20 / 05 / 2024

Nüsa Uğur: Sultanbeyli yeniden doğacak!

Nüsa Uğur: Sultanbeyli yeniden doğacak!

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanma ve kullanma hakkıdır. İntifa hakkı sınırlı bir aynî haktır. Şahsi irtifak hakları grubuna girer



Sultanbeyli ilçesi nihayet sorunlarını çözebilmenin başlangıcını yaptı. Seçim öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vermiş olduğu 'tapu sorunlarını çözme' sözü üzerine Bakanlar Kurulu'ndan karar çıktı ve kentsel dönüşümün başlanması için harekete geçildi. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı bu ilçe şimdi kentsel dönüşümle sorunlarını çözmeye hazırlanıyor.

Sultanbeyli ilçesinin neden kentsel dönüşüme ihtiyacını olduğunu bazı rakamları alt alta sıralayarak da anlamak mümkün. Tapulu alanları 103 kişi adına kayıtlı bir ilçe Sultanbeyli. Kentin diğer yerleşim alanları orman ve 2B kapsamındaki araziler üzerinde kurulu. Dahası bu ilçedeki birçok taşınmaz, İstanbul'un içme suyunu sağlayan Ömerli barajı su havzası içindeki yasak bölgeler üzerinde kurulu. İşte tüm bu veriler ilçenin kentsel dönüşüme ihtiyacının gündeme alınmasının sebebi. 1992 yılında ilçe belediyesi olan Sultanbeyli bugüne kadar sorunlarını çözememiş.

Kentsel dönüşümün önemini, Türkiye'nin geleceğinde ne denli vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu bu köşede defalarca açıkladık, anlattık. Yeniden söylemek gerekirse, kentsel dönüşüm sadece mülkiyete ilişkin sorunları çözmüyor. Aynı zamanda kentsel refah ve yaşam kalitesini de artıran, beraberinde ekonomik kalkınmayı getiren, fiziksel ve çevresel koşulları iyileştiren yeni yaşam alanları oluşturan bir uygulama.

Bu dönüşümde mühendisler, mimarlar ve şehir plâncılarının yanı sıra ekonomistler, sosyologlar, peyzaj mimarları gibi farklı disiplinler birlikte çalışıyorlar.

Hatırlayacaksınız, 2004 yılında Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel dönüşüm Projesi Kanunu ile Ankara'da dönüşüm ve yenileme başlatıldı. Ankara'da yaşayanlar ve Esenboğa havalimanını kullananlar bu müthiş değişimin farkındalar. Eminimki Sultanbeyli kentsel dönüşüm projesi de Ankara'daki gibi İstanbul'un en büyük projesi olacaktır.

Zeliha Kama/İstanbul

 Üzerinde intifa hakkı bulunan bir dairenin sahibi, daireyi başka kişilere satabilir mi

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanma ve kullanma hakkıdır. İntifa hakkı sınırlı bir aynî haktır. Şahsi irtifak hakları grubuna girer. Bu hak, sahibine hakkın konusu olan şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlar. Ancak bunun aksi sözleşmeyle kararlaştırılabilir. İntifa hakkı tanınacak kişiler, gerçek kişiler olabileceği gibi, tüzel kişiler de olabilir. Gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir. İntifa hakkı ana taşınmaza bağlıdır. Üzerinde intifa hakkı olan taşınmazın satışı ile intifa hakkı sahibi zarar görmez ve satış sırasında intifa hakkı sahibinin onayı aranmaz. Çünkü intifa hakkı gayrimenkulden kullanma ve semerelerinden faydalanma hakkı tanıyan sınırlı bir aynî haktır. İntifa hakkı taşınmaz sahibinin tasarruf yetkisini kısıtlamaz.

Mert İnce/İzmit

 Kiracısı olduğum evin sahibi kiraya kontratta yazan oran ve tarih dışında zam yapabilir mi Ne yapmalıyım

Kira sözleşmenizde yazılı maddeler asıl ve kontratınız da geçerli ise mal sahibi istediği zaman, istediği kira artışı yapamaz. Ancak taraflar arasında bir anlaşmazlık var ise, mal sahibi kira sözleşmesi bitimine bir ay kala ihtarname çekerek kira tespit davası açacağını beyan etmek zorundadır. Bu ihtarnamenin de haklı gerekçeleri olmalıdır. Örneğin evin bulunduğu yakın çevrede değer artışına neden olabilecek bazı gelişmeler yaşandıysa, bunları mahkemeye gösterip ispat etmek zorundadır. Örneğin ulaşımı kolaylaştıracak yeni yollarla, metro, alışveriş merkezi ve hastane yapılması gibi yenilikler bir değer artışı unsuru olarak sayılabilir.

NÜSA UĞUR/Sabah Emlak


Geri Dön