O şehir ve çevresi dün 5.6 büyüklüğünde sallanmıştı: Uzmanından 6.6'lık deprem uyarısı!
Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen ve çevre şehirlerden de hissedilen depremle ilgili konuştu ve 6.6'lık deprem uyarısında bulundu. İşte ayrıntılar..
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve afet yönetimi uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde yaşanan 5,6 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Bülent Özmen, söz konusu depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güneybatıya doğru uzanan, İç Anadolu'ya doğru giden kollarından biri olan Buğdaylı fayı üzerinde yaşandığının altını çizdi.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Özmen, depremin yaşandığı bölgede, dünyanın ve Türkiye'nin ve en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı'nın olduğuna dikkat çekti.
Doç. Dr. Bülent Özmen, konuya ilişkin "Bugün meydana gelen depremler, Kuzey Anadolu Fayı'nın güneybatıya doğru uzanan İç Anadolu'ya doğru giden kollarından biri olan Buğdaylı fayında yaşandı. Dün geceden bu saate gelene kadar Tokat'taki bütün depremler, bu fay hattı üzerinde meydana geldi. Bu da sağ yanal doğrultu atımlı bir fay ve yaklaşık 24 kilometre uzunluğa sahip" açıklamasında bulundu.
Özmen, bir fayın üretebileceği deprem büyüklüğünün ne kadar olacağının, fayın uzunluğu ve geçmişte yaşanan deprem verilerinin yer aldığı ampirik formüllerle hesaplanabileceğinin altını çizdi.
"Bu hesaplamalarla Buğdaylı fayının 6,6 büyüklüğüne kadar deprem meydana getirme potansiyeline sahip bir fay olduğunu görüyoruz. MTA tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda da bu fayın diri bir fay hattı olduğu ortaya konulmuştu fakat zamanı bilinmiyordu" diye konuşan Doç. Dr. Özmen, bunun her ne kadar zamanı bilinmiyorsa da deprem üretme potansiyelinin var olduğu bilinen bir fay hattı olduğunu vurguladı.
Dün gece aynı ilçede önce 4,7, sonra 4,1 büyüklüğünde depremlerin olduğunu söyleyen Özmen, Tokat'ta gece yaşanan depremleri ana deprem gibi yorumladıklarını ancak 5,6 depremi meydana gelince diğer iki deprem bunun öncü şoku haline geldiğini belirtti.
Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin deprem tehlikesi altında bir ülke olduğuna dikkat çekti.
"Türkiye'nin çok fazla sayıda diri fayı olduğu için her bölgesinde deprem meydana gelebilir. Deprem bilimi de bize depremin nerede ve ne zaman meydana geleceğini söyleme şansı vermiyor. Dolayısıyla biz nerede, ne zaman deprem meydana geleceği söylemlerinden ayrılarak, artık deprem öncesi yapılması gereken çalışmalara, yani deprem risk azaltma çalışmalarına odaklanmalıyız" ifadelerini kullanan Özmen, bunun da en önemli ayağının kentsel dönüşüm çalışmaları olduğuna, var olan yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Naci Görür, Tokat depreminden sonra açıklama yaptı! Artık harekete geçilmesi lazım...
Lojmanlar emsale göre kiraya verilirse aylık 10 milyar TL’ye yakın ek gelir sağlanır!