Genel

Nuh Çimento, Kuzey Afrika'da fabrika kuruyor!

Nuh Çimento, şimdi Kuzey Afrika ülkelerinden birinde 250 milyon dolarlık bir çimento fabrikası kuruyor

Kayserili 12 aile ile Türkiye Sınai Bankası'nın 1969 yılında Kocaeli'nin Hereke ilçesinde kurulan Nuh Çimento, bugün tek lokasyonda en yüksek kapasiteli çimento fabrikalarından biri haline geldi. Son 10 yılda 600 milyon dolarlık yatırımla kapasitesini katlayan Nuh, şimdi Kuzey Afrika ülkelerinden birinde 250 milyon dolarlık bir çimento fabrikası kuruyor. Nuh, satın almak için zor durumdaki şirketleri gözlüyor.

Çimento sektörünün 40 yıllık kuruluşu Nuh Grubu, yönetim kadrosunun tepesine iş dünyasının en deneyimli isimlerinden Atalay Şahinoğlu'nu getirmesi ile birlikte yatırım atağına kalktı. 1999 depreminden sonra piyasalarda yaprak kıpırdamazken, alınan büyüme ve kapasite artırma kararları son 5-6 yıl içinde etap etap devreye girdi. Bu süre içinde 600 milyon dolarlık yaürıma imza atan Nuh Grubu, çimento ve klinker kapasitesini iki kattan fazla artırdı.

Enerji ve turizm, grubun bu dönem ağırlık verdiği iki yeni saha. Üç HES için 120 milyon dolarlık yatırım planı bulunan grup, ayrıca Kuzey Afrika'da 250 milyon dolarlık bir çimento fabrikası kuracak. Nuh Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Türkiye'de kendi alanları dışında zora girmiş şirket almak için arayışlarının olduğunu da söylüyor. Şahinoğlu, "Rekabetçi ve ihracatçı yönü kuvveüi şirket arıyo-ruz. Yönetim veya fınans sıkınasına girmiş şirketler olabilir. Her sektörden bakıyoruz" diye konuştu.

Şahinoğlu, enerji ile birlikte 1 milyar dolarlık ciroya ulaşan Nuh Grubu'nun gelecek planlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Ekonomist: Nuh Grubu'nda son 10 yılda hangi alanda ne kadarlık yatırıma imza atıldı?
Atalay Şahinoğlu: Nuh Çimento, dünyada eşi benzeri olmayan bir altyapıya sahip. Önünde karayolu, liman ve demiryolu, arkasında hammadde imkanı var. 1999 depreminin ardından gayrimenkulde patlama yaşanacağını tahmin etmiştik. Yatırımlarımızı gayrimenkul sektöründe yaprak kımıldamadığı bir dönemde gerçekleştirdik. Bir anlamda risk aldık ancak başarılı olduk.

Hangi alanda ne tür yatırımlar gerçekleşti?

Şahinoğlu: Çimentoda 3 milyon ton olan kapasite 6.1 milyon tona çıktı. 2,1 milyon ton olan klinker kapasitesi, 4.3 milyon tona yükseldi. Gazbetonda kapasite 4 kat birden artırıldı. Yine liman yatırımı gerçekleşti. Kireç tesisi büyütülüyor. Enerjide ciddi yatırımlar oldu. Tasarruflu üretime dönük yatırımlar gerçekleşti. Kısaca periyodik aralıklarla 600 milyon dolarlık yatırıma imza atıldı.

Bütün bu yatırımlar özkaynaklarla mı gerçekleşti yoksa dışarıdan da finansman kullanıldı mı?
Şahinoğlu: Nuh Grubu, yerli yabancı fınans kuruluşları nezdinde kredibilitesi en yüksek 10 şirket arasındadır. Öz-kaynak yerine fon kullanmak yatırım açısından daha doğruydu. Zaten 600 milyon dolarlık tutarın sadece yüzde 10'luk kısmı kaldı. Bir de şunu söyleyeyim: Piyasada kimsenin yatırıma cesaret edemediği bir dönemde aldık yatırım kararlarımızı. Bu doğal olarak hemen hemen yüzde 50 daha ucuza yatırım yapmamızı olanaklı kıldı.

