Genel

Nüsa Uğur: Hazine arazilerinde kiralama ve irtifak hakkı!

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının halka açılma koşullarım basitleştirdiklerini hatırlattı ve konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğini söyledi...

Geçen hafta önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı İstanbul. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER'in düzenlediği 'Geleceğe Kurulan Köprü' ana, temasıyla gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi.

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı Vedat Akgiray'ın önemli bir konuşması vardı zirvede. Akgiray, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının halka açılma koşullarım basitleştirdiklerini hatırlattı ve konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğini söyledi.

Bunlar çok önemli ama gayrimenkul sektöründe ikincil piyasa-ların oluşması gerektiğini de unutmamalı.

Bu arada yabancılara gayrimenkul satışı için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekiyor. Yaz mevsiminde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların da gelecek olması nedeniyle gayrimenkul yatırımlarını teşvik edici bilgilendirici çalışmaların hızlandırılması gerek. Bu konut üreticilerinin aslÜ® işi.

Tüm bu gelişmeler olurken bir anda Kütahya ili, Simav ilçesi ve çevresinde meydana gelen bir depremle sarsıldık. Deprem olduktan sonra yapılacakları konuşma alışkanlığından vazgeçilmeli artık. Kentsel dönüşümün, depreme dayanıklı binaların, sağlam zeminlerin hayati önemini de artık idrak etmeliyiz. Bu konuda birkaç gün önce Sabah Ekonomi sayfalarında çıkan haber çok anlamlıydı. İstanbul Esentepe'de Emekli Subaylar mahallesinin sakinleri, kendi projelerini çizip kendi rezidanslarında oturmak için adım atmışlardı, örnek bir giriş ve örnek bir çalışma. Gelelim bu haftanın sorularına.

Kamil Saya/çanakkale
■ Devlete ait bir arazinin kiralanması ile irtifak edilmesi arasında bir fark var mıdır

irtifak Hakkı ile kiralama arasında elbette fark vardır. İrtifak Hakkı taşınmaz üzerinde sahibine kullanma ve yararlanma yetkisini veren sınırlı ayni haklara denir. İrtifak Hakkının kurulmasında sözleşmenin geçerli olması için resmi şekilde düzenlenmesine bağlıdır. Ve tapu kütüğüne tescil şarttır.

Hazine adına kayıtlı bir arazinin kiralanması ile irtifak hakkı tesis edilmesi arasındaki farklar şöyle:

-Kiralama yazılı sözleşme ile oluşur. İrtifak hakkının doğması ise hakkın tapuya tescili ile kazanılır.
-Hazine adına kayıtlı taşınmazlar üzerinde İrtifak Hakkı tesisi 49 yıla kadar kurulabilir. Kiralamada ise bu süre 10 yıldan fazla olamaz. Yalnızca bazı özel tesislerde bu süre 10 yıldan fazla olabilir.
-İrtifak Hfakkı sona erdiğinde taşınmazlar üzerindekilerle birlikte hazineye geçer. Kiralamada ise böyle bir durum söz konusu değildir.
-İrtifak Hakkında öncelikle plan ve proje yapılması için ön izin verilir, Kiralamada ise ön izin söz konusu değildir.
-İrtifak Hakkı tesis edilen taşınmaz üzerinde projeye dayalı sabit tesis inşa edilebilinir, Kiralamada ise taşınmaz üzerinde sabit tesis yapımı mümkün olmamakla birlikte prefabrik veya taşı-nır yapılar yapılabilir.

■ Aynur Kafes/İzmit
Konut kredisi ile ev almak istiyorum. Yaşam sigortası yaptırmalı mıyım

Konut kredilerinde hayat sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı. Ancak kredi kullananın başına gelebilecek kötü bir olayın varsayımı bile hayat sigortasını gerekli kılıyor.

Böyle bir 'kötü durum'la karşılaşıldığında hayat sigortasından alınacak tazminat ile kredi borcu kapatılır ve kredi ile alınan ev kaybedilmemiş olur. Eğer kredi kullanan kişinin hayat sigortası yoksa, banka kredi alacağını tahsil etmek için, ipotekli konutu satışa çıkarır ve kredi kullanan kişinin yakınları evi kaybederler.

Bu yüzdendir ki konut kredisi kullanan kişilerin hayat sigortası yaptırmasında büyük fayda var. En kötüsünü düşünerek hareket etmek doğru bir seçim olacaktır.

Nüsa Uğur/Sabah Emlak