Genel

Depremde sadece konutların güvenli olması yetmez! İş yerleri depreme karşı dayanıklı mı? İşte işverenlere düşen görevler

İnsan Kaynakları Meslek Derneği (İKMD), merkez üssü Kahramanmaraş olan,10 ilimizde can kayıpları ve yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından çalışma hayatına yönelik bir bildiri yayınladı. Dernek, konut güvenliğinin yanı sıra iş yerlerindeki güvenliğe de dikkat çekti. Uzun vadeli çözümlerin önemine dikkat çeken İnsan Kaynakları Meslek Derneği (İKMD), hazırladıkları 20 maddelik bildirgeyle, normal yaşama dönüş için şimdiden planlamaların başlatılmasını ve gerekli düzenlemelerin vakit kaybetmeden yapılmasını önerdi

Yüzyılın depremi sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken, depremzedelerin yeniden iş hayatına dönmeleri ile ilgili konular da masaya yatırıldı. Uzun vadeli çözümlerin önemine dikkat çeken İnsan Kaynakları Meslek Derneği (İKMD), hazırladıkları 20 maddelik bildirgeyle, normal yaşama dönüş için şimdiden planlamaların başlatılmasını ve gerekli düzenlemelerin vakit kaybetmeden yapılmasını önerdi.

Tüm afet durumları için işverenin ve çalışanların haklarını belirleyen maddelerin çalışanların sözleşmelerine tanımlanması gerektiğinin altının çizildiği bildirge, depremzedelerin yeniden iş hayatına uyum sağlamalarına yardımcı olmak, işverenlerin ve kamu kurumlarının bu zorlu süreçte depremzedelere destek olmalarını teşvik etmek adına iş dünyasına yönelik bir yol haritası sunuyor.

TOPARLANMA SÜRECİ ÇOK ZOR 

İnsan Kaynakları Meslek Derneği Kurucu Başkanı, MAN Türkiye A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Mustafa İskifoğlu, hazırladıkları bildirgeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünya çapında ülkeler, felaketlerden ders aldıkça, afet yönetimi uygulamalarını yenilediler. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem, sadece maddi kayıplara neden olmakla kalmamış, aynı zamanda yüz binlerce insanın hayatını etkilemiştir. İnsan Kaynakları Meslek Derneği olarak depremzedelerin hayatlarını yeniden kurabilmeleri için işe ve normal hayata geri dönmelerine yardımcı olmak, bizim öncelikli hedefimizdir. Bu süreci hızlandırmak ve desteklemek adına 20 maddelik yol haritasını içeren bir bildirge hazırladık” diye konuştu.

 

 

İŞYERLERİ DE HAZIRLANMALI

İnsan Kaynakları Meslek Derneği İcra Kurulu Üyesi, Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman her şirketin tüm çalışanlar tarafından açıkça bilinen acil eylem, tahliye planlarına sahip olması ve bunları uygulaması gerektiğini hatırlatarak, “Önceden planlama yapmak panik ve kaostan kaçınmaya yardımcı olur. Ne yazık ki, birçok işletme bu tür bir doğal afete hazırlıklı değil ve çalışanlarını risk altında bırakıyor. Oysa işyerlerini hazırlamak, evimizi hazırlamak kadar önemlidir. Şimdiden planlama yapmak, çalışanların güvenliğini artırabilir ve olaydan sonra iş sistemlerinin çalışır durumda kalmasına yardımcı olabilir” dedi.

ŞİRKETLERE DÜŞEN GÖREVLER

  1. İşverenler ve kamu kurumları, çalışanların iş sözleşmelerine tüm afet durumları için işverenin ve çalışanların haklarını belirleyen maddeleri belirlemelidir.
  2. İşverenler depremde işini kaybedenlere yönelik öncelikli istihdam politikalarını oluşturmalı, işe alımlarda depremden etkilenenlere öncelik verilmelidir.
  3. Elli kişinin üzerinde işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde yüzde üç engelli çalıştırma yükümlülüğü gibi belli oranda depremzede çalıştırma yükümlülüğü getirilmelidir.
  4. Depremzedeler için ücret ve sigorta prim desteği hayata geçirilmelidir.
  5. Altı puanlık bölgesel teşvik uygulaması, deprem felaketinin yaşandığı illerde uygulanmalıdır.
  6. Demografik yapıyı korumak için depremden etkilenen 10 ilde istihdam koşullarının sağlanmasına öncelikle başlanmalı, zarar gören işletmeler desteklenmelidir.
  7. İşverenlerin afet bölgelerine yapacağı yatırımlar desteklenmeli.
  8. Depremzedeler için Zorlayıcı Sebep Gerekçeli Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması başlatılmalıdır.
  9. Maden işlerinde meydana gelen iş kazaları sonucunda vefat eden sigortalının; genel sağlık sigortası primi dâhil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçların terkin edilmesi ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanması uygulaması depremde hayatını kaybedenlerin hak sahipleri için de uygulanmalıdır.
  10. Afet bölgesinde faaliyet gösteren işverenler için tüm ulusal ve yerel iş arama sitelerinde ücretsiz işe alım ilanlarının yayınlanması sağlanmalıdır.
  11. Depremzedelere için özgeçmiş havuzu oluşturulmalıdır.
  12. Mesleki eğitime ve yetkinliğe ihtiyaç duyan depremzedeler için özel burslar sağlanmalı ve özel ek kontenjanlar açılmalıdır.
  13. Sağlık sigortalarını destekleyici politikalar belirlenmeli, depremzedelerin ve birinci derece yakınlarının 1 yıl boyunca sağlık giderleri karşılanmalıdır.
  14. Şirketler elementer (hayat dışı) sigortalı olmaya özendirilmeli, sigortalı olan işletmelerin mevcut sigorta poliçeleri afet durumlarını kapsayacak şekilde güncellenmesi sağlanmalıdır.
  15. İşverenler afet prosedürlerini oluşturmalı, ayni ve nakdi yardımlar, idari izin, afete yönelik ek ödenek bütçe belirlenmelidir.
  16. Depremzedelerin uzaktan çalışmaları için yeni imkanlar oluşturulmalıdır.
  17. İşverenlerce depremzedelere yapılan her türlü nakdi ve ayni yardımlara depremzedelerin vergi dilimlerinin değişmemesi ve yıl içerisinde daha yüksek oranda vergi kesintisi uygulanarak mağduriyet oluşmaması adına gelir vergisi ve sigorta primleri açısından muafiyet uygulanmalıdır.
  18. İş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan işçiye bu sürede bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenmesi hükmündeki 1 haftalık süre depremzedeler için uzatılmalıdır.
  19. İşletmelerin afet fonu oluşturması teşvik edilmeli ve acil durum planı hazırlamaya yönlendirilmelidir.