23 / 11 / 2024
fuzul

Ode Yalıtım için kriz demek yatırım demek

Ode Yalıtım için kriz demek yatırım demek

Ode Yalıtım kısa bir süre önce 40 milyon dolarlık yatırımla Çorlu'da Türkiye ve Avrupa'nın ikinci büyük cam yünü üretim tesisini kurarak, krize rağmen bu yıl yüzde 60'lık büyüme hedefliyor




İş hayatının içinde pekçok krizle karşılaştıklarını belirten Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bu dönemlerde yatırımlarına ara vermek yerine daha fazla yatırım yaptıklarını söylüyor. Turan, "İlk yatırımımızı 1994 krizi sonrasında yaptık. 2001'de de yatırımları durdurmadık. Yine geçen yıl Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında 40 milyon dolarla 70. büyük yatırımı yaptık. Bu yatırımları Türkiye'nin dinamiklerine güvenerek yaptık. Böylece kriz sonrasında herkes yatırıma başlarken biz hazır olduk" diyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Orhan Turan, yaklaşık 25 yıl önce 19 metrekarelik bir büroda 3 arkadaşıyla iş hayatına atılmış. İlk yıllarda inşaat sektöründe taahhüt işleri yapan Turan, daha sonra yalıtım alanındaki boşluğu fark ederek bu alanda yatırıma girişmiş. 1986 yılında inşaat malzemeleri satmaya karar veren Turan, o dönemi şu sözlerle anlatıyor: "İnşaat malzemesi satmaya karar verince Ode macerası başladı. Arkadaşlarım ortaklıktan ayrılınca payıma düşen borcu ödemek zorunda kaldım ve çok zorlandım. İlk başlarda ailem bile ticareti bırakıp bir fabrikada mühendis olarak çalışmam konusunda baskı yaptı. Ama tüm olumsuzluklara rağmen pes etmedim."
 
40 milyon dolarlık yatırım yolda
1990-1995 arası ithalat yaparak sermaye biriktiren Turan, bu dönemde yalıtım sektörüne birçok yeni ürün kazandırmış. Ardından ithal ettiği ürünleri Türkiye'de üretmeye karar veren Turan, kimsenin yatırım yapmayı düşünmediği bir dönemde yatırım kararı alarak 1996 yılında ilk üretim tesisi Ode Flex'i kurmuş. 2001 krizinden sonra da ihracat çalışmalarımıza ağırlık veren Turan, kısa bir süre önce 40 milyon dolarlık yatırımla Çorlu'da Türkiye ve Avrupa'nın ikinci büyük cam yünü üretim tesisini açtı. Tesisin, cam yünü üretim kapasitesi 20 bin ton. Turan, önümüzdeki birkaç yıl içinde de yine 40 milyon dolarlık yatırımla taş yünü üretimi tesisi kurmayı planladıklarını anlatıyor. 2007'de 55 milyon dolar ciroya ulaştıklarını anlatan Turan, 2008'de bu rakamı 80 milyon dolara çıkardıklarını, 2009'da ise yüzde 60'lık büyüme hedeflediklerini ifade ediyor.
 
Yurtdışında tesis kuracak
Cironun yüzde 30'unu ihracattan elde ettiklerini ifade eden Turan, Avrupa, Körfez ve Çin pazarına da girerek, ihracatı yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getiriyor. Ayrıca 2010 yılında itibaren Romanya, Dubai ve Rusya'da üretim tesisi kurmayı planladıklarını açıklayan Turan, "Romanya'da Ode-Rom SRL adında bir şirket kurduk. Yunanistan'da Fibran isimli şirket ile işbirliğine gittik. Önümüzdeki yıl bu ülkelerde tesis kurarak daha da büyümek istiyoruz. Katma değer üretip, katma değer ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bir ülkenin ne kadar çok markası varsa kendi marka değeri de o kadar iyi oluşur. Biz 2015'e kadar yalıtım sektöründe global bir marka yaratmak istiyoruz, buna odaklandık" diyor.
Geçen yıl 50 kişiye daha istihdam sağladıklarını belirten Turan, şirkette toplam 250 kişinin çalıştığını söylüyor. Şirketin Türkiye'de 140, yurtdışında ise 30 civarında bayisi bulunuyor. 

Yalıtım ile yılda 7 milyar dolar tasarruf sağlanır
Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yalıtımın enerji tasarrufu açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, şunları söylüyor: "Türkiye'nin 40-50 milyar dolarlık enerji ithalatı var. Toplam 16 milyon haneden sadece yüzde 9'unda yalıtım bulunuyor. Tüm binalara yalıtım yapılsa, sadece binalardan yılda 6-7 milyar dolar tasarruf yapabiliriz. Yalıtım en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Ekstra cihazlarla tasarruf miktarı yüzde 80 seviyelerine kadar çıkabilir. 6 katlı bir dairenin yalıtım maliyeti yaklaşık 40 bin TL. Normal bir dairenin de yaklaşık 4-5 bin TL gibi bir yalıtım maliyeti var."
Referans


Geri Dön