Ulaşım

O şehirde yaşayanlar dikkat! Toplu taşıma ücretleri zamlandı!

Türkiye’de zincir marketler başta olmak üzere hemen her sektörde fiyat sabitleme ve indirim kampanyaları başlatılırken, belediyelerin hizmetlerine ise art arda zamlar geliyor. Son olarak Ankara’da toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamların ardından bir şehirde daha toplu taşımaya zam geldi. İşte bu zamlardan biri de ulaşım

Yeni yılla birlikte belediyelerin hizmetleri de peş peşe zamlanmaya başladı. İşte bu zamlardan biri de ulaşım. Türkiye genelinde akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamlara bir yenisi daha eklendi ve Kayseri’de toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, toplu ulaşımın ana gider kalemi olan işçilik, bakım, yedek parça gibi giderlerinde oluşan fiyat artışları sebebiyle güncellenen yeni tarifeye göre, şehirde tam bilet 8,50 TL, indirimli bilet ise 4,25TL olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeyle birlikte aylık abonman kartların biniş sayısı 140 binişten 150 binişe çıkarılırken, indirimli abonman 120 TL (aylık 150 biniş), tam abonman ise 360 TL ( aylık 150 biniş) olarak belirlendi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yapılan açıklamaya göre, yenilenen ulaşım tarifesi 15 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirildi. 

Diğer yandan, ilçe toplu ulaşım tarifelerinin de yeniden düzenlendiği ve yeni tarifenin 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren il genelinde uygulamaya başlanacağı duyuruldu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da da toplu taşımaya zam yapılmıştı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü otobüslerinde uygulanan 1 metreküp CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) fiyatının 2019 senesinin Nisan ayında 1,67 TL iken günümüzde 20.77 TL'ye çıktığını ve maliyetlerin yüzde binden daha çok yükseldiğini bildirmişti.

EGO Genel Müdürlüğünün 2022 yılının kasım ayında toplam harcamasının 382 milyon TL’ye ulaştığı belirtilen açıklamada, toplam bilet gelirinin ise 120 milyon TL olduğu ve. aylık zararın 262 milyon liraya ulaştığı aktarılmıştı.

Söz konusu bu zararın vatandaşı mağdur etmemek amacıyla aylarca ABB bütçesinden sübvanse edildiği belirtilen açıklamada, artık bunun sürdürülemeyeceği vurgulanarak, tam bilet ücretinin 9,5 TL’ye, öğrenci biletinin 4,75 TL’ye, öğrenci abonmanının ise aylık sınırsız 140 TL’ye yükseltildiği duyurulmuştu.