İmar

Odunpazarı Kızılyer'in planları 8 aydır bekletiliyor!

Eskişehir Anadolu Gazetesi köşe yazarı olan Sadi Seda bugünkü yazısında Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un Sanayi Çarşısı projesindeki açıklamalarını ve Kızılyer'in planlarını anlattı. İşte o yazı...

Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un önceki gün Sanayi Çarşısı planlarının geciktirilmesi ile ilgili yaptığı basın toplantısını ES TV’den canlı olarak izleyen AK Partili Belediye Meclis üyelerinden telefon edenler oldu. Başkan Kurt’un Sanayi Çarşısı ile ilgili planları Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon’unda bekletilmesinden dolayı kendilerini eleştirmesini doğru bulmadıklarını, kanunun kendilerine verdiği yetkiye dayanarak planlar üzerinde detaylı inceleme yaptıklarını söylediler.“Biz noter değiliz. Şipşak onaylayıp gönderelim. Hem şehrin 30-40 yıl sonrasını planlıyoruz diyorlar. Hem de bizden inceleme yapmadan onaylamamızı bekliyorlar. Bize gelen şikâyetler var. Biz bu şikâyetlerin doğru olup olmadığını incelemek zorundayız” diyerek Başkan Kurt’un kendilerini eleştirmesini doğru bulmadıklarını da vurguladılar.

 
KIZILYER’İN PLANLARI 8 AYDIR BEKLİYOR

 

“Sadi Bey Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un basın toplantısını ES TV’den canlı olarak izledik. Basın toplantısında ‘Sanayi Çarşısı planları hakkında AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine özel bilgilendirme yaptık. Ama hala İmar Komisyonu’nda bekletiyorlar ’ diyor. Sanayi Çarşı Planları AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri tarafından geciktiriyor şeklinde algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. 2015’in Mayıs ayında ESOGÜ’nün karşısındaki Kızılyer Mevkiinin 5 binlik planları Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edildi. Odunpazarı Belediyesine gönderildi. Aradan 8 ay geçti. Planlar Odunpazarı Belediyesinde bekliyor. Odunpazarı Belediye Meclisi 1/1000’lik planları yapıp Büyükşehir’e gönderecek. Odunpazarı Belediyesi Kızılyer Planlarını neden 8 aydır bekletiyor? Bunu Sayın Kazım Kurt’a sorar mısınız, 74 hektarlık alan sahiplerinin mağduriyetleri giderilmeli. Kimse endişelenmesin biz 8 ay bekletmeyiz” diyerek onlarda Kızılyer konusunu gündeme getirdiler.AK Partili Meclis Üyelerinin bu iddiaları hakkında bilgi almak için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a telefon ettim. Şu soruları sordum:


1-Kızılyer’in 1/1000’lik planlarını 8 aydır beklettiğiniz iddiaları doğru mu?


2-Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Komisyonunun AK Partili üyeleri Sanayi Çarşısı planlarını beklettikleri gerekçesi ile sizde Kızılyer Planlarını mı bekletiyorsunuz?


3-Kızılyer Planlarını ne zaman Odunpazarı Belediye Meclisine gelecek?


4-Kızılyer ile Büyükşehir’de kabul edilen planlara itirazlar mı var?

 
PLANLAR ODUNPAZARINA KASIM AYINDA GELDİ

 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt bu sorulara şöyle cevap verdi:

