15 / 05 / 2024

O bölgede yeni aktif fay hattı ortaya çıktı: Uzmanlardan 7'lik deprem uyarısı!

O bölgede yeni aktif fay hattı ortaya çıktı: Uzmanlardan 7'lik deprem uyarısı!

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından bölgede yapılan incelemede, Şemdinli-Yüksekova'da aktif olan ve 7'lik deprem üretebilecek bir fay hattı tespit edildi. İşte ayrıntılar...



İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümünden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattında incelemeler yapıldı. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Prof. Dr. Nurullah Hanilçi ve ekibi fay hattının geçtiği yerleşim bölgelerine gitti. Söz konusu araştırma 20 Nisan'da başlatıldı. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; araştırma kapsamında, bu fay hattının uzun zamandır sessiz durumda olduğu ve geçmişte kaydedilmiş bir deprem verisinin bulunmadığı belirlendi. 

O bölgede yeni aktif fay hattı ortaya çıktı: Uzmanlardan 7 lik deprem uyarısı!

Gerçekleştirilen çalışmalarla fay hattının yaşını tespit etmeye ilişkin örneklemeler yapıldı. Fayın geçtiği alanın yerleşim yerlerini de kapsayan bu çalışma, bölgedeki potansiyel risklerin anlaşılması için önemli bir adım şeklinde belirtiliyor. Bu araştırmanın sonuçları ise 2 ay sonra kesinleşecek. 

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, yaptıkları araştırmalarla bölgedeki aktif fay hattını belirlediklerini dile getirdi. Öztürk'e göre, sismik aktivite ve yüzeydeki mineralli suların çıkışlarıyla  trespit edilen bu fay hattı, bölgedeki deprem riskinin boyutunu belirlemede önemli bir role sahip. 

Bölgedeki fay hattının yaşını tespit etmek için yapılan örneklemeler, olası bir deprem risk analizi için de veri sunacak.

O bölgede yeni aktif fay hattı ortaya çıktı: Uzmanlardan 7 lik deprem uyarısı!

Prof. Dr. Öztürk, fay hattının aktif olduğuna dikkat çekti ve "Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde bulunuyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor ve bu fay aktif bir fay. Epey zamandır suskun depremselliğini aletsel ve dönemlerde bilmiyoruz. Yani kaydedilmiş bir aletin kaydettiği bir deprem bulunmuyor burada. Tarihsel veri de mevcut değil. Yani tarihin de yazdığı bir 'şu tarihte deprem oldu' diye bir bilgi de bulunmuyor. Ancak oradan aktif fay geçtiğini biliyoruz. Nereden biliyoruz? Sismik aktiviteden bilebiyoruz. Hem de o yüzeydeki sıcak sulardan, mineralli suların çıkışlarından bilebiyoruz bunu. Bizim bu bölgede uzun süredir yürüyen projemiz mevcut" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Öztürk, Şemdinli-Yüksekova fayının deprem üretme riski ile ilgili de konuştu ve "Yüksekova düzlüğünü görüyorsunuz, burada güneyini sınırlıyor, Şemdinli'den devam ediyor, Irak'a doğru giden bir fay hattı" bilgilerini verdi. 

Fayın yaklaşık 100 kilometre boyunda olduğunu dile getiren Öztürk, "Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeline sahip bir fay. Yalnız Şemdinli'de zemin yapısı daha iyiydi. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ancak Yüksekova'da zemini daha sıvı" dedi. 

Öztürk, söz konusu açıklamasını "Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkilenmesi yüksek olur" diyerek tamamladı. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan büyük İstanbul depremi tepkisi: İstanbul'da ha bugün ha yarın deprem olacak...

Tebernüş Kireçci vatandaşa sordu! Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?  

Vakıflar'dan İstanbul Ataşehir'de 739 milyon TL'lik otel yapım ihalesi!


Geri Dön