27 / 04 / 2024

'Ödeme İste' sistemi kullanımda: Kiracıya kira ödemesi de hatırlatılacak!

'Ödeme İste' sistemi kullanımda: Kiracıya kira ödemesi de hatırlatılacak!

"Ödeme İste", ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme istemesi, borçlunun ise bu talebi yanıtlaması esasına dayanıyor. Sistem, kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi gibi konularda kolaylık sunuyor. İşte 7 soruda "Ödeme İste" sistemi tüm detaylarıyla...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ortaklığında hayata geçirilen "Ödeme İste" sistemi kullanıma açıldı. 

TCMB'nin sitesinde sistem ile ilgili yer verilen bilgilere göre, "Ödeme İste" sistemi, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminde müşterilerin kullanım deneyimlerini geliştirme hedefi taşıyan katma değerli bir hizmet şeklinde ifade ediliyor. 

 Ödeme İste sistemi kullanımda: Kiracıya kira ödemesi de hatırlatılacak!

ÖDEME İSTE SİSTEMİYLE NELER YAPILABİLECEK? 

"Ödeme İste" sistemiyle, para yollanaması istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden giriliyor. Karşı tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı iletiyor ve gönderi yapılıp yapılmayacağını soruyor. Onaylanması halinde FAST üzerinden para anında gönderiliyor. 

"Ödeme İste", kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık yollanması, borçluya ek süre tanınması gibi konularda kolaylık sağlıyor. 

Bankalardan yapılan açıklamalarda, bankaların kendi mobil uygulamalarını "Ödeme İste"sistemine uygun duruma getirdikleri ve sisteme destek verdikleri de görülüyor. 

 Ödeme İste sistemi kullanımda: Kiracıya kira ödemesi de hatırlatılacak!

VAKIFBANK, GARANTİ BBVA VE İŞ BANKASI UYGULUYOR

VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre, bankanın mobil uygulaması ve internet bankacılığı kullanan bireysel ve ticari müşterilerin, "Ödeme İste" hizmeti aracılığıyla, güvenli, hızlı ve kullanıcı dostu bir ödeme deneyimi yaşadıklarına dikkat çekilerek, projenin, müşteriler arasındaki ödeme isteme akışlarını kolaylaştırarak finansal işlemleri daha erişilebilir kıldığının altı çizildi. 

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan, Vakıfbank'ın "Ödeme İste" ile çoklu ödeme isteme işlemlerini yapan kullanıcıların, aynı zamanda fatura veya kart harcamaları gibi ödemeleri de farklı kişilerle paylaşabileceğine vurgu yaptı. 

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer de konuya ilişkin açıklamasında  "Ödeme İste" özelliğinin taraflar arasındaki transfer işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlandığının ve para istemenin yeni ve alternatif yolu olarak öne çıktığının altını çizdi. 

Süzer, harçlık isteme, acil nakit ihtiyacı ya da beklenen ödemeler gibi durumlarda dijital kanallar aracılığıyla kolaylıkla para transferi talep edilebildiğini dile getirdi. 

İş Bankasından yapılan açıklamada ise sistemle banka müşterilerinin, farklı ihtiyaç veya alacakları için nakit taleplerini, dijital bankacılık kanalından ödeme yapacak tarafa göndererek ödeme isteyebileceği belirtildi ve müşteri talebinin onaylanması halinde söz konusu tutarın anında hesaba geçeceği aktarıldı. 

 Ödeme İste sistemi kullanımda: Kiracıya kira ödemesi de hatırlatılacak!

7 SORUDA 'ÖDEME İSTE' SİSTEMİ TÜM DETAYLARIYLA 

Soru 1: "Ödeme İste" sistemi nedir?

Sistem, ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme talep etmesi, borçlunun ise bu talebi yanıtlaması esasına dayanıyor. "Ödeme İste", bir ödeme sistemi ve ödeme aracı/kanalı değil, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı özelliğine sahip.

Soru 2: "Ödeme İste" sisteminin kullanabilmek için neler gerekli?

"Ödeme İste" sisteminin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgileri, yani, Kolay Adres, TR Karekod ya da IBAN+Ad Soyad bilgilerinin bilinmesi gerekli.

Soru 3: "Ödeme İste" sistemi alacaklı ve borçlu farklı Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı (ÖHS) ile çalıştıklarında da kullanılabilir mi?

Evet, kullanılabilir.

Soru 4: "Ödeme İste" sisteminde, alacaklı ödeme talebi yolladığında borçlunun nasıl haberi olacak?

Borçlunun ÖHS'si, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kendi iç sistemleri üzerinden "Ödeme İste" hazırlanarak borçluya anlık bildirim yollanır.

Soru 5: "Ödeme İste" sisteminde, borçlu kendisine iletilen ödeme talebini reddedebilir mi?

Evet, borçlu "Ödeme İste"ye cevap olarak kabul ve ret cevabı verebiliyor.

Soru 6: "Ödeme İste" sisteminde alacaklı, ödeme talebi ile ilgili borçludan gelen yanıtı hemen öğrenebilir mi?

Evet, öğrenebiliyor. Alacaklının ÖHS'si, borçludan gelen yanıtı anında alacaklıya bildirilir.

Soru 7: Borçlu, ödeme talebini kabul ederse işlemi hangi yolla yapabilir?

"Ödeme İste" sisteminde, borçlu kendisine iletilen ödeme talebini kabul etmesi durumunda, söz konusu ödeme FAST veya havale yoluyla yapabilir.

Kentsel dönüşümden dolayı boşaltılan eve hırsız yerleşti! Ev sahibi çözümü kapıya duvar örmekte buldu!

3 il için acele kamulaştırma kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kira uyarlama davasında kriterler neler? Mahkeme 4 bin TL'lik kirayı 18 bin TL'ye yükseltti!


 


Geri Dön