22 / 12 / 2024

O il için çarpık kentleşme uyarısı: Genç bir şehir ama düşük yapı kalitesi sebebiyle riskli!

O il için çarpık kentleşme uyarısı: Genç bir şehir ama düşük yapı kalitesi sebebiyle riskli!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı’nda Mersin’in genç bir şehir olmasına rağmen yapılaşma kalitesinin düşüklüğü ve çarpık kentleşme sebebiyle risk barındırdığının altı çizildi. 



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından  gerçekleştirilen ‘Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı’nda Mersin’in genç bir kent olmasına karşın yapılaşma kalitesinin düşüklüğü ve çarpık kentleşme sebebiyle risk barındırdığının altı çizildi. 

Konferansta kentsel dönüşüm ve sürdürülebilir kentler temelinde yol haritası hazırlanması gerektiğinin altı çizildi. 

O il için çarpık kentleşme uyarısı: Genç bir şehir ama düşük yapı kalitesi sebebiyle riskli!

ORTAK AKIL İLE YOL HARİTASI HAZIRLANMALI 

Dünya Gazetesi'nden Meryem Karadağ'ın haberine göre; MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, konferansta konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve kentsel dönüşüm ve sürdürülebilir kentlerin, sadece daha kaliteli beton, daha sağlam demir, daha estetik binadan ibaret olmadığına dikkat çekti. 

Sefa Çakır, "Eğer insanı merkeze alırsak ve bu değerli çalışmalarla, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı ve özellikle gerçekleştirilecek olan Arama Konferansından çıkacak ortak akıl ile bir yol haritası hazırlarsak, kentsel dönüşümle beraber bir refah, huzur, kalkınma ve özgürlük dönüşümü de olacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Bu çalışmaların yerel kalkınma sürecinde, sürdürülebilir kent temelinde hem yerel yönetimlere hem de makro kamu politikalarına yön ve destek vereceğini dile getiren Çakır, "Aynı zamanda sektörün de hazırlık yapmasını sağlar. İnanıyorum ki özellikle Mersin adına, uygulanabilir, üzerinde uzlaşma sağlanmış bir yol haritası oluşmasına büyük katkıda bulunacaktır" dedi. 

O il için çarpık kentleşme uyarısı: Genç bir şehir ama düşük yapı kalitesi sebebiyle riskli!

YERDEKİ SARSINTIYA GÖRE YAPI OLUŞTURULMALI 

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da konferansta yaptığı konuşmada, Mersin’in yapılaşma alanlarının çok kötü olduğuna, deprem yıkımlarının yüzde 65’inin nedeninin yerden gelen sorunlar olduğuna dikkat çekti. 

Ercan, "Şehir oluşumu için yer seçimi çok önemli bir faktördür. Kötü yerde iyi bina olamaz. Kötü yerde iyi yapı inşa etmek zordur. Mersin’i Çukurova üzerine yerleştirmek tarıma, beslenmeye, insanoğlunun geleceğine yapılan en büyük haksızlıktır" ifadelerini kullandı. 

Yapı denetim kuruluşlarının ‘Yer Yapı Denetim Kuruluşu’ biçimine konulması gerektiğinin ve yer inceleme çalışmalarıyla hem yerin incelenmesini hem yapıların denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şunları söyledi: 

"Çünkü deprem yeri vuruyor. Yapı kökleriyle yerin içine giriyor. Yerdeki sarsıntının durumuna göre yapıyı oluşturmanız gerekiyor. Türkiye’de bunu yapacak kişiler var mı var ama yapılması gerektiği gibi yapılıp rafa konuyor. Bir inşaat mühendisi mimardan yararlanamıyor, bu dallar arasında bilgi iletişimini sağlayacak bilgi yok.

Birinin raporunu diğeri okuyamıyor. Yeri jeofizik ve jeoloji mühendisleri inceler. Daha yapı çıkmadan ‘Yer yapı güvenlik belgesinin’ çıkması gerekiyor. Bu belge, o yerin yapılaşma için uygunluğunu yapının da depreme karşı dayanıklı olduğunu belirten belgedir. Bu belge tapuya işlenmeli. Yer yapı denetim kuruluşlarının aynı zamanda sigorta şirketi olarak çalışması gerekli. Bir sorun olursa bu kuruluşların yapının tüm sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor."

O il için çarpık kentleşme uyarısı: Genç bir şehir ama düşük yapı kalitesi sebebiyle riskli!

REZONANS ÇALIŞMASI YAPILMALI 

Prof. Dr. Ahmet Ercan, yıkımların kırıklardan değil sarsıntılardan kaynaklandığına ve Mersin’den kırık geçmediğini ama sarsıntı nedeniyle etkilenebileceğine dikkat çekti. Şehirde öncelikle rezonans çalışması başlatılması gerektiğini dile getiren Ercan, "Sıvılaşma haritaları çıkarılmış ama nerede kaç katlı bina yapılır nereye yerleşilir diye harita Mersin’de yok. 6 Şubat 2023 tarihindeki deprem Mersin’in tüm yapılarını yordu. Özellikle Tece- Mezitli bölgesindeki yapılarda büyük yıpranmalar, çatlamalar ve ayrılmalar oldu. İçinde küçük kırıkçıklar başladı. Deniz kıyısı geniş yeşil alanlı, tek katlı evler, arkasından 2-3 katlı evler, Toroslar’ın üzerinde de 10- 15 katlı evler olmalıydı. Su yalıtımının birçok yapıda bohçalamayla yapılmadığını öğrendim. Paslanma derecelerini Mersin’de bilmiyoruz ama bilmeliyiz" açıklamasında bulundu. 

Uzmanı açıkladı: Doğrudan gayrimenkul yatırımı mı, gayrimenkul yatırım fonları mı?

'Konutta sorun erişebilirlik' diyen ünlü ekonomist: Faiz yüzde 1 ile bile olsa vatandaş banka kredisi ile ev alamayacak!

Dış göç konut fiyatlarını köpürtüyor: Gençler alım gücü sebebiyle konut piyasası dışına itiliyor! 


Geri Dön