Ekonomi

OECD'nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi Türkiye oldu!

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8'lik büyüme kaydeden Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 ülkeleri arasında ise üçüncü ülke olma başarısını gösterdi.

OECD ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye, bu yılın nisan-haziran döneminde sergilediği performansla ekonomik büyümesine 12'nci çeyrekte de devam etti.

OECD ülkeleri arasında Kosta Rika, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 büyümeyle ilk sırada yer alırken bu ülkeyi yüzde 3,8 ile Türkiye, yüzde 3,5 ile Meksika takip etti.

OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekteki ortalama büyümeleri yüzde 1,5 olarak tahmin edildi. Aynı dönemdeki ekonomik büyüme Avrupa Birliği'nde üzde 0,5 olarak gerçekleşti.

Verilere göre OECD içinde yüzde eksi 3 ile ekonomisi en çok küçülen ülke Estonya oldu. Bu ülkeyi eksi yüzde 2,3 ile Macaristan, eksi yüzde 2,2 ile İsveç izledi.

TÜRKİYE G20’DE İLK ÜÇTE YER ALDI

Dunya.com'daki habere göre G20 ülkeleri içinde ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanan ülkeler arasında büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 6,3 ile Çin oldu. Bu ülkeyi yüzde 4,9 ile Endonezya, yüzde 3,8 ile Türkiye ve yüzde 3,5 ile Meksika izledi. AB ülkelerinin büyüme oranlarına bakıldığında ise İrlanda ilk sırada yer alırken, Türkiye ve Portekiz bu ülkeyi takip etti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, bu yılın ilk yarısında, şubat ayındaki depreme karşın, milli gelirin yüzde 3,9 arttığını, bu yükselişte ana etkenini ise geçen yılki gibi iç talep olduğunu belirtti. İkinci yarıda ise büyüme eğiliminin imalat sektörleri kaynaklı yavaşladığına dikkat çeken Bürümcekçi, İmalat Sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) bu yıl ilk kez eşik değerin altına indiğini, tüm sektörel güven endekslerinde de düşüşler olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının son faiz kararı sonrasında mevduat ve kredi faizlerinin birlikte yükselerek finansal koşulları sıkılaştıracağını belirten Bürümcekçi, şöyle konuştu:

"Enflasyonist baskıların ve kur artışlarının talebi öne çekmesi ve mart ayında yapılacak yerel seçimler, büyümede net bir tablo görmemizi engelliyor. Bu yıl için yüzde 3 düzeyinde olan büyüme beklentimizi koruyoruz."

İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜTECEK!

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener de hizmet sektörünün ortalamanın oldukça üzerinde artmasının pozitif katkı vereceğini belirterek, “Özellikle kentsel dönüşümle beraber yeniden konut faaliyetlerinin başlamasıyla inşaat sektörünün de yüzde 6,2 ile ortalamanın üzerinde büyümesi gelecek dönemde de inşaat sektörünün büyümeye katkı sağlayacağını göstermektedir" ifadesini kullandı.