Ofise dönüş başlıyor! Uluslararası markalar yeni ofis arıyor
Pandemi sonrasında iş hayatının dinamiklerini değiştiren uzaktan çalışma modeli, Amazon’un ofise dönüş çağrısıyla tarihe mi karışıyor? 1 milyon 532 bin çalışanını ofise geri çağıran Amazon’un ardından, gözler uluslararası markalara çevrildi. Peki yeni dönem İstanbul’u nasıl etkileyecek?
Amazon’un 2025 yılından itibaren dünya genelinde ofis dönüşünü tam zamanlı uygulama planı, iş dünyasını etkisi altına aldı. Pandemiyle gelen hibrit ve uzaktan çalışma döneminden sonra 1.5 milyondan fazla çalışanı bulunan Amazon’un ofise dönüş çağrısı, diğer markaların yönetim kadrolarında gündemi oluşturdu. Global markaların Türkiye temsilciliklerinde de ofise dönüş hareketliliğinin yaşandığını belirtiliyor.
AMAZON’UN DÖNÜŞ KARARI İSTANBUL’U DA ETKİLEDİ
Son 10 yıldır ticari gayrimenkul yatırımlarıyla dikkat çeken Bilgiçler Yapı’nın, 10 ay sonra teslimlerine hazırlandığı AKTİM Çarşı & Ofis projesinde de hareketlilik yaşanıyor. Modüler yapıda tasarlanan ve depreme dayanıklı projelere ilginin kaydığını belirten Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, “Amazon’un ofise dönüş kararı, uluslararası markaların Türkiye temsilciliklerini de harekete geçirdi. Patronlar ya da iş yerinde onları temsil eden yöneticiler ofiste bir arada olunmadığında verimliliğin ve inovasyonun zarar göreceğinden endişe ediyor. Bu yüzden hazır Silikon Vadisi'nin en büyüklerinden Amazon da karar almışken Türkiye’de, özellikle İstanbul’da bu sisteme dönecek başka şirketler de olacaktır diye düşünüyorum. Bu da konut piyasasındaki durgunluğa rağmen talebin devam ettiği ticari gayrimenkul piyasasında daha da hareketliliğe sebep olacak” diye konuştu.
OFİSE DÖNÜŞLER HIZLANIYOR
Amazon'un yakın zamanda aldığı hibrit çalışma modelini sonlandırma kararı, dünya çapında pek çok büyük şirketin de benzer şekilde ofise dönüşü teşvik etmeye başlamasına yol açtığını kaydeden Bilgiç şunları söyledi: “Bu küresel eğilim Türkiye’de de etkisini gösteriyor. Türkiye'deki büyük markalar, verimliliği artırmak ve kurumsal kültürü pekiştirmek için çalışanlarını ofise geri çağırma planlarını hızlandırıyor. Ancak, pandemi döneminde boş kalan ve teknolojiyle pek uyumlu olmayan eski ofis stokları, modern iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak.”
LOKASYON BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Bilgiçler Yapı’nın İstanbul Bