Ekonomi

O borçlar silinecek! Ödeyen ödediğiyle mi kalacak?

Türkiye Büyük Millet Meclis’ne sunulan torba teklif ile iktidar korona virüs salgını döneminde kesilen maske ve sokağa çıkma yasağı cezalarının tahsilinden vazgeçiyor. Bu kapsamda 1 milyonu aşkın kişiye kesilen toplamda 3 milyar liraya yakın borç silinecek. Zeynel Emre, gerekçesinde, AK Parti kongrelerinde korona virüs yasaklarının açıkça ihlal edildiğini hatırlatarak buna karşın herhangi bir cezai işlemin söz konusu olmadığına dikkat çekti

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, korona virüs salgını nedeniyle verilen cezaların iptal edilmesi, ödemesi yapılan cezaların ise vatandaşlara iade edilmesi için Mart 2021’de Türkiye Büyük Millet Meclis’ne yasa teklifi sundu.

Zeynel Emre, gerekçesinde, AK Parti kongrelerinde korona virüs yasaklarının açıkça ihlal edildiğini hatırlatarak buna karşın herhangi bir cezai işlemin söz konusu olmadığına dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; öte yandan on binlerce vatandaşın çeşitli gerekçeler sunularak idari para cezasına çarptırıldıklarını dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Emre, “Lebalep kongreler yaptıkları için övünenlerin” ise her türlü korona virüs yasağını delmesine karşın cezasız kaldıklarına vurgu yaptı. Ancak AK Parti, CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre’nin vatandaşın ödediği paraların geri iadesini ön gören bu yasa teklifini dikkate almadı. 

NELER OLMUŞTU?

Korona virüs salgını önlemleri kapsamında 81 ilde maske kullanmayan vatandaşlar İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge kapsamında caddeler mekanlar ve yasak kapsamındaki bazı bölgeler polis denetimlerine tabi tutuluyordu. Salgının bir döneminde ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere açık kapalı tüm alanlarda maske takmak zorunlu hale getirilmişti.

Bu kapsamda birçok vatandaşa yüksek miktarlarda maske cezası kesilmişti. Birçok vatandaş ise kendisine kesilen cezayı ödedi. Ancak vatandaş bu cezaları ödediğiyle kaldı.

Son torba tekliften çıkan karara göre salgında maske takmayanlara verilen cezalar silinecek.

Salgın ve yasaklar döneminde maske takmayanlara yazılan cezaların silinmesi teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 52 maddelik torba kanun teklifine eklendi.

İcra takibine düşmüş olan 2 bin lira ve altındaki borçlar tasfiye edilecek, KYK öğrenim kredisinin de geri ödeme borç tutarlarındaki faiz miktarı da silinecek.

Günlük 51 liraya kadar olan yemek bedellerinin de nakit olarak verilmesi halinde ve bin TL'ye kadar elektrik, doğalgaz desteği verilmesi durumunda vergi indirim yapılması da düzenlemede bulunan maddeler arasında.  

Borsanın en çok kazandıranı yüzde 800 bedelsiz sermaye artışına gidiyor