Ekonomi

O şehirde yaşayanlara çok önemli uyarı! Binaların yarısından fazlası riskli!

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük sanayi kenti olan ve nüfus açısından da önemli bir yer teşkil eden Kocaeli’de ‘riskli konut’ uyarısı yapıldı!Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kocaeli’deki konutların durumunu ortaya koyan ‘Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması’nı yayımladı

Yapılan açıklamaya göre, Kocaeli’de bulunan konutların yüzde 50’sinden fazlasının eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı ve olası bir depremde önemli risk oluşturduğu vurgulandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kocaeli’deki konutların durumunu ortaya koyan ‘Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması’nı yayımladı.

Buna göre, Kocaeli’deki toplam 602 bin 601 konuttan, 59 bin 533’ünün 1980 öncesinde inşa edildiği ortaya çıktı.

Kentte, 1999 depreminin ardından değiştirilen yönetmeliğin tarihi olarak kabul edilen 2001 yılı ve sonrası yapılan konut adedi ise 292 bin 196 olurken, 45 bin 922 binanın ise yapılış tarihi belli değil.

Yapılış tarihi bilinmeyen bu binalar da eklendiğinde, kentteki konutların yüzde 51,5’i hem 1999 yılında iki büyük deprem görmesi hem de zamana bağlı yaşanan tahribat sebebiyle büyük risk taşıyor.

Konuyla ilgili görüş bildiren Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Erdoğan, TÜİK verilerine bakıldığında, kent genelindeki binaların yüzde 51,5’inin olası bir depremde risk teşkil ettiği uyarısında bulundu.

Erdoğan, Kocaeli’de yaşayan vatandaşların lisanslı kurumlara müracaat ederek, yapılarının risk durumunu güncel yönetmelik kriterlerine göre düzenleyebileceklerini söyledi.

'BİNALARIN DA BİR EKONOMİK ÖMRÜ VAR'

Değişen yönetmelikler ve teknolojik gelişmelerle, inşaat sektöründe önemli gelişmeler ve değişimlerin yaşandığının altını çizen Erdoğan, “Binaların da bir ekonomik ömrü var ve onların da yıpranma durumu meydana geliyor. Bu binalarda zamana bağlı yıpranma ve deformasyonlar meydana gelebiliyor” dedi.

Binaların yapıldığı tarih itibariyle kullanılan yapım teknikleri ve malzeme kalitesinde de farklılıklar olduğuna işaret eden Erdoğan, “Mevcut binalar için ciddi anlamda bir risk durumunun olduğunu söylemek gerekir” diye konuştu.

 

BİREYSEL TEDBİRLER DE ALINABİLİR

Erdoğan, TÜİK tarafından da açıklanan verilerde, Kocaeli bölgesindeki yapıların yüzde 51.5’inin muhtemel bir deprem durumunda riskle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatarak, kentte yaşayanların, binalarının güvenliği hususunda bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalara risk analizi yaptırabileceklerini de hatırlattı.

Bina ruhsatlarında yeni dönem başlıyor! 1 Ocak'tan itibaren resmen değişecek!