Gördüğümüz kadarı ile hep ana işkoluna dönük yatırımlar gerçekleşmiş. Başka alanlara da girmeyi planlıyor musunuz?
Şahinoğlu: Örneğin gayrimenkul şirketimizi aktif hale getirdik. İzmit Uzunçiftlik'te 150 daireli bir konut projesi
yaptık. Yme Bostancı'daki arazimizin üzerine iş merkezi ve otel projesini başlattık. Yme enerjide varız ve bu alanda daha da büyüyeceğiz. Üç HES projemiz çok yakında hizmete girecek. Rüzgar ve güneş enerjisi üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.

Enerjide ne kadarlık bir yatırım gerçekleşecek?
Şahinoğlu: Bir HES'i devralacağız. İki tane de biz kuracağız. HES yatırımlarımızın tutarı 120 milyon dolar olacak. Yi¬ne bu alandaki fırsatlara da bakıyoruz.

Yurt dışında da çeşitli arayışlarınız vardı. Bu konuda hangi çalışmalar gerçekleşti?
Şahinoğlu: Altyapımız ve kurulu kapasitemiz sayesinde sektörümüzde yalnız Türkiye'nin değil, dünyanın en karlı kuruluşları arasındayız. Büyüme rotamızı yurt dışı odaklı da sürdürdük. Örneğin İspanya'da bir çimento şirketinin yüzde 10, Rusya'da dökme çimento şirketinin yüzde 50 ortağıyız. Bizim en önemli girdimizi enerji oluşturur. Rusya'dan kömür ithal ederdik. Şimdi Rusya'da bir kömür şirketine yüzde 50 ortak olduk. Bu anlamda çok kritik bir yatırım yaptık. Şimdi kömür ihtiyacımızı kendi şirketimizden sağlıyoruz.

Türkiye'de de, dünyada da çimento sahasında konsolidasyonlar oluyor. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?
Şahinoğlu: Çimentonun dünya üzerindeki önemli oyuncularından biriyiz ve yurt dışı büyüme odaklı bir stratejimiz var. Örneğin Kuzey Afrika ülkelerinden bir tanesinde şu anda adını vermem doğru olmaz, bir çimento tesisi kuracağız.
Ne kadarlık bir yatırım gerçekleşecek?
Şahinoğlu: Toplam 250 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Çok yakında açıklamasını yapacağız.

Yeni sektörler konusundaki düşünceleriniz neler?
Şahinoğlu: Çok başarılı bir yönetim anlayışımız var. Bu uyum bizi yeni fırsatlara doğru iten en önemli gücümüzdür. Türkiye'de satın almak için yeni şirketler bakıyoruz satın almak için. Bu noktada kendi sahamız dışında olmasını özellikle tercih ediyoruz. Yönetim olarak finansman olarak zora girmiş şirketlerle ilgileniyoruz. Bize uygun bir yapıda iseler görüşüyoruz.

Hangi koşulları arıyorsunuz bu şirketlerde?
Şahinoğlu: Türlü nedenlerle sıkıntıya girmiş olabilirler. Etik bir sorun taşımıyorlarsa satın almak için görüşürüz. İhracatçı bir yapısının olmasını isteriz. Alanında rekabetçi yönlerinin olmasını isteriz. Bugüne kadar birkaç şirketle görüştük bu noktada. Tam istediğimiz gibi olmayınca bir sonuç alamadık. Ancak şirket arayışımız halen devam ediyor.

Bu arayış için ne kadarlık bir fon ayırdınız?
Şahinoğlu: Dediğim gibi kredibilitesi çok yüksek bir grubuz. Satın alacağımız şirkete göre her bankadan kredi bulabiliriz. Bu açıdan belirli bir fon yok kafamızda. Rekabetçi yönü, ihracatçı yönü kuvvetli şirket olmasını istiyoruz. Gıda olur, başka alanlar olur sektörü hiç fark etmiyor bizim için.
Ekonomist/Mustafa Kemal ÇOLAK