26 / 11 / 2024

O arazilerden yüzlerce satışa çıkarıldı!

O arazilerden yüzlerce satışa çıkarıldı!

Tarım arazilerinin bir takım aracılar tarafından hobi bahçeleri şeklinde bölünüp satılmasının engellenmesi amacıyla Ekim'de Meclis'ten geçen Torba Yasa'daki düzenleme sonrası valilikler de harekete geçti. Kanun çıkınca kaçış da başladı, yüzlerce arazi alelacele satışa sunuldu...




Tarım arazilerinin bir takım aracılar tarafından hobi bahçeleri şeklinde bölünüp satılmasının engellenmesi amacıyla Ekim'de Meclis'ten geçen Torba Yasa'daki düzenleme sonrası valilikler de harekete geçti. 

Düzenleme kapsamında hobi bahçesi adı altında bölünen tarım arazileri tek tek tespit edilmeye başlanırken, mülk sahiplerine ise iki aylık süre verildi. Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; söz konusu zaman zarfında arazilerin eski şekline dönüştürülmemesi durumunda  ise devreye kamu kurumları girecek. Diğer yandan ciddi ceza ve yaptırımları barındıran kanunun çıkmasıyla birlikte hobi bahçelerine yönelik ilan sayısında da büyük artış kaydedildi. Yüzlerce arazi için alelacele satılık ilanları verilirken, yetkililer ise 'Satıp kaçmaya çalışanlar var' diyerek suç duyurusu yapıyor. 

Tarım arazilerinde yapılaşmanın ve niteliğinin bozulmasının önünü açtığı sebebiyle tartışmalara neden olan 'hobi bahçeleri'ne ilişkin yasa değişikliği geçtiğimiz ay Meclis'ten geçti. Düzenleme ile tarım arazileri hobi bahçeleri gibi uygulamalarla parçalanamayacak, bölünenler ve üzerlerinde yapılaşma olanlara yönelik ise yaptırımlar uygulanacak.

3 YIL HAPİS HER METREKARE İÇİN 10 LİRA CEZA!

Kanuna göre tarım arazilerini hobi bahçeleri aracılığıyla parçalayıp satan ve pazarlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilirken, tarım arazilerinde plan ve projelere aykırı hareket edenlerin valiliklerce belirlenerek sorumlu kişi ve kurumlara 1000 TL'den az olmamak üzere, bozulan arazinin metrekaresi hesaplanarak ve her metrekare başına 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Düzenlemenin yasalaşmasından sonra valilikler ve belediyeler de adım attı. Hobi bahçeleri adı altında bölünen tarım arazilerine yönelik belirlemeler yapılırken, düzenlemenin çıkmasıyla bu şekilde planlanmış binlerce arazi de alelacele satışa sunuldu.

İKİ AY DÜZELTME SÜRESİ

Hobi bahçelerine yönelik düzenlemeyle ilgili olarak yenisafak.com'a konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, "Kanun çıktı, artık herkes kanunun emrettiği şekilde görevini yerine getirmek durumunda. Öncelikle hobi bahçeleri adı altında tarım arazilerinin tarım dışına çıkaranların tespitleri yapılacak. Bu usulsüzlüğü yapmış olanlara metrekare başına 10 lira olmak kaydıyla toplam bin TL'den aşağı olmamak üzere bir cezai müeyyide uygulanacak ve kendisine alanında düzeltme yapması için iki aylık bir süre verilecek" açıklamasında bulundu.

GÖREV AKSARSA DEVREYE TARIM BAKANLIĞI GİRECEK

İki aylık süre içerisinde hobi bahçesi adı altında tarım arazisi üzerinde yapılmış olan usulsüzlüğün düzeltilmemesi durumunda bir ay içerisinde özel idarelerin ve belediyelerin görevinin başlayacağını vurgulayan Kılıç, "Hangilerinin imkanları ve kabiliyetleri bu alanı yeniden eski haline getirmeye müsait ise görev devralınacak. Bahse konu bir ay içerisinde söz konusu kurumlar da görevlerini yerine getirmez ise bu sefer de devreye Tarım Bakanlığı girecek ve bu alanları eski haline dönüştürecek. Tabi bu dönüşüm süresi içerisinde yapılan tüm masraflar ise iki katı olmak şartıyla özel idarelerin ve belediyelerin İller Bankası ve Hazine'den kendilerine gelen paylarından kesilerek direk bakanlığın hesabına aktarılacak. Bu süreç bu şekilde tamamlanmış olacak" diye konuştu.

VALİLİKLER TESPİTLERE BAŞLADI

Kanun çıktı şimdi ne yapılıyor? şeklinde bir soru sorulması durumunda ise kendilerine gelen bilgilere göre valiliklerin resen tespitlere başladığını ve bir takım cezalandırmaları da yaptığını belirten Kılıç, "Toplumdan bunlara neden vakti zamanında izin verdiniz şeklinde haklı çıkışlar geliyor ancak şu var özellikle pandemi sürecinde bu tarz yerlere olan talep yüzde 1000 seviyelerinde arttı. Bu süreçte arazilerin bu şekilde tarım dışına çıkarılmasına müsaade edecek olursanız, şehir tarımı yapabilecek ne yazık ki bir alanımız kalmayacak. O yüzden tarım arazilerini muhafaza etmenin bir başka yolu yok" dedi.

Kılıç, kendisine de "Hakikaten yıkılacak mı?" diye çok sayıda soru yöneltildiğini de dile getirerek, "Bizim derdimiz milletin malını evini yıkmak değil. Bizim derdimiz tarım arazilerini korumak. Kanun bunu emrediyor. İnanmıyorsun açıp ban soruyorsun kanun çıktı artık" şeklinde konuştu.

10 BİN TL'LİK YERE 200 BİN TL İSTİYORLAR

Hobi bahçeleri adı altında insanlarını bu yönde sevk eden ve bu işin rantını yiyip ortadan kaybolanlar olduğunu, bunları ise genellikle emlak danışmanları bazen muhtarlar bazen de kendini köyün akıllısı zannedenler olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Bir tarlayı alıyor, 500'er metrekarelik parçalara bölüyor, bunu genellikle noterde yapıyor. Ya bir şirket kuruyor ya da kooperatif. 10 bin TL dönümü olan tarım arazisini kimi yerlerde 200 bin TL'ye kadar satıyor. 1'e 20 para kazanıp işin içinden sıyrılıyor. Kanuna bu kişilere yönelik bir ilave madde ekledik ve bu şekilde tarım arazilerini tescil edilemeyecek şekilde küçük parçalara ayıranlara 1 ile 3 yıla kadar hapis, bin güne kadar adli para cezası ve 250 bin TL'ye kadar da idari para cezası uygulanması yönünde karar aldık. Onların da artık yaptıkları yanına kar kalmayacak."

SATIP KAÇMAYA ÇALIŞIYORLAR

Düzenlemenin çıkmasından sonra hobi bahçelerine yönelik yüzlerce satılık ilanının çıkılmasına ilişkin de konuşan Kılıç, "Bizzat kendim olmak üzere söz konusu ilanların bir kısmı için suç duyurusunda bulundum. Ayrıca uyardıklarımız da var. Onların bir çoğu da kanunun çıkması ile birlikte ellerindeki bu tarz arazileri satıp kaçmaya çalışan kişiler. Son zamanlarda sosyal medya üzerinden tanıtım ve satış duyuruları da ciddi oranda arttı" açıklamasında bulundu.

Hobi bahçeleri yıkılıyor!

Hobi Bahçesi sahipleri çözüm bekliyor!


Geri Dön