Odunpazarı, Eskişehir 'e 500 milyon TL'lik ekonomik katkı sağlıyor!
Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesiyle yılda 3.5 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırlamaya başlayan ilçe, Eskişehir'e yılda 10 bin kişilik istihdam ve 500 milyon TL'lik ekonomik katkı sağlayan önemli bir potansiyele ulaştı.
80'li yılların ortalarından itibaren ülkemizde başlatılan hızlı yapı değişikliği çalışmaları, gelişmemiş bölgelerimizde ekonomik, sosyal sıkıntılara yol açmış; bu durum, toplumun bütün kesimlerini derinden etkilemiştir.
Nüfus artışı ile belli noktalarda yoğunlaşan insan topluluklarının zanaat ve ticaretle gelişip, farklılaşması, çeşitlenmesi, işkollarının sanat ve eğitimle değişmesi, örgütlenme ve uzmanlaşmanın yaygınlaşması, etik, kimlik, kavram ve kurallarının oluşumu bir bütün olarak kenti tanımlar. Kent, bu davranışları kentliye ve çevresine sunan yaşam alanıdır. Bilimsel teknik gelişme ve sanayileşme kentleşmenin artmasına, kenti tanımlayan özelliklerin yoğunlaşmasına neden olur. Toplumların kültürel, siyasi, ekonomik ve toplumsal yaşamlarında, ilişki biçim ve türlerinde köklü değişimler yaratır. Bu özellikleriyle kentleşme, gelişmişlik düzeyinin önemli bir göstergesidir.
Toplumların ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal yaşamlarında ortaya çıkan ve köklü değişmeleri içeren kentleşmeye paralel olarak ekonominin kaynak dağılımında bir değişim; gelişme, sanayileşme, ekonomik büyüme ve benzeri olgularda karşılıklı etkileşim gözlenmektedir. Bugün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kentleşme sürecinde ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyo-psikolojik nedenlerle ekonomik cazibe merkezi haline gelen kent ve çevresine akın eden milyonlarca kişinin yerleştiği bölgeler olmuştur. Kırsal alandan kent merkezlerine hızlı ve plansız göç, kent kimliğinin oluşmasını olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca istemli ve zorunlu göç olgusu bölge pazarının daralmasına, var olan yatırımların işlevsiz kalmasına neden olmaktadır. Kentlerde hızla artan nüfus, beraberinde hiçbir planlaması olmayanlarda çözümsüz sorunlar yaratmaktadır. Özellikle kentsel altyapının yeterince geliştirilmemesine bağlı olarak sosyal, kültürel alanlar, parklar, terminal, gar, çöp toplama alanları, küçük ve organize sanayi bölgeleri ve benzeri alanların yetersizliği çevre sorunlarının çözülememesinde yaşanan sorunların gerekçelerini oluşturmaktadır. İşte biz Odunpazarı Belediyesi olarak, göreve geldiğimiz günden itibaren ekonomik problemlerini çözmüş, sanayisini güçlendirmiş, tarihi dokularını ve kültürünün tanıtımını yapmış, iç ve dış turizmin odağı olmuş, yeraltı ve yer üstü kaynaklarını kullanarak, yeni yatırımlara yer vererek, istihdam oluşturarak işsizlik sorununu çözmüş, çağdaş ve güvenli yaşam alanları ile kültürel ve sanatsal etkinlikler diyarı bir şehir dokusu oluşturmak için çalışmalarımıza başladık.
OMEK, mesleki eğitimin en önemli adresi oldu Bu çalışmalarımızın ilki birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Eskişehir'de, yılların ihmaline uğramış Odunpazarı Bölgesi'nde başlattığımız 'Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi'dir. Kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli bitişik düzenli, cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiş olan tarihi Odunpazarı Evleri, eski ihtişamına kavuşturularak Beypazarı ve Safranbolu'yla birlikte Türkiye'nin yeni markası haline geldi. Yapılan çalışmalar sayesinde bölge halkına istihdam olanakları sağlandı. Bölge halkı; yapılan çalışmalar sonucu yeniden hayat bulan tarihi konaklarını, geleneksel Eskişehir yemeklerinden oluşan zengin mutfaklarını ve yıllara meydan okuyan tarihi atmosferlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sundu.
Böylelikle hem kenti ziyaret eden konuklann gönülleri fethedildi hem de bölge halkına yeni istihdam alanları yaratıldı. Bugün itibarıyla Odunpazarı yılda 3.5 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve kente yılda on bin kişilik istihdam ve 500 milyon TL ekonomik katkı sağlayan önemli bir potansiyele ulaşarak, yatırımcıların gözbebeği kültür ve turizm merkezlerinden biri haline geldi.
