24 / 11 / 2024

Obruk Han, turizme kazandırılıyor!

Obruk Han, turizme kazandırılıyor!

İpek yolu üzerinde yer alan Selçuklu eseri Obruk Hanı"nın restorasyonu devam ederken, hanın Obruk Gölü manzarasıyla turistlerin uğrak yeri olacağı bildirildi




Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çin"den Anadolu"ya uzanan tarihi İpek Yolu"nun ülkemizde Erzurum, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya güzergahından iki kola ayrılarak Antalya ve İzmir"e ulaştığını söyledi.

İpek Yolu"nun Kapadokya"dan sonra Konya sınırlarına girildiğinde ilk hanın Obruk Hanı olduğunu belirten Genç, 'Obruk Hanı"nın devamında yol ikiye ayrılarak, Akşehir yönüne uzanan birinci yolda Zulmanda Han, Zıvarık Hanı, Kadınhanı, Ilgın"da Lala Mustafa Paşa Kervansarayı bulunurken, Konya"ya doğru uzanan ikinci yolda ise Zazadın Han, Horozlu Han, Hocacihan Hanı, Altunapa Hanı, Kızılören Hanı, Kuru çeşme Hanı yer alıyor' dedi.

Selçuklu dönemi eseri olan han ve kervansarayların İpek yolu üzerinde çok amaçlı kullanıldığını kaydeden Genç, 'Bir günlük yürüyüş yolu mesafesinde ortalama 20 ile 30 kilometre aralıklarla inşa edilen han ve kervansaraylar, konaklama başta olmak üzere, kervanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılarken, ticaret yolu üzerindeki güvenliği de sağlamışlardır' dedi.

-OBRUK HAN TURİZME KAZANDIRILIYOR-

Han ve kervansarayların günümüzde de yaşatılması için onarım ve restore çalışması yapıldığını vurgulayan Genç, 'Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak sahamızda yer alan han ve kervansarayların tamamıyla ilgileniyoruz. Bizim bölgemiz Selçukluların en büyük hanlarının olduğu bir bölge. Bu hanların onarım ve restorasyonunun bir kısmı bitti, bir kısmı devam ediyor' diye konuştu.

Tarihi İpek Yolu"nun önemli hanlarından olan Obruk Hanı"nın restore çalışmasının devam ettiğini belirten Genç, şunları ifade etti:
'Obruk Hanı restorasyonunun ardından turizme hizmet verecek. Han Konya"ya 75 kilometre mesafede Kızören beldesinde bulunuyor. 13. yüzyılda inşa edilen hanın restorasyonu için röleve, restitüsyon ve restorasyon projesini çizdirerek, Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu"ndan izinleri aldık. Restore ile ilgili olarak 2007 yılında ihale yaptık. Hanın restoresi devam ederken, ihaleyi alan müteahhidin iş deneyim belgesinde sahtelik olduğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı"ndan bize bildirmesi üzerine restorasyonun yüzde 40"lık bölümünü tamamlanmışken, sözleşme iptal edildi.'

Hanın restorasyonun kalan yüzde 60"lık çalışması için talep üzerine restorasyon şartlı kiralama ihalesi yaptıklarını kaydeden Genç, şöyle devam etti:
'2010 yılında restore et, işlet ve devret modeliyle ihaleyi alan firma restorasyon çalışmasına devam ediyor. 5 yıl içinde turizme kazandırılmış olacak. Hanın restorasyonu sırasında kesme taş ve mermer malzemenin yanında geçmiş dönemlerden kalan eski yapılara ait devşirme ismini verdiğimiz taş ve mermer malzemede kullanılıyor. Han Selçuklu motifleriyle dikkat çekiyor.'

-OBRUK GÖLÜ MANZARALI-

Obruk Hanı"nı diğer hanlardan ayıran en büyük özelliğinin Obruk Gölü manzarası olduğunu vurgulayan Genç, 'Hanın girişi batı yönünden ve arkasında Obruk Gölü bulunuyor, göl çok özel bir manzara oluşturuyor. Gün içinde gölün rengi değişirken, mavi tonuyla dikkat çekiyor. Doğa harikası Obruk Gölü büyüleyici güzelliğiyle binlerce yerli ve yabancı turisti Obruk Hanı"na çekecek' dedi.

Genç, Obruk Hanı"nın Kapadokya yolu üzerinde olması nedeniyle özellikle yabancı turistlerin akınına uğrayacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön