08 / 05 / 2024

Nükleer tesislerin korunması için esaslar belli oluyor!

Nükleer tesislerin korunması için esaslar belli oluyor!

TAEK tarafından hazırlanan Nükleer Tesislerin ve Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunması Yönetmelik taslağı ile Radyoaktif Atım Yönetimi Yönetmeliği Taslağı görüşe açıldı



Türkiye 'de bir taraftan Mersin Akkuyu 'ya yapılması planlanan ilk nükleer santral için Rusya ile yapılan hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde çalışmalar sürerken, bir taraftan da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) mevzuat hazırlama çalışmalarına devam ediyor

TAEK tarafından hazırlanan “Nükleer Tesislerin ve Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunması Yönetmelik ” taslağı ile “Radyoaktif Atım Yönetimi Yönetmeliği Taslağı ” görüşe açıldı.

Bu belgelerle nükleer tesisler ile bulundurulan, kullanılan, depolanan veya taşınan nükleer maddelerin (plütonyum, uranyum-235, uranyum 233 ve ışınlanmış yakıt) sabotaj ve hırsızlığa karşı korunması için alınması gereken fiziksel koruma önlemlerine ilişkin esaslar düzenleniyor. Taslağa göre, nükleer tesisler, nükleer emniyete ilişkin fiziksel koruma hususları dikkate alınarak tasarlanacak. Yönetmelik kapsamına giren faaliyetlerde bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlar nükleer emniyet kültürünü yürüttükleri faaliyetlere en üst seviyede yansıtacak.

Taslağa göre, Merkezi Alarm İstasyonu (MAİ), herhangi bir tehdit durumunda dahi fonksiyonlarını yerine getirebilecek sağlamlıkta tasarlanacak ve korunan alan içerisinde bulunacak. MAİ 'ye sınırlı sayıda seçilen yetkili kişi girebilecek.
Fiziksel koruma planları gizli olarak sunulacak ve saklanacak. Nükleer tesislerin ve nükleer maddelerin fiziksel korumasını tehlikeye atacak özel ve detaylı bilgilere yetkisiz bir şekilde ulaşılmasını ve bu bilgilerin açıklanmasını engelleyecek uygun koruyucu önlemler alınacak.

Yüksek gizlilik seviyesi
Fiziksel koruma sisteminin sabotaja veya nükleer madde hırsızlığına imkan verebilecek muhtemel zayıflıklarını içeren bilgiler idari olarak yüksek seviyede gizlilikle korunacak.
Bütün nükleer maddeler TAEK tarafından onaylanan nükleer madde sayım ve kontrol sistemine uygun olarak kayıt altında tutulacak.

Silahlı koruma
Nükleer maddelerin taşınmasında güzergahta doğal afet, toplumsal karışılıklar ve kolluk kuvvetlerinin imkanları göz önüne alınacak. Nükleer madde hırsızlığını veya bu maddelere karşı sabotajı önlemek üzere eğitilmiş ve uygun şekilde silahlı olarak donatılmış koruma görevlileri bütün taşımalara eşlik edecek. Her taşıma için TAEK tarafından onaylanmış özellikle saldırılara karşı gerektiğinde aracı hareket ettiremez hale getirici bir cihazla donatılmış araçlar kullanılacak.
Milliyet


Geri Dön