Noterde elektronik dönem başlıyor, sahtecilik sona eriyor!
Türkiye Noterler Birliği 2014 yılından itibaren Merkezi Arşiv Sistemi'ne geçiyor. Yeni uygulama ile noterde yapılan bütün işlemler elektronik ortamda tek bir merkezde toplanacak ve saklanacak...
Vatandasın isini kolaylaştıran sistem ile evrakta sahteciliğin ve kayıtdısılıgın da önüne gecilecek.
Anlaşmazlıkları önlemek için hukuki işlemleri belgelendiren noterlik kurumu baştan aşağı değişiyor. Türkiye Noterler Birliği (TNB), Türkiye gibi Latin noterlik modelini uygulayan 35 Avrupa ülkesindeki uygulamaları inceleyerek 'değişim projesi' hazırladı. Yeni projenin uygulamaya geçmesiyle noterde yapılan bütün işlemler elektronik ortamda tek bir merkezde saklanacak. Noterlerde yapılan tüm işlemleri elektronik sisteme dahil etmeye hazırlanan TNB, böylece hem noterlerde geçirilen zamanın kısalmasını hem de sahtekarlığın önüne geçmeyi hedefliyor. Merkezi Arşiv Sistemi ile birlikte 2010 yılında pilot uygulamaları başlayan proje 1 Ocak 2014 itibarı ile Türkiye genelinde uygulamaya girecek. Türkiye Noterler Birliği, 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Türkiye'de noterlerin tek sistem üzerinden işlem yapmasını hedeflediklerini söyleyen Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, elektronik sistemle vatandaşın kurum kurum gezerek evrak toplamasına gerek kalmayacağını söyledi. Yunus Tutar açıklamasına göre yeni uygulamanın başlamasıyla Türkiye genelindeki toplam 1.771 noter, web üzerinde merkezi sistemle çalışacak. Elektronik arşiv sistemine geçilecek. Bu sistemle herhangi bir şehirden işlem yapıldığında, işlem tamamlanıp 'yazıcıya gönder' denildiğinde belgeler Ankara'daki merkeze de gidecek. Kayda girecek ve makbuzu kesilince aynı anda merkezde de işlenmiş olacak. Yunus Tutar, "Verileri elektronik ortama taşıyıp değişik kurumlarda gezerek evrak tamamlama gibi işlerden arındıracağız. Vatandaş kendi evi gibi istediği noter dairesini kullanabilecek.
Yeni sistemle sahteciliğin önüne de geçilmiş olacak. Sahte işlem olduğunda merkezi sistemle bunlar hemen tespit edilecek. Mesela Manisa'dan İstanbul'daki bir gayrimenkulün satışı için vekalet verdiniz. Tapucu telefonla arayıp teyit etmek için uğraşıyor. Ulaşamıyor, bugün git yann gel diyor, işler uzuyor. Ama şimdi sisteme girecek ve böyle bir vekalet var mı diye sorgulayarak kontrol edebilecek." dedi.
Türkiye'de noterlerin tek sistem üzerinden işlem yapmasını hedeflediklerini söyleyen Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, bu sayede vatandasın kurum kurum gezerek evrak toplamasına gerek kalmayacağını söyledi.
Elektronik sistemin kayıtlı ekonomiye geçişe katkı sağlayacağını da belirten Tutar, pilot bölgelerde ortaya çıkan sonuçları şöyle açıkladı: "Maliye Bakanlıgı'na kara para aklama konusunda yardımcı olacak. Kayıtlı ekonomiye geçiş çalışmaları ışığında onlar da ekonomideki hareketliliği takip etmek istiyor. Elektronik sistemin uygulandığı pilot bölgelerde sistem hemen meyvesini verdi. Geçtiğimiz aylarda bir TC kimlik no ile bir kişinin yılda 500 araç satışına aracılık ettiği ortaya çıktı. Bir yılda 500 satış yapılmış ama vergi diye bir şey yok. Sistem sayesinde Maliye tarafından hemen tespit edildi."
Zaman