30 / 04 / 2024

Nurettin Özgenç: Konut satışı ekonomide iyiye işaret!

Nurettin Özgenç: Konut satışı ekonomide iyiye işaret!

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Ülkemizde çok sayıda konut ve otomobil satılması ekonomik yönden iyiye doğru gittiğimizin göstergesid



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),verilerine göre Türkiye genelinde 2009 yılının Temmuz ve Eylül aylan arasında 111 bin 913 konut satılırken, bu sayı 2010 yılının aynı döneminde 83 bin 697'ye geriledi. Ekonomik durgunluğun etkisiyle satışlarda yüzde ola¬rak yüzde 25 oranında azalma olmasına rağmen yinede geçmiş yıllarla kıyaslandığında konut sektörünü iyi durumda bulunmakta. Türkiye'de konut sektöründeki satışlar bir önceki yıla göre düşük olsa da yine en hareketli sektörlerin başında gelmektedir.

Faizlerinin düşük oranlı seyretmesi, konut ve gayrimenkul yatırımlarını cazip hale getiriyor. Elinde para ve fazla imkânı olanların yatırım yapabilecekleri, en iyi yatırım aracı olarak konut ve gayrimenkulu görmelerinden dolayı bu alana yöneldiler. Vatandaş, kiradan kurtulmak için yapılan kampanyalardan ve ucuz uzun vadeli kredilerden faydalanarak, konut almaktadır.

İnşaat altın çağını yaşıyor
Özgenç, 2008-2009 yılları ve 2010'un ilk yarısına kadar yaşadığımız küresel kriz sürecinden çıkılması, Türkiye'nin ekonomik performansının gayet iyi olduğunu gösteriyor dedi. Ekonominin lokomotif sektörü sayılan inşaat sektörü krizler küçülse de, döviz ve faizlerin düşük olmasından dolayı son yıllarda adeta altın çağını yaşamakta olduğunu söyleyen Özenç, "Türkiye ekonomisi kriz sürecinden hızlı bir şekilde çıktı ve büyüme sürecine girdi. Konut ve otomobil satışlan Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunun işaretidir. Biz, KOBİDER olarak, ekonomik durgunluğa rağmen böyle bir satışın olmasını müspet bir gelişme olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Tüketici kredileri içinde en yüksek pay konut kredilerinde yaşanıyor şeklinde konuşan Özenç, şunlan söyledi: "Konut kredilerindeki artış geçen yıla göre 2 katından fazla arttı. Eskiden evler görülerek satın alınırdı. Şimdi ise henüz ortada biten bina yokken maketten bakarak satın alınıyor. Bu durum Türkiye'de konut satışlannın oldukça revaçta olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda otomobil de Türkiye'de bankaların cazip krediler sunması ile aynı konut gibi satış patlaması yaşıyor. Bununla birlikte otomotiv sektörü de satışlan canlı tutmak için bir takım adımlar atarak kampanyalar yapıyor!"
Bugün


Geri Dön