Kent Haberleri

Ocak zamlı maaşlarda büyük deprem! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası.. Peş peşe duyuruldu! Hemen bakın!

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Ocak zamlı maaşlarda büyük deprem! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası.. Peş peşe duyuruldu! Hemen bakın! Yeni yılda asgari ücret ile emekli ve memur maaşlarına gelen zam birçok kaleme de yansıdı

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası Ocak zamları duyanı şok etti. Yeni yılda asgari ücret ile emekli ve memur maaşlarına gelen zam birçok kaleme de yansıdı. Bunların arasında, devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaş için sağlanan sosyal destek ödemeleri de yer alıyor. 

Yeni asgari ücretin ve emekli ile memur maaş zammının belli olmasının ardından 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşına da zam geldi. Yeni maaşlar kalem kalem hesaplandı. 

Ocak 2023 zamlı asgari ücret sonrasında yaşlılık maaşı başta olacak şekilde işsizlik maaşı, engelli aylığı, kıdem tazminatı gibi ödemelere gelen zamlar da merakla araştırılıyor. Binlerce vatandaşın maaşı peş peşe değişti. 

Ocak zamlı maaşlarda büyük deprem! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası.. Peş peşe duyuruldu! Hemen bakın!

Ocak 2023 itibarıyla yeni asgari ücret 8 bin 506 Türk Lirası şeklinde açıklandı. Memur maaşlarına ise yüzde 30 zam geldi. Bu zamların ardından milyonlarca vatandaşın maaşları değişmiş oldu.

65 yaş aylığı, SGK’dan herhangi bir geliri bulunmayan, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırından az geliri bulunan ve bu durumu belgeleyen vatandaşlara ödeniyor. 

Devlet, yüzde 40-69 arası ile yüzde 70 ve üzeri engelli vatandaşlara da destek ödemesinde bulunuyor. Bu çerçevede, engelli aylığından yararlanabilmek için vatandaşların nafaka almaması, herhangi bir gelirlerinin olmaması ve sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmaması gerekli.

Evde bakım maaşı ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca ağır engelli raporu bulunan, hastalığı sebebiyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merpen inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan ihtiyaç sahibi vatandaşların hesaplarına il il ödeniyor. 

Asgari ücrete yapılan Ocak 2023 zammının ardından maaşların artmasının yanı sıra bir avantaj daha gündeme geldi. Bu çerçevede, devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların hesaplarına yatırılan 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım parası alabilmek kolaylaştı. 

Devlet tarafından hesaplara peş peşe ödenen destek ödemelerinden yararlanılması için gerekli olan hane içindeki kişi başı gelir sınırı değişti. 

Asgari ücret zammının ardından 65 yaş ve engelli aylıklarında 1.833 lira olan kişi başı gelir sınırı 2. 835 liraya, evde bakım parasında da 3 bin 666 lira olan kişi başı gelir sınırı 5 bin 671 liraya yükselmiş oldu. Bu durumda bu maaşlardan daha kolay yararlanılabilecek. 

Ocak zamlı maaşlarda büyük deprem! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası.. Peş peşe duyuruldu! Hemen bakın!

65 YAŞ AYLIĞI OCAK ZAMMIYLA NE KADAR OLDU? 

65 yaş aylığı geçtiğimiz yıl 1.684 Türk Lirası şeklinde ihtiyaç sahiplerine ödeniyordu. Ocak zammıyla, 65 yaş aylığı, 2 bin 604 TL'ye yükseliyor. 

ENGELLİ AYLIĞI OCAK ZAMMIYLA NE KADARA YÜKSELDİ? 

Yüzde 40-69 engelli raporu olan vatandaşlar için verilen maaş Ocak 2023 zammıyla 1.227 Türk Lirası'ndan 1.595 Türk Lirası'na ulaşıyor. 

Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara ise geçen sene 1.840 Türk Lirası olarak ödenen destek, yeni zamla 2 bin 392 lira şeklinde yatacak.

EVDE BAKIM MAAŞI YENİ ZAMLA KAÇ LİRA OLDU? 

Evde bakım parası 2022'de 3 bin 336 lira şeklinde ödeniyordu. Yeni yıl zammıyla bu rakam 4 bin 336 Türk Lirası'na yükseldi. 

Otomobil alacaklar dikkat! Oto’da zam oranı yüzde 35’i geçti! İşte fiyat listesi değişen otomobiller

Benzin, motorin, LPG’de Ocak sarsıntısı! Son dakika fiyatlar buz kestirdi! Opet, PO, BP 21 Ocak 2023 fiyat listesi… 

Enflasyonda şok iddialar! Enflasyon 2023 yılında düşecek mi? İşte tahminler