feribot seferiyle yetinmeye çalışan sürücüler, Türkiye 'nin en büyük üçüncü asma köprüsü konumundaki Nissibi Köprüsü'nün açılmasıyla rahat bir nefes aldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da bulunduğu çok sayıda bakanın katılımıyla 3 ay önce hizmete açılan köprü, kısa sürede bölge trafiğini rahatlattı. Daha önce saatler süren yolu 5 dakikaya indiren köprü, bölge kentlerinin başta ulaşım olmak üzere ekonomisine ve turizmine ciddi katkı sundu.


Açıldığından beri 100 binin üzerinde aracın geçiş yaptığı köprüyü, hafta içi günlük ortalama bin, hafta sonu ise iki bin civarında araç kullanıyor.  


"Doğu ile batıyı bağlıyor"

Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Baydilli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce her gün yaklaşık 600 aracın, tek bir feribot aracılığıyla yolun karşısına ilkel koşullarda taşınmaya çalışıldığını anımsattı. 


Köprünün faaliyete geçmesiyle vatandaşların günlük hayatının önemli ölçüde rahatlatıldığını vurgulayan Baydilli, saatler süren ulaşımın, köprünün açılmasıyla 5 dakikaya indiğini söyledi. Baydilli, şunları kaydetti: "Bu köprü, sadece Siverek ile Kahta arasındaki bir köprü değil. Bu köprü Diyarbakır ile Adıyaman, Şanlıurfa ile Adıyaman arasındaki bir köprüdür. Bu köprü, doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir köprüdür. Şırnak, Van, Hakkari ve Diyarbakır'dan gelen araçlar, bu köprüyü kullanarak Adıyaman'a ulaşmaktadır. Kahramanmaraş, Osmaniye ve Gaziantep'e gitmek isteyen sürücüler de bu yolu kullanmaktadır. Bu da ekonomiye canlılık vermekte. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımıza ve bölge milletvekillerimize katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz. Çok güzel ve önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum."


"Yatırım bölge insanına yapıldı"


Son dönemde özellikle baraj ve yollara terör saldırılarıyla zarar verildiğini hatırlatan Baydilli, söz konusu saldırıların en çok bölge insanını etkilediğine dikkati çekti.


Baydilli, hayata geçirilen yatırımların bölge insanı için yapıldığının altını çizerek, "Bu yatırımlar bölge insanlarımıza yapılan yatırımlardır. Köprüleri yıkmakla geçişleri engellemekle yolları tahrip etmekle hiçbir yere varılmaz. Bu yatırımlara millet ve vatandaş olarak sahip çıkmalıyız. Mutlaka devletin bu tür yatırımları devam ettirmesi gerektiğine inanıyorum. Birileri yıkar birileri yapar, nihayetinde yapan kazanır" diye konuştu.


"Saatler süren ulaşım çilesi sona erdi"


Güneydoğu'nun "Boğaz Köprüsü"nü sık kullanan sürücülerden Mehmet Cümcüm de Nissibi Köprüsü sayesinde büyük rahatlık yaşadıklarını ifade etti.


Köprüyle saatler süren ulaşım çilesinin sona erdiğini kaydeden Cümcüm, daha önce hem karşıya geçmek için ücret ödediklerini hem de saatlerce bir feribotu beklediklerini anlatarak, köprünün yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.


Sürücülerden Yılmaz Güven de söz konusu güzergahı daha önce mecbur kalınca kullandığını, köprü yapıldıktan sonra ise günde 2-3 defa geçiş yaptığını dile getirdi.


Radikal