Kira

O süre 31 Mart'ta doluyor! Gelir vergisi beyanı için son 3 gün!

Maliye’ye gelir beyanında bulunacak olanlar için süre 31 Mart 2022 tarihinde dolacak. İşte konu ile ilgili detaylar... Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren gelir beyanıyla ilgili önemli noktalara değinen Karabıyık, faiz gelirleri elde edenler ve hisse seneti satışı yapanlar için beyanname kriterlerini ele aldı

Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Karabıyık bugünkü yazısında gelir beyanının kaleme aldı. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren gelir beyanıyla ilgili önemli noktalara değinen Karabıyık, faiz gelirleri elde edenler ve hisse seneti satışı yapanlar için beyanname kriterlerini ele aldı.

Söz konusu yazısında bankalardan elde edilen faiz gelirlerinin yıl içinde zaten bankalar tarafından stopaj yoluyla vergilendirildiğini kaydeden Karabıyık, dolayısıyla geçen sene yurtiçi bankalardan; mevduat faizi, repo gelirleri vb. kazanç elde edenlerin beyanname vermesine gerek kalmadığını belirtti.

Katılım bankalarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları için de durumun aynı olduğunu kaleme alan Ahmet Karabıyık, yazısında yurtdışından elde edilen faiz gelirlerinde ise stopaj olmadığını ve yurtdışı faiz gelirlerinin beyana tabi olduğunu kaydetti. 

İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelir vergisi beyanı ile ilgili merak edilen detaylar...

KİRA VE GAYRİMENKUL KAZANÇLARI DETAYLARI

Söz konusu yazısında henüz beyannamesini verememiş vergiye tabi geliri olan vatandaşlar için diğer vergiye tabi gelirlerini kaleme alan Ahmet Karabıyık şunları dile getirdi:

-Kira geliri: Geçen sene elde edilen; konut kira gelirleri tutarı eğer 7 bin TL'yi aşmışsa, işyeri kira gelirlerinin (brüt tutarı) 53 bin TL'yi  aşmışsa beyan verilmesi gerekli.

-Gayrimenkul kazancı: Gayrimenkul satış kazançları; 5 seneden önce elden çıkarılanlar için 19 bin TL'yi geçtiğinde beyanı gerekiyor. Eğer söz konusu edinim tarihinin üzerinden 5 sene geçmişse kazancın beyanının verilmesi gerekmiyor.

-Ücret gelirleri: Tek işverenden elde edilmiş olan ücret gelirleri 650 bin TL'yi geçiyorsa beyan verilmesi gerekli. Birden fazla işverenden elde edilmiş olan ücret gelirlerinin toplam tutarı eğer 650 bin TL'yi geçiyorsa da da beyan zorunlu oluyor. 2021 senesinde birden fazla işverenden ücret alan çalışanlar; herhangi bir ücreti seçerek diğer ücretlerin toplam bedelinin 53 bin TL'yi geçip geçmediğini kontrol edecek ve eğer aştığı görülürse, hariç tutulan ücret de dâhil olmak üzere ücret gelirlerinin tamamını beyan edecek.

-Kar payı gelirleri: Eğer 2021 yılında ortakların şirketlerden elde ettiği brüt kar paylarının yarısı 53 bin TL'yi aşıyorsa beyanname verilmesi gerekli.

Kirada oturan ve evi kirada olan kişiler beyanname verecek mi?

Kira gelir vergisi beyannamesi ne zamana kadar verilecek?

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?