Kent Haberleri

ODTÜ Yolu'nda gecekondu sorunu çözülemiyor!

Büyük tartışmalara neden olan ve açıldığında trafiği rahatlatan ODTÜ Yolu'nun devamı olan 1071 Malazgirt Bulvarı'nın Öveçler kısmında gecekondu krizi devam ediyor. Kriz 7 yıldır çözülemiyor.

Büyük tartışmalara neden olan ve açıldığında trafiği rahatlatan ODTÜ Yolu'nun devamı olan 1071 Malazgirt Bulvarı'nın Öveçler kısmında gecekondu krizi devam ediyor. İlk olarak Habervaktim'in 'ODTÜ Yolu gecekonduya takıldı' başlığıyla gündeme getirdiği yol üzerinde bulunan arsa ikinci kez mahkemelik oldu, BAŞKENTTE Eskişehir Yolu'nun yükünü büyük ölçüde azaltarak o bölgede trafiği rahatlatan 1071 Malazgirt Bulvarı'nın Öveçler kısmında Bulvar'm tam ortasında kalan gecekondu, bir kez daha mahkemelik oldu. Yetkililere verdiği bilgiye göre göre gecekondu sahiplerinin belediyenin uzlaşma taleplerini bir kez daha ret etmesi üzerine konu yeniden mahkemeye taşındı. 


7 YILDIR GECEKONDU SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR 

Malazgirt Bulvarı'nın Öveçler kesiminde yolun tam ortasında kalan gecekondu sorunu, hukuksal mücadeleye rağmen tam 7 yıldır çözülemedi. Gecekondu sahipleri, çok yüksek fiyatlar talep ettiğini açıklayan Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılından itibaren uzlaşıyla kamulaştırma tekliflerini kabul etmeyerek, açtıkları "plan değişikliği davaları" ile sürecin bugüne kadar uzamasına neden oldular. Ankara Büyükşehir Belediyesi de gecekondu sahipleriyle uzlaşamadığı için bir kez daha sorunun çözümü için mahkemeye başvurdu. 


VATANDAŞLAR SIKINTI YAŞIYOR 

Yetkililer, yaşanan kamulaştırma sürecinde, bilirkişilerin, "Dava konusu taşınmazlar üzerinde tanımlanan 20 ve 35 metrelik imar yollarının gerek 1/25.000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım îmar Planı hükümleri, gerekse de 1995 yılında onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı gereği olduğu, dolayısıyla söz konusu taşınmazlar üzerinde belirlenen imar yollarının üst ölçekli planlara uygun" olduğu yönünde görüş bildirdiklerini ve mahkemenin iptal edilen planların tamamında yolu onaylamasına karşın, bölgede sorunun çözülemediğini belirterek şunları söylediler: "Mahkeme, bilirkişi raporunda bir yandan 'Bu yol burada gereklidir ve planlara uygun' diyor... Diğer yandan da karşı tarafın açmış olduğu kamulaştırmanın iptali yönündeki davalara da 'olumlu' yanıt vererek, bölgenin kamulaştınlarak yolun devamı haline getirilmesine engel oluyor. Bu çelişki karşısında her gün bu yolu kullanan vatandaşlar ise sıkıntı yaşıyor." 


BÜYÜKŞEHİR KAMULAŞTIRMA BEDELİNİ KABUL ETMİYOR 

Büyükşehir Belediyesi'nin bölgedeki tesis, müştemilat, ağaç ve su kuyuları için 2008 yılında hazırlanan "Kıymet Takdir Raporu" üzerinde tarafların uzlaşma sağlayamaması sonucunda da konunun mahkemeye taşındığını söylediler. 


Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez aynı tarihte mülk sahibine kamulaştırma davası açtığına dikkat çeken yetkililer, aradan geçen yıllar içinde açılan 3 farklı davada mahkemenin atadığı bilirkişilerin, alan, ağaç, tesis ve kuyular için takdir ettiği bedelin haksız ve fahiş olması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin bu ödemeyi kabul etmediğini vurguladılar. 


SU KUYULARI İÇİN ASTRONOMİK RAKAM 

Yetkililer, ayrıca mahkeme süresince 4'ü çalışmayan, 3'ü de kaçak olan bölgedeki toplam 5 su kuyusu için bilirkişiler tarafından her bir kuyu için ayrı ayn astronomik rakamlar içeren bedel talep edildiğini kaydederek, "Bu uyuşmazlıklar nedeniyle sorun günümüze taşındı. Son gelen durumla ilgili karar alabilmek için Büyükşehir Belediyesi olarak tekrar yargıya başvurduk. Sonucunu bekliyoruz" dediler. 


Haber Vaktim