Nursan Çelik üretimi geçici bir süre durdurdu!
Türkiye'nin en büyük 100 sanayi şirketi arasındaki Nursan Çelik'in 10 gün kadar önce üretimini durdurduğu öğrenildi. Fabrikada çalışan 900 kadar işçi evlerine gönderildi.
Hatay Payas'da kurulu Nursan Çelik Sanayi ve Haddecilik A.Ş., İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu lisesine 1 milyar lirayı bulan
cirosu ile 85. şıradan girdi.
Sabri, Ramazan ve İlyas Keleş'in başında bulunduğu fabrikada çalışan sayısı 900 kadar.1983 yılında küçük bir atölyede üretime başlayan Nursan, bugün yıllık 1. 5 milyon ton kapasiteye sahip.
ÜRETİM DURDURULDU
Nursan A.Ş.'de sıkıntılar 10 gün kadar önce önemli ölçüde arttı. Banka riskleri de bulunan Nursan'da 30 yılı aşkın bir süredir devam eden faaliyete ara verilmek durumunda kalındı. İşçiler evlerine gönderildi. Dev tesise yeniden ne zaman üretime başlanacağı ise belirsiz. Nursan A.Ş. aynı zamanda, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 120. firması olarak kayıtlara geçti.
Hatay'da üstlendikleri bir dizi sosyal sorumluluk projeleri de bulunan Nursan Group, demir çelik sektörünün yanı sıra, sağlık, gıda gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.
Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin yaşadığı sıkıntının kaynağında, üretim üzerindeki artan mali baskının bulunduğuna işaret ediyor. Bu durum sektör firmalarının dünya ile rekabetini güçleştiriyor.
40 TAŞERONUNU DA VURDU
Nursan'ın üretimde bulunduğu Hatay ise Türkiye demir çelik sektörü için önemli bir bölge. Türkiye'de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40'ı, Hatay-İskenderun, Dörtyol bölgesinde üretiliyor. Anılan bölgelerde toplam 18 bin kişi çalışıyor.
Sektör kaynakları, Nursan A.Ş.'nin aldığı üretim durdurma kararının bir benzerini başka firmaların da almasından endişe ettiklerini söyledi.
Nursan'ın üretimini durdurması, aynı zamanda taşeron olarak çalışan firmalarını da etkiledi. Şirketin 40 kadar taşeron firma ile çalıştığı belirtiliyor.
BAŞKA FİRMALAR DA İŞTEN ÇIKARMA YAPIYOR
Doğan Haber Ajansı muhabiri Ufuk Aktuğ'un geçtiği haberde ise, bölgede Nursan dışında başka firmaların da işten çıkarma yaptıkları belirtildi.
DHA'ya göre Dörtyol Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Ertunç ise demir çelik sektöründe yüzde 0 KDV ile alınan yarı mamulün % 18 KDV ile satıldığını ve sektörün 30 yıl önceki mevzuatlarla yönetildiğini söyledi. Sektörle ilgili bir çalıştayın düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ertunç, şöyle konuştu:
"Fire payları, KDV oranları, enerji giderleri ve sektörün sorunları ile ilgili çözüm bulunmasını istiyoruz. Nursan'ın bu yaşadıklarından sonra birçok üretici üretimini durdurdu. Nursan'ın 1500 işçisi vardı üretimi durdurdu işçilere süresiz izin verdi. Yolublan A.Ş. 300'e yakın işçi çıkarttı. Aynı şekilde Tosyalı Holding işçi çıkartmak için hazırlık yapıyor. Baştuğ, Yazıcılar, Ekinciler hepsi tedirgin sırayla 50 yerli 100 erli işçiler çıkartıyorlar. Ticaret odası olarak bizleri tedirgin eden şey bu bölgemizde sektörde 18 bin insan çalışıyor bu işten çıkartmalar giderek dalga dalga yayılıyor. Bunlar bizim lokomotifimiz tedirgin oldukları zaman, üretimini durdurdukları zaman bu bölge çöker. Dörtyol, Payas, İskenderun bölgesi çok büyük sıkıntılar yaşar."
Haberler