“AK Partili Belediye Meclis üyelerinin Kızılyer ile Sanayi Çarşısı’nı bir mi tutuyorlar? Kızılyer Projesi Büyükşehir Belediyesi’nden Odunpazarı Belediyesi’ne Kasım ayında geldi. Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülürken itirazlar oldu. İtirazlar incelendi. Kasım ayında Odunpazarı Belediyesine gelen planlar üzerinde belediyenin teknik elemanları gerekli incelemeleri yapıyorlar. Bize de itirazlar geldi. Teknik arkadaşlar bu itirazların yerinde olup olmadığını inceliyorlar. Plan çalışması yapılıyor. Acaba AK Partili Belediye Meclis Üyeleri Kızılyer ile Sanayi Çarşısı’nı bir mi tutuyorlar? Sanayi Çarşısının aciliyeti var. Orada kanayan bir yara var. Bu yaranın bir an evvel tedavisi gerekiyor. Yoksa kangrene çevirecek. 8 aydır Odunpazarı Belediyesinde bekliyor iddiaları doğru değil. AK Partili Belediye Meclis Üyeleri Kızılyer ile niye bu kadar yakından ilgileniyorlar? Acaba burada yerleri mi var? Odunpazarı Belediye Meclisinde görüşülüp 1/1000’lik planlar bizden çıktıktan sonra tekrar Büyükşehir’e gidecek. Büyükşehir Belediye Meclisin de bu planlar tekrar görüşülecek”.Kızılyer Planları Odunpazarı Belediye Meclisi’ne gelmediği sürece Sanayi Çarşısı Planları da İmar Komisyonu’ndan çıkıp Büyükşehir Belediye Meclisi ne gelmeyecek gibi bir dayatma mı yaratılmaya çalışılıyor? Bunu bilemem.Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kızılyer Projesinin neden Odunpazarı Belediyesinde bekletildiğini konusunda kafalarında oluşan bu soruların giderilmesi için AK Partili Belediye Meclis üyelerine bilgilendirme toplantısı yaparsa onlarında ikna olacaklarını düşünüyorum.


Halk Otobüsçülere var, belediye ye yok


12 Temmuz 2013’te yapılan düzenleme ile 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaya başladılar. Bu uygulamaya Özel Halk Otobüs sahipleri karşı çıkmasına rağmen 2,5 yıldır devam ediyor. Geçen yıl Halk Otobüsü sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için “Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

750 TL DESTEK

 

Yönetmelikle birlikte, ücretsiz ulaşım desteğinin ne kadar olduğu belirlendi. Buna göre büyükşehir statüsünde olan ilimizde esnafa aylık 750 TL destek verilecek. Bu destek İstanbul ve Ankara’da bin TL, büyükşehir olmayan illerde ise 600 TL olarak ödenecek. Yönetmelikle birlikte, bakanlıktan il müdürlüklerine gönderilecek olan destek ödemeleri, belediyeler aracılığıyla her ay otobüsçülerin hesaplarına yatırılacak.

 

ÖDEME BÜYÜKŞEHİR’DEN

 

Bakanlık ödemenin yapılması için icmal tablosu ve ödeneği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ngönderecek. Müdürlük, ödeme emriyle destek ödemesini belediyelerin hesaplarına aktaracak. Belediyeler de işletmecilerin hesaplarına parayı aktaracak. Ödemelere ilişkin genel müdürlük ve belediyelerin işlemlerini İçişleri Bakanlığı, il müdürlüklerinin işlemlerini de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı denetleyecek. Otobüs ve minibüslerin denetimini ise belediyeler yapacak.

 

BELEDİYELER KAPSAM DIŞINDA BIRAKILDI

 

65 yaş ve üzeri yolcu taşıyan Özel Halk Otobüslerinin mal sahiplerine ayda 750 TL destek sağlanırken, belediyeler ve belediye şirketleri kapsam dışında tutuldular.Eskişehir’de 90 bin civarında kişi Özel Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ile Tramvaylara ücretsiz seyahat kartı taşıyor. Bunlardan 60 bini 65 yaş ve üzeri olan insanlar. Diğerleri Milli Sporcular, Şehit aileleri, Gaziler ve Harp Malulleri, Engelliler ve engelli yakınları ile küçük bir miktarda basın çalışanları.Toplamı 90 bini buluyor. Özel Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Tramvaylarda taşınan günlük yolcu sayısı otobüslerde 22-23 bin civarında. Bir o kadarda tramvaya ücretsiz binen yolcu sayısını da üzerine eklendiğinde 40-45 bin kişi şehir içi ulaşımdan ücretsiz yararlanıyor. Özel Halk Otobüsü sahiplerine devlet ayda 750 TL destek verirken, belediye ve belediyelerin şirketlerinin işlettikleri şehir içi ulaşım araçları bu kapsam dışında.Günde ücretsiz binen 40 bin yolcunun yarısını taşıyan belediye veya belediyelerin şirketlerine bir tek kuruş dahi sosyal destek verilmemesi doğru değil.Belediyeler yaptıkları hizmetlerden kar elde etmemesi mantığı doğru değil. Belediyelerde otobüslerini, yenileyecekler. Bu mantıkla gelir kaybı yaşayacaklarından dolayı belediyelerin yeni otobüs veya tramvay almaları da zora girecek.

 



Sadi SEDA/Anadolu Gazetesi