Kent Haberleri

Ocak'ta asgari ücretin İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetine oranı yüzde 32'ydi, şimdi yüzde 24,6 oldu!

17 bin TL'lik asgari ücret, İstanbul’da yaşamanın maliyeti karşısında eridi. İstanbul Planlama Ajansı Başkanı ve Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce, rakamları paylaştı. İşte detaylar...

Geçtiğimiz Ocak ayında asgari ücrete zam geldi ve 17 bin 2 TL'ye yükseldi. Ancak 17 bin liralık asgari ücretin, İstanbul’da yaşamanın maliyeti karşısında eridiği ortaya çıktı. 

Vatandaşların sık sık dile getirdiği asgari ücretle geçinebilmenin zorluğu, İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yaptığı bir çalışmayla da gözler önüne serildi. 

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı ve Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce, https://x.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından asgari ücret ve yaşam maliyetleri ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Buğra Gökce, söz konusu paylaşımında şu bilgileri verdi:

"Asgari ücret yaşam maliyetleri karşısında eridi.

- Bu yıl Ocak ayında asgari ücretin İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetine oranı yüzde 32 seviyesindeydi. Bugün yüzde 24,6'ya düştü.

- 2023 yılından itibaren asgari ücretin İstanbul'da yaşam maliyetini karşılama oranı bakımından en kötü ay yüzde 24 ile 2023 Haziran ayıydı. O tarihten itibaren yapılan ara düzeltmelerle oran hep yüzde 30 - 24 bandında kaldı.

- Bu yıl asgari ücrette bir iyileşme yapılmadığı için yıl sonunda en düşük oranı göreceğiz. Maaşlar yaşam maliyetleri karşısında eriyecek. Yaşam maliyetleri artarken gelirler maliyetleri daha da karşılayamaz bir hale gelecek.

Enflasyon dar gelirlilerden, çalışanlardan, emekçilerden alınan ağır ve haksız bir yaşam vergisidir. Enflasyonun tüm ağırlığı ne yazık ki çalışanların sırtına vuruluyor, çalışanlar, emekliler, memurlar enflasyonun altında eziliyor."

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Kahramanmaraş depremi için uyarıyor! Bu tarihe kadar 6.2 şiddetinde deprem olacak! 

10 bin TL'lik emekli maaşı 12 bin 500, 15 bin TL'lik maaş da 17 bin TL olacak: En düşük memur maaşı 42 bin 860 TL!

Altında hafta sonu rüzgarı! Düşüyor! Altın almak isteyenler dikkat! 7 Eylül Cumartesi altın fiyatları 

Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğünde deprem! AFAD'dan son dakika açıklaması geldi!