Genel

O müteahhitler için uyarı! Kaçıyorlar önlem alın!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, "Müteahhitler yurt dışına kaçmaya çalışıyor, hemen yurt dışı çıkış yasağı konulsun” çağrısı geldi.

Türkiye’yi vuran tarihi depremlerin ardından malzeme ve müteahhitler yeniden gündeme gelirken, depremle ilgili savcılık soruşturmalarının etkin şekilde yürütülebilmesi ve müteahhitler başta olmak üzere sorumluların kaçmaması için çağrı yapıldı.

sozcu.com.tr'den Emre Deveci’ye konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, “Müteahhitlerin kaçmaya çalıştığına dair çok sayıda ihbar geliyor. Bu nedenle sorumluların kaçmaması ve delillerin karartılmaması için başta yurt dışı çıkış yasağı ve mal varlıkların dondurulması olmak üzere ivedilikle adım atılmalı” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI!

Birlik olarak depremin vurduğu 10 ilin cumhuriyet başsavcılıklarına ihbar mahiyetinde suç duyurusunda bulunduklarını belirten Sağkan, başta yıkılan binaların müteahhitleri ve yapı denetim firması yetkilileri ile tüm sorumlular hakkında başta yurt dışı çıkış yasağı ve mal varlıklarının dondurulması olmak üzere tüm tedbirlerin acil olarak uygulanmasını talep ettiklerini duyurdu.

ADALET BAKANLIĞI’NA İLETİLDİ

Büyük afet sonrası on binlerce binanın ya yıkıldığını ya da zarar gördüğünü hatırlatan Sağkan, deprem soruşturmaları kapsamında bu binaların kiriş ve kolonlarından numuneler alınması gerektiğini, söz konusu delillerin toplanması ve kaybolmaması için çok sayıda hukukçuya ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Bu meselede savcıların tek başlarına yetişme şanslarının olmadığını savunan Sağkan, TBB olarak on binlerce avukatla birlikte bu sürece hiçbir ekonomik beklentileri olmadan katılmak istediklerini de Adalet Bakanlığı’na ilettikleri bildirdi.

Henüz Adalet Bakanlığı ve başsavcılıklardan bir geri dönüş almadıklarını söyleyen Sağkan, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın da bu soruşturma sürecine katılması gerektiğini, söz konusu odalarda delil toplama için gerekli teknik bilgi ve donanımın olduğunu belirtti.

DELİLLER KAYBOLURSA BU İŞ CEZASIZLIĞA GİDER!

“Eğer deliller toplanmayıp kaybolursa bu iş cezasızlığa gider” diye uyaran Sağkan, avukatların delil toplama sürecinde yer almasının, tutanaklarda avukatların imzasının da bulunmasının, kamuoyundaki tedirginliği de, olası şaibeleri de ortadan kaldırabileceğini, güven artıracağını vurguladı.