Ekonomi

Ödeme sistemlerinde akıllara durgunluk veren yenilikler! Nakit devri kapandı, artık ödemeleri böyle yapacaksınız!

Covid-19 salgını, e-ticaretteki büyüme ivmesi ve değişen tüketici davranışları, dijital ödeme pazarının da hızla büyümesini beraberinde getirdi. 2023 yılında da pazarın yeni teknolojiler ve platformlar ile daha da büyümesi bekleniyor. Grand View Research’in araştırmasına göre global olarak dijital ödemeler pazarı, 2030 yılına kadar yıllık yüzde 20,5’lik büyüme ile 362 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak

2022 yılında tüketiciler dijital ödeme çözümlerine odaklanırken, 2023 yılında dijital ödemelerin daha çok tabana yayılması bekleniyor. Grand View Research’in araştırmasına göre global olarak dijital ödemeler pazarı, 2030 yılına kadar yıllık yüzde 20,5’lik büyüme ile 362 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak.

Dijital ödemeler pazarının büyümesinde yeni teknolojik çözümlerin etkili olacağı tahmin ediliyor. Araştırmada, özellikle bu yıl içerisinde sektörün büyümesinde belli başlı 7 trendin etkili olacağı belirtiliyor.  Açık bankacılık, yapay zeka ve blokchain gibi teknolojiler ve platformlar ile ödemeler hem ‘akıllanacak’ hem de daha hızlanacak.

İşte, dijital ödemeler pazarını 2023 yılında hızla büyütecek 7 önemli trend:

KULLANICI DOSTU ÖDEME

2023 yılında da tüketicilerin istedikleri zaman ve yerde alışveriş yapabilmeleri için kesintisiz hizmet sunan kullanıcı dostu ödeme platformları gözde olacak. Bu nedenle tek tıkla ödemeler, dijital cüzdanlar ve mobil ödemelerin yanı sıra uygulama içi ödemelerin ön plana çıkması bekleniyor.

MOBİL CÜZDAN GÖZDE OLACAK

Araştırmaya göre, mobil cüzdan kullanımı bu yıl daha da yaygınlaşacak. Capgemini’ye göre global e-ticaret ödemelerinin yarısından fazlasının dijital cüzdanlar ile yapılması bekleniyor. Ayrıca dünya nüfusunun yüzde 60’ının da gelecek üç yıllık dönemde mobil cüzdan teknolojisini tamamen benimseyeceği öngörülüyor.

TEMASSIZ ÖDEMELER YÜKSELİŞTE

Pandemiyle temassız ödemelere artın ilginin bu yıl da devam edeceği öngörülüyor. Mordor Intelligence’a göre, 2021 yılında 1,7 trilyon dolara ulaşan mobil ödeme pazarı, 2025 yılına kadar 4,8 trilyon dolara ulaşacak. Bu büyümede temassız özelliğe sahip POS terminalleri ve cihaz düzeyinde destek gibi temel temassız ödeme ekosistemine yapılan yatırımların etkili olacağı tahmin ediliyor.

Juniper Research’ün araştırmasına göre ise temassız ödeme işlemleri 2022 yılında 4,6 trilyon dolara ulaşırken, 2027 yılında temassız ödeme işlem hacminin 10 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

GÖMÜLÜ FİNANS PAZARI BÜYÜYECEK

Dijital ödeme pazarında gelecekte etkili olacak trendlerden bir diğeri de gömülü finans. Gömülü finans, Servis Modeli Bankacılığı (BaaS) ile Uygulama Programları Arayüzleri (API) kullanarak finansal hizmetlerin finansal olmayan hizmet sağlayıcıları tarafından verilebilmesi anlamına geliyor.

Global Embedded Finance Market raporunda, gömülü finansın tüm dünyada 2022 yıl sonu itibariyle 241 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı belirtilirken, 2029 yılında ise bu hacmin 776 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

GERÇEK ZAMANLI ÖDEMELER

Global gerçek zamanlı ödemeler pazarının 2023 yılında hızla büyüyeceği öngörülüyor. Pazarın 2023 yılında 26 milyar dolar olacağı belirtilirken, yıllık büyüme hızının da 2028’e kadar yüzde 33 olacağı tahmin ediliyor. Bu büyümede, büyük ölçüde akıllı telefonların ve bağlı cihazların yaygınlaşan kullanımının yanı sıra tüketicinin daha hızlı ödeme için artan talebi etkili olacak.

YAPAY ZEKA KULLANIMI ARTACAK

IDC Research’e göre, bütün dünya genelinde yapay zekaya yapılan harcamalar artacak. Tahminlere göre bu harcamaların 2023’te 500 milyar doları aşması bekleniyor. Özellikle finans kuruluşları ve işletmeler sahtekarlık ve dolandırıcılığı önlemenin yanı sıra müşteri verilerini korumak ve verimliliği artırmak amacıyla yapay zekadan yararlanmaya devam edecek.

REGÜLASYON TEKNOLOJİLERİ

Dijital ödemeler pazarında, bu yıl gerçekleşecek regülasyon teknolojilerinin de sektörde rekabeti değiştirmesi bekleniyor. Alternatif finans, blokchain ve yapay zeka yatırımlarıyla fintek sektörü dünya genelinde bütün hükümetlerin dikkatini çekecek. RegTech olarak adlandırılan regülasyon teknolojileri sektörünün 2022 ile 2026 arasında yüzde 200 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor.