Ekonomi

Ocak ayı bankalara iyi geldi! Kârları 2 katına çıktı

Bankacılık sektörünün ocak ayı net kârı geçtiğimiz senenin aynı döneme oranla yüzde 96 yükselişle 39,32 milyar TL'ye çıktıBankacılık, finansal işlemlerin yönetilmesi, para biriktirme, yatırım yapma, borç verme, kredi verme, ödeme işlemleri, para transferi ve diğer finansal hizmetlerin sağlanması için kurulan finansal kuruluşlara verilen genel bir isimdir

.Bankacılık, finansal işlemlerin yönetilmesi, para biriktirme, yatırım yapma, borç verme, kredi verme, ödeme işlemleri, para transferi ve diğer finansal hizmetlerin sağlanması için kurulan finansal kuruluşlara verilen genel bir isimdir. Bankalar, müşterilerinin para biriktirme ihtiyaçlarını karşılayarak, kredi vererek veya yatırım yaparak para kazanırlar. Bankacılık sektörü, dünya ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır ve birçok kişi ve kuruluş için finansal hizmetlerin temel kaynağıdır. Bankacılık, aynı zamanda ekonomik büyümenin ve istihdamın 
artırılmasına da katkıda bulunur.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye'de bankacılık sektörünün düzenlenmesi, denetlenmesi, güvenli ve istikrarlı bir şekilde işlemesinin sağlanması amacıyla kurulan resmi bir kurumdur. BDDK, bankaların kuruluş, işleyiş ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler yapmakta, bankaların sermaye yeterliliği, risk yönetimi, mali raporlama ve denetim standartları gibi konularda sık sık denetim yapmaktadır.

BDDK'nın temel görevleri arasında, bankaların mevzuata hep uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamak, bankaların güçlü ve sağlam bir yapıya sahip olmasını temin etmek, müşterilerin haklarını korumak ve bankacılık sisteminin sürdürülebilir istikrarını ilelebet sağlamak yer almaktadır. BDDK ayrıca, bankaların birleşme, satın alma ve tasfiye süreçlerinde de görev almaktadır.

BDDK'nın yetki alanı sadece bankaları değil, aynı zamanda finansal piyasaları da kapsamaktadır. Kurum, borsa, takas ve saklama merkezleri, faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketleri gibi diğer finansal kuruluşların da faaliyetlerini düzenlemekte ve denetlemektedir.

Bankacılık sektörünün ocak ayı performansı belli oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aylık verilerine göre, sektörün ocak ayı net karı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 96 artışla 39,32 milyar lira oldu.

Sektörün kredileri geçen yıl sonuna göre yüzde 3,5 artışla ocak sonunda 7,85 trilyon lira olurken, aktif büyüklüğü de aynı dönemde yüzde 2,4 artarak 14,69 trilyon lira oldu.

Sektörün ocakta takipteki krediler rasyosu yüzde 2,01 olarak açıklanırken, sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 16,99 oldu.