AVM

Nuri Şapkacı: AVM marka karması, ziyaretçi hedef kitlesiyle doğru orantılıdır!

Nuri Şapkacı: "Bir AVM projesinin gerçekleştirilmesi aşamasında geçen süre yaklaşık 3-4 yıldır. Her bir proje için, kiralama anlamında yaklaşık 40-50 değişik varyant çalışılmaktadır. AVM marka karması, ziyaretçi hedef kitlesiyle doğru orantılıdır" dedi


Ece Türkiye olarak birçok önemli projeye imza attınız. İleriye dönük hedef projeleriniz nelerdir? 

2000 yılında kurulmuş olan ECE Türkiye, büyük ölçekli alışveriş merkezi projelerinin geliştirilmesi, planlanması, gerçekleştirilmesi, kiralanması ve yönetimi alanlarında faaliyet gösteriyor, İstanbul'da Marmara Park, MetroCity, Beylikdüzü Migros, CarrefourSA Bahçepark, Maltepe Park, Neomarin, Ankara'da ANKAmalI ve Acity, Eskişehir'de Espark, İzmir'de CarrefourSA Karşıyaka ile Antalya'da Terracity ve Antalya Migros Alışveriş Merkezleri'ni yönetiyoruz ve kiralama faaliyetlerini yürütüyoruz. Firmamız, inşaat aşamasında olan İstanbul'daki Akasya Park Ümraniye, Ankara'daki Park Vera ve Afyonkarahisar'da Afyon Alışveriş Merkezleri'nin de uzun dönemli yönetiminden, kiralamasından ve konsept planlamasından sorumlu. 

AVM kiralamalarında marka karmasını nasıl oluşturuyorsunuz? 

Bir AVM projesinin gerçekleştirilmesi aşamasında geçen süre yaklaşık 3-4 yıldır. Her bir proje için, kiralama anlamında yaklaşık 40-50 değişik varyant çalışılmaktadır. Mimari ve yapısal planlamanın ardından yaklaşık 2 yıl süren bir kiralama sürecine girilmektedir. ECE Türkiye'de mimari ve kiralama ekipleri, projenin erken aşamalarından itibaren optimizasyon sürecini beraber yürütmektedirler.Türkiye'de gerçekleştirilen projeler ise genel olarak mimarların projeyi tamamlamalarının ardından, fiziksel birçok karar verildikten sonra kiralama sürecine giriyor. Ticari şartlar, önceden verilmiş bu kararlara uydurulmaya çalışılıyor. ECE Grubu olarak biz, mutlaka projenin ileri safhalarını da göz önünde bulundurarak kiralama ve yönetim bakış açısıyla alışveriş merkezlerimizi planlıyoruz. 

Yurtiçi ve yurtdışında toplam kaç alışveriş merkezini yönetiyorsunuz? 

Türkiye'de halihazırda 12 alışveriş merkezinin kiralamasını ve uzun dönemli yönetimini yapıyoruz. Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi inşaatı devam eden üç projenin daha konsept planlamasından, kiralamasından ve uzun dönemli yönetiminden sorumluyuz. ECE Grubu olarak, 17 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Yönetimimiz altındaki 189 alışveriş merkezi ile Avrupa pazarı lideriyiz. Bu alışveriş merkezlerinde 6 milyon m2 kiralanabilir alanda 17.500 perakendeci ortağımız faaliyet gösteriyor. 

Yabancı yatırımcının Türkiye'deki alışveriş merkezlerine ilgisi nasıl? 

Avrupa ve Amerika'da yaşanan ekonomik belirsizlikler, özellikle Avrupa'da nüfus artış hızının düşük, ortalama yaşın ise yüksek olması tarzı etkenler Türkiye gibi hızla gelişmekte olan ülkeleri, yabancı yatırımcılar için cazip kılıyor. Son 2 yıldır, hem yerli hem de yabancı yatırımcılar açısından sektörde satın almaların önem kazandığını gözlemliyoruz. 

2014 sonu itibariyle, dünya ekonomisinde de herhangi bir türbülans olmadığı takdirde alımların artacağını, yabancı fonların çok daha fazla giriş yapacağını ve yabancı yatırımların hızlanacağını düşünüyorum. Bununla birlikte son dönemde yaşanan politik ve ekonomik dalgalanmalar sebebiyle, Türkiye'ye girmemiş yabancı yatırımcılar, girişlerini bir süre ertelediler. Orta vadede istikrarın sağlanmasıyla yatırımların tekrar hız kazanacağına inanıyorum. 

AVM'lerin 15 yıl sonra geleceği noktayı bizimle paylaşır mısınız? 

Önümüzdeki 15 yıllık dönemde, rekabetin artmasından dolayı, sektörde standartların yükseleceğine inanıyoruz. Bu anlamda profesyonel yönetim ve danışmanlık firmaları çok daha fazla önem kazanacak. Perakendeciler de son yıllarda gözlemlediğimiz gibi her projeye girmeyip yatırım planlamalarını yaparak çok daha seçici davranacaklar ve doğru projelerde yer alacaklar. Türkiye, Avrupa ile karşılaştırıldığında AVM yatırımları açısından önemli bir potansiyele sahip. Biz, yatırım kararlarımızı alırken öncelikle şehirlerin gelişme potansiyeline sahip noktalarına yöneliyoruz. 10 yıl veya daha fazla süredir faaliyet göstermekte olan AVM'lerin hedef kitlenin değişen talep ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere renove edilmesinin ve imkanlar dahilinde büyütülmelerinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. 

Yeni perakende yasasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

AYD olarak, yeni perakende yasasına katkı sağladık. Gerekli gördüğümüz yerlerde önerilerimiz de oldu.Türk perakendecisi ve müşterisi aslında kendi kurallarını oluşturuyor. Farklı dinamikler göz önüne alınarak yasanın daha esnek ve yatırımları teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. 


Para Ek