Genel

Noterler: Emlak alım satım işlemlerini biz yapalım!

TÜRKİYE'DE yolu notere düşmeyen kimse yoktur. Peki bu yapıyı iyi tanıyor muyuz? Türkiye genelinde bin 771 noterlik bulunuyor ve bu noterlerde ortalama 5 bin 600 kişi istihdam ediliyor...

TÜRKİYE'DE yolu notere düşmeyen kimse yoktur. Peki bu yapıyı iyi tanıyor muyuz? Türkiye genelinde bin 771 noterlik bulunuyor ve bu noterlerde ortalama 5 bin 600 kişi istihdam ediliyor. Noterler, yılda ortalama 28 milyon işlemi güvence altına alarak, binlerce konunun mahkemelere yansımadan çözümlenmesine katkı sağlıyor. Noter teşkilatı da şimdilerde değişim projesi yapıyor. Teknolojik altyapısını komple yeniliyor. Tüm noter işlemleri dijital ortamda yapılacak. Bilgileri güvenceye alan noterler, arşivlerini de bir sistemle yedekleyecek. Bu iş için 10 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Noter arşivi yeni yatırımla hem Ankara'da hem de Konya'da saklanacak. 


Bu yatırımla 1 0cak 2014 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki tüm noterliklerde yapılan işlemlerin standart hale getirilmesi ve elektronik ortamda kaydedilmesi sağlanacak. Vekalet-Azil Bankası uygulamalarına geçilmesi amacıyla Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) de bu proje kapsamında devreye alındı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tatar, noterlerin Türkiye'de bir çok işlemi hızlandırdığını vurguluyor ve bunu birkaç örnekle açıklıyor: "Eski sistemde ikinci el araç satış işlemi yapmak vatandaşlar için çok zor bir süreçti. 

Noterlere yetki verilmesinden sonra bu süre 10 dakikaya indi. İşlemin kolaylaşması nedeniyle ikinci el araç satışlarında büyük artış yaşandı. 


Eski sistemde yılda 1.4 milyon ikinci el araç satış ve tescili yapılabilirken bugün bu rakam 4.9 milyonun üzerine çıktı. İkinci el araç satış işlemlerinin elektronik ortama taşınmasını mirasçılık belgesi izledi. Bu belge şimdi 10 dakikada veriliyor. Mahkemelerin yükü de önemli ölçüde azaldı. 


Gayrimenkul alım satım ve ayni haklara ilişkin (ipotek tesisi, sükna, irtifak vb) hukuki işler tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında yer alıyor. Bu işlemin Türkiye'de de noterler aracılığıyla yapılmasını istiyoruz. Böylece hem tapu işlemleri güvence altına alınmış olur hem de sınırlı sayıdaki tapu dairesinin yükü hafiflemiş olur." 


PARA