23 / 11 / 2024
fuzul

Ödenmeyen emlak vergisine her ay için yüzde 1.40 gecikme zammı uygulanacak!

Ödenmeyen emlak vergisine her ay için yüzde 1.40 gecikme zammı uygulanacak!

Emlak vergisi iki farklı vergiden oluşur. Bunlar; "Bina Vergisi ve Arazi Vergisi". Vergi oranlan yan taraftaki tabloda yer alıyor. Emlak vergisinin "yüzde 10'u" tutarında "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" var.




Emlak vergisi her yıl kendiliğinden tarh ve tahakkuk eder. Yani beyan edilmesine gerek yok. Yapılması gereken, gayrimenkulu "edinilen yılın sonuna kadar" ilgili belediyeye bildirimde bulunmak (gayrimenkulün edinme tarihi ekim, kasım veya aralık ayı ise, edinme tarihini takip eden "üç ay" içinde bildirimde bulunulması yeterli). "Ödeme takip eden yılda" başlıyor. Süresinde bildirimi de bulunmayanlar için vergi belediye tarafından tarh ediliyor. Buna göre, tarh edilecek vergiye "vergi ziyaı cezası" uygulanıyor. Bir de "ikinci derece usulsüzlük cezası" var. Ancak, mükellefiyetin başladığı yıl için vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından miktar itibarıyla fazla olanı, diğer yıllar içinse sadece vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


EMLAK VERGİSİNDE ZAMANAŞIMI 

Emlak vergisinde "zamanaşımı 5 yıl". Ancak bu süre bildirim dışı bırakılmanın "idare tarafından tespitinden itibaren başlıyor". 


ÖDEMEMENİN YAPTIRIMI

Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda "her ay için yüzde 1.40 gecikme zammı" söz konusu oluyor. Aynca emlak vergisi kamu alacağı olduğu için belediyelerin "6183 sayılı Kanun uyarınca takip" başlatma yetkisi de var.


 VERGİ ORANI 

2015 yılma ait emlak vergilerinin ilk taksitinin ödeme süresi için az bir zaman kaldı. Süre ay sonunda bitiyor. Bizde bazı önemli noktalan tekrar hatırlatmak istedik!.. 


EMLAK VERGİSİ ORANLARI

 Emlak cinsi Normal yöreler Büyükşehir BİNA(Konut) Binde 1 Binde 2 Konut dışı Binde 2 Binde 4 ARAZİ Binde 1 Binde 2 Geliri olan kadına nafaka yok BOŞANMA, eşlerin hayatında çok şeyi değiştiriyor. Öyle ki boşanma nedeniyle eşlerden biri yoksullaşıp geçinemeyecek hale bile gelebiliyor. İşte bu durumda, mahkeme * tarafından "yoksulluk nafakası" ödenmesine karar verilebiliyor. 


YOKSULLUK NAFAKASININ ŞARTLARI

Nafakaya hükmedilmesi için nafaka alacak eşin "diğer taraftan daha az kusurlu olması" gerekiyor. Ama nafaka ödemek durumunda olacak eşin kusurlu olması da şart değil. Ayrıca nafaka, ödeyecek olan eşin "mali gücü oranında" olmalı. En önemli şart ise nafaka isteyen eşin boşanma yüzünden "yoksulluğa düşecek olması". Yoksulluğa düşmeyecekse diğer şartlara bakılmıyor. 



SÜREKLİ VE DÜZENLİ GELİRİ OLANA NAFAKA YOK 

Yargıtay'a göre; "Mahkemece, davacı kadın yararına yoksulluk nafakasına hükmedilmiş ise de; yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davacı kadının asgari ihtiyaçlannı karşılayacak sürekli ve düzenli gelirinin bulunduğu ve bu nedenle boşanmayla yoksulluğa düşmeyeceği anlaşılmaktadır. Bu durumda yoksulluk nafakası talebinin kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir." (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 03.03.2015 tarih. E. 2014/ 17511, K. 2015/3274) Unutmadan... Başlıkta "kadın" dedik ama yoksulluk nafakası sadece kadınlar için değil. "Erkekler için de verilebilir". 


Sözcü


Geri Dön