GYO

Nurol GYO, projelerinin satışıyla temettü verebilecek!

2012'nin yüzde 402'lik getirisiyle en dikkat çeken şirketi Nurol GYO oldu. Şirket, önümüzdeki dönemde projelerin satışlarının başlamasıyla birlikte artık temettü verebilen bir şirket olmayı hedefliyor

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO), yatırımcısına emlak sektöründeki gelişmelere hisse bazında yatırım yapma fırsatı sunuyor. İyi projelere imza atan, büyüme sinyalleri veren GYO şirketleri, yatırımcısına iyi getiriler sunabiliyor. İşte Nurol GYO da geçen yıl bunu yapmayı başardı. İmza attığı projeler sayesin de Borsa İstanbul'da 2012 yılında yüzde 402'lik bir getiri sağlayarak en yüksek getiriyi yatırımcısına sunan hisse senedi oldu. 


Hisse senedi 2013 yılında şu ana kadar 2012 kazancını korumakla birlikte bunun üzerinde bir getiri elde edebilmiş değil. Ancak projeleriyle yatırımcıların dikkatle takip ettiği hisseler arasındaki yerini de korumaya devam ediyor. 


AGRESİF BÜYÜME DÖNEMİ 

Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç'la Nurol GYO'nun bundan sonraki projelerini ve i hedeflerini konuştuk. Fiziksel olarak gayrimenkule yatırım yapmak istemeyenler için Nurol GYO'nun yükselen performansına iyi bir yatırım olacağını ifade eden Aykaç, önümüzdeki süreçte yatırımcılarına temettü verebilen bir şirkete dönüşeceklerini söylüyor. 


İki yıl önce bu işe başladıklarında 30 milyon TL civarında pazar büyüklüğüne sahip olduklarını şimdi ise 320 milyon TL pazar büyüklüğüne ulaştıklarını ifade eden Musa Aykaç, "Ürettikçe, bu hisseye de olumlu yansıyor. 2015 yılında borsada işlem gören GYO şirketleri arasında ilk beş içerisinde yer almak istiyoruz. 


Bu da 1 milyar TL civarında pazar büyüklüğüne denk geliyor" diyor. Yoğun bir agresif büyüme trendine girdikleri için sürekli projeler ürettiklerini söyleyen Aykaç, küçük bir şirketken büyük projeler üreten bir kurum konumuna geldiklerinin altını çiziyor. Aykaç, 3-4 aylık süreç içinde kadrolarını gözden geçirip genişlettiklerin ve bazı organizasyonları büyüttüklerini anlatıyor. 


BEŞİNCİ MERKEZDE OLACAK 

Şu aşamada HMT, Nurol Towers, Seyrantepe projelerine başlandığını NAKO Projesi'ne başlama aşamasında olan Nurol GYO'da hedef, beşinci bir proje. Musa Aykaç, "Her daim bir projeyi hayata geçirebiliriz ama projelerin ortak dili var. Yolu, geçişi kolay olan lokasyonları seçiyoruz. Buna uygun benzer projeler hedefliyoruz ve arıyoruz. Büyükdere her zaman benim için önemli bölge. Yolu belli, çevre yoluna ve toplu taşımaya yolun yakın olan bölgeler her zaman bizim için değerli araziler. O yüzden bu şekilde projelerin yapılabileceği bölgelere bakıyoruz" diyor. 


Hep İstanbul projeleri yapan Aykaç'a şehir dışında proje gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini sorduğumuzda şu anda İstanbul üzerindeki projelerde ilerlediklerini ancak diğer şehirlere hatta yurt dışında da proje üretebileceklerini yanıtını veriyor. 


HEDEF, TEMETTÜ 

HMT arazisini özellikle soruyoruz Aykaç'a. "Fizibilite yaparken gördük ki o bölgede 15 civarında otel olacak. O nedenle belki daha da beklediğimizin üzerinde değer yaratılacak. Bu yüzden nihaide ne kazanacağımızı bilemiyorum" diyen Aykaç sözlerine şöyle devam ediyor: "Ürettiğim her şeyi yüzde 100 satışa çıkarmıyorum. Benim kazancım var ve bu kazanca karşılık gelen, sağlıklı kira getirişi sağlayabilecek envanteri tutuyorum ki ilerde temettü verebilen bir şirket olayım. 


Projeler tamamlandığında kiralamaya geçilebildiğinde temettü verebileceğiz. 2015 yılında temettü verebilen bir şirket oluruz. GYO'nun amacı zaten bu. Temettü verebilen bir şirket olmalı. Fiziki gayrimenkul yatırımı almayacaksınız, gayrimenkul yatırımına inanıyorsanız GYO'ya yatırım yaparsınız. Temettü vermiyorsanız, sürdürülebilir büyüme gerçekleştiremediğiniz sürece gerçek bir GYO olamazsınız." 


MÜTEKABİLİYET 2015'TE ZİRVE YAPACAK 

"Avrupa'dan sahip olduğumuz araziye sıfırından ortak yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bulunuyor. Ortadoğu'dan ise bizim projelerimizi o pazarda satmayı düşünen yatırımcılar bulunuyor. Bu da bizim düşüncemizi kuvvetlendiriyor. Çünkü biz daha mütekabiliyet yasasının 'M'sini dahi görmedik. 


Yıllık 10 milyar dolardan bir potansiyelden bahsediyoruz. Çok inanıyorum ki birkaç yıl içinde satışlar artacak. Ancak oturma izninin vermediğiniz sürece bir anlamı yok, bunun yasal olarak halledilmesi gerekiyor. Bu halledilirse agresif bir şekilde artan satış eğrisi göreceğiz. 2015'te İstanbul'da gayrimenkulün zirve noktasına ulaşacağını düşünüyoruz. Mütekabiliyet yasası kaynaklı minimum 6-7 milyar dolar gelire ulaşacağını bekliyorum." 


4 PROJE HAYATA GEÇİYOR 

Basın Ekspres Projesi: Hürriyet Medya Towers'ın 55 bin metrekarelik arsa üzerine yapılacak projenin büyüklüğü arazi bedeli dahil 340 milyon doları bulacak. 2016'da hayata geçecek bin 112 konuttan meydana gelecek karma proje, ruhsat aşamasında. Projenin 280 bin metrekare toplam inşaat alanı, 170 bin metrekare satılabilir alanı var. Projenin metrekare fiyatının 3 bin 400 TL'den başlaması bekleniyor. Musa Aykaç, "Ama buradan aşağı başlamayız anlamına gelmesin, projeyi çok hızlı sattıracak fiyattan başlayacağız" diyor. 


Seyrantepe Projesi: Türk Telekom Arena Stadı'nın yanında yer alan 9 bin 500 metrekarelik alanda inşa edilecek. (Basın Ekspres ve Seyrantepe Projesi, toplamda 600 milyon dolarlık bir yatırım değerine çıkacak)


Nurol Towers: Mecidiyeköy'de bulunan Nurol Tower, metrekaresi 5 bin dolardan başlayan relansman fiyatlarıyla satışa sunulmaya başlandı. Toplamda 7 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen projenin, tüm fonksiyonları ile Haziran 2014'de tamamlanması planlanıyor. 


NAKO Arazisi: Mesa Mesken AŞ-Tahincioğlu Gayrimenkul ortaklığı ile Zeytinburnu Seyitnizam Bölgesi'nde E-5'e sıfır bir noktadaki 158 dönümlük Nakliyeciler Birliği (NAKO) arazi üzerine proje gerçekleştirilecek. Buraya 1500 tır girip çıktığı için lojistik iyi oturmuş. Mayıs sonu Haziran başında NAKO Genel Kurulu'nda nihai karar alınacak. Ticari koşullarda mutabık kalındı. NAKO arazisi için hazır bekleniyor. Bu arazi için bir yıldır bekleniyor. Orada 188 tane malik (mülk sahibi) var. Çağlayan'dan sonra NAKO ikinci proje olacaktı ancak süreç uzadı. 

Ekonomist Dergisi/Gözde Yeniova