Kentin refahı dikkate alınarak yapılan çalışmalarımız tarihi dokuyu korumakla sınırlı kalmadı. Özellikle ev hanımlarımızın aktif birer girişimci olmasına olanak sağlayan ve bugüne kadar birçok vatandaşa bilgisayardan nakışa, ahşap boyamadan kuaförlüğe kadar yüzlerce branşta mesleki eğitim veren Odunpazarı Meslek Edindirme Kursları (OMEK) hizmete açıldı. Bugün gerek eğitim kalitesi gerekse 25 binin üzerindeki mezunu ile Anadolu'nun en büyük halk üniversitesi olma yolunda önemli bir yol kat eden OMEK, Eskişehir'de mesleki eğitimin ilk ve en önemHemşerilerimizi ev sahibi yapmak için yüzde 100'ünü hak sahiplerine teslim ettiğimiz 2 bin 118 konutluk 'Ihlamurkent' ve 2 bin 500 konuttan oluşan Vadişehir Konutları projelerini hizmete sunduk.
li adresi oldu. Konut insan hayatının devamı için en temel gereksinimlerden biridir. Bu nedenle biz yerel yönetimlere bu konuda iki önemli görev düşmektedir.
Bunlardan ilki 'herkes için yeterli konutun sağlanması', ikincisi ise 'kentleşen dünyada sürdürülebilir insan yerleşimlerinin sağlanması'dır. Belediye olarak bu anlayış çerçevesinde yasal düzenlemeler, sağlıklı politikalar, çağdaş planlama anlayışı ile yol aldık. Yıllardır çarpıklıktan kurtulamayan kentleşmeyi yeni çarpıklıklarla yozlaştırmadan; çirkinlik, zevksizlik, pahalılık, düzensizlik, tüze kurallarına saygısızlık ve insan sağlığı için tehlikeler yaratan koşullardan kurtararak insanımıza faydalı bir hale getirmeye gayret gösterdik. Bu hedef doğrultusunda ilk olarak toplumumuzun her kesimini özellikle de alt ve orta gelir grubunu oluşturan hemşerilerimizi ev sahibi yapmak için yüzde 100'ünü hak sahiplerine teslim ettiğimiz 2 bin 118 konutluk 'Ihlamurkent' ve 2 bin 500 konuttan oluşan Vadişehir Konutları projelerini hizmete sunduk.
Şehrimizdeki plansız yapılaşmanın ve çarpık kentleşmenin bütün olumsuzluklarını ortadan kaldıran bu önemli projelerimizi bugün Başbakanlık Toplu Konut idaresi ve hemşerilerimizin desteğiyle hayata geçirdiğimiz Odunpazarı Belediyesi Karapınar Vadisi Projesi ile devam ettiriyoruz. Evrensel kriterler doğrultusunda engelliler düşünülerek tasarlanmış proje alanında, kent ile bütünleşik, aktif yeşil alanları ile huzur veren, zengin bir sosyal hayat sunan nitelikli ve değerli bir yaşam alanı sunmayı amaçladık.
Karapınar Vadisi kapsamında 750 gecekonduyu yıktık Karapınar Vadisi Projesi kapsamında ise 500 milyon metrekarelik bir alanı gecekondu önleme bölgesi ilan ettik. Bu bölgede çalışmaya başladık. Bu anlamda 750 gecekondunun tamamını yıktık. Bu alanda toplam 2 bin 628 konut konut, bir beş yıldızlı otel, bir AVM, bir kongre ve kültür merkezi, cami, okul ve sağlık merkezi yapıyoruz. Aynı zamanda 220 bin metrekare de yeşil alan oluşturduğumuz bu projemizde, kişi başına düşen yeşil alan Avrupa standartlarının 2.5 katına yakın, yaklaşık 32 metrekare. Seyir terasları, spor alanları, amfi tiyatro, su ve peyzaj unsurları modern bir yaşam alanı olması için tasarlandı. İlk etapta bin 92, ikinci etapta ise bin 536 konut yapıyoruz.
Birçok dönüşüm projesinde olduğu gibi taşla, sopayla, direnişle değil halayla, zurnayla gülerek yıkım yaptık. Bazı vatandaşlar kendi binalarını kendileri yıkıyordu. Bize de yıkım töreni için balyoz vurabilecek kadar konut lazımdı. Binaların mahalleli tarafından yıkılmasını önlemek için çoğu zaman zabıta görevlendirdik.
Temel hedefimiz, vatandaşlarımızı mağdur etmeden, hiçbir hak kaybı yaşatmadan; 50 yıldır yolu, okulu, parkı, spor alanı olmayan bir gecekondu mahallesini şehrin karanlık noktasıyla her türlü istismara ve suistimale açık olan, yolu olmadığı için itfaiye, ambulans giremeyen, müdahale edilemeyen bir bölgeyi, içinde yaşamaktan zevk alınacak modern bir yaşam alanına dönüştürmektir.
Dünya