Noter veraset ilamı verebilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''veraset ilamı'' hususunu açıkladı. İşte Tamer Heper'in bugünki yazısı...
Eşimi kaybettim. Mirasçı olarak ben ve iki çocuğum var. Çocuklarımdan biri kız biri erkek. Erkek olan yabancı uyruğa geçti. Veraset ilamı almak için notere başvurdum, oğlumun yabancı olması nedeni ile bana veraset ilamı vermedi. Ne yapmalıyım? • H.Y.
Bir ailede vefat olması durumunda mirasçıların veraset ilamı alması ve veraset vergi dairelerine Veraset Vergisi ile ilgili olarak beyanname vermesi gerekir. Bundan sonra şayet tereke içinde gayrimenkul var ise bunlann mirasçılar adına tescili için ilgili tapu dairesine başvurulur. Eskiden veraset ilamı sadece mahkemelerden alınırdı. Mevzuat değişikliğiyle noterlere de bu yetki verildi. Bu büyük kolaylık sağlayacaktı ama olmadı. Benim de başvurduğum en basit aile tablosunda dahi noterde veraset ilamı talebim karşılanmadı. Çok basit bir örnek vermek isterim. Bir miras ilişkisinde vefat edenin, okuyucumun aile tablosuna tam olarak benzer bir aile tablosu vardı, sağ kalan bir eş ve iki çocuk. Notere başvurduk. Noter "Mirasçılardan biri olan evladın eşi yabancı uyruklu olduğu için" veraset ilamı vermedi.
MAHKEMEYE BAŞVURUN
Talebi reddeden noterin kendisi değil. Bu konuda onlar bilgisayardaki verilere tabi. Dolayısı ile buna bağlı olarak bize veraset ilamı verilmedi. Biz de mahkemeye başvurduk ve problemsiz olarak veraset ilamı aldık. Okuyucumun da yapacağı budur. Veraset beyannamesi için veraset ilamı almak zorunlu değilse de, önce veraset ilamı alıp sonra beyanname vermekte yarar vardır. Zira veraset beyannamesi veraset ilamından sonra alınsa dahi neticede veraset vergi dairesine sunulması gerekecektir. Çocuklardan birinin okuyucumun söylediği ülke vatandaşlığına geçmiş olmasında bir problem olmayacaktır. Okuyucumun yapacağı ilk şey, bir dilekçe ile bulunduklann yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurmaktır.