28 / 04 / 2024

Ocak 2024 Borsa İstanbul analizi! Yerli ve yabancı yatırımcı ne yaptı? Kim para kazandı?

Ocak 2024 Borsa İstanbul analizi! Yerli ve yabancı yatırımcı ne yaptı? Kim para kazandı?

Ocak ayında dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi bugün tüm zamanların rekorunu kırdı. Borsada yükseliş devam ederken Ekonomist İris Cibre X sosyal medya hesabından yerli ve yabancı yatırımcılar açısından Ocak ayı borsa analizini paylaştı.



Borsa İstanbul’da Ocak ayının ikinci haftasından itibaren başlayan yükseliş sürüyor. BİST 100  BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,32 artışla 8.779,86 puana yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu arada SPK Şubat ayı başında Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri ile Bor Şeker’in halka arzını onayladı. Borsaya yabancı ilgisi artarken, halka arzlarla birlikte küçük yatırımcı sayısının da artması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da pozitif yönlü seyir devam ederken Ekonomist İris Cibre, https://twitter.com/iriscibre X sosyal medya hesabından  Ocak ayı yatırımcı analizini paylaştı. Cibre ikinci paylaşımında ise Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı portföylerini mercek altın aldı.   

Borsa İstanbul Ocak 2024 analizi 

Ocakta borsadan nette 376 bin kişi çekilmiş.
Tamamı 100-10 bin TL arası, hatta bu rakam aralığında olan çiçeği burnunda borsacılarımızın toplam çıkışı 611 bin Kişi, halka arz olmayıp çay çorba parası çıkmayınca, soğumuşlar olaydan zaar
 

1 Mio TL portföyü olanlar da 31 bin kişi artmış ve 460 MLR TL kar etmiş + para sokmuş:) Borsadan Çıkan 611 bin kişi ise anca 855 Mio TL para çıkartabilmiş iyi mi:) Neden zarar etmiş değil de para çıkartmış diyorum? Çünkü alt kademelerde yatırımcı sayısında artış yok, bu da çoğunluğun parayı çektiklerini gösteriyor.

Efendim, Borsadaki portföyün yüzde 80'i hala toplam yatırımcının yüzde 3’üne ait 17,758 kişi, 7,2 milyon kişinin kaderini belirlemeye devam etmekte.”

Ocakta yabancı fena para kazanmış

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabından yaptığı ikinci paylaşımında ise yabancıları mercek altına aldı: İşte Cibre’nin o paylaşımı:

Ocakta yabancı yatırımcı fena para kazanmış:)

Hele Hollanda'daki güzide "yabancılarımız" portföyünü resmen 3'e katlamış yahu:)
Türkiye'de mukim yabancılarımızın (Rus, İran, Suriye vs) sayısı azalırken portföyleri 11% değer kazanmış

Kısaca, Katar'ın QNB'si hariç tüm yabancılarımız para kazanmış:) Bunlar para girişi de olabilir dediğiniz duyar gibiyim:); Hayır değil. EVDS verilerine göre Ocakta ülkemize sadece 65 Milyon USD para girişi gerçekleşti

Yabancı Portföy değer artışı ise 4,5 MLR USD Kısaca Ocak’ta küçükler piyasayı terk ederken, bıyıklısı, yabancısı, yerlisi; büyükler parasına para katmış.

 

İşte Cibre’nin paylaşımlarına takipçilerinden gelen yorumlar


Geri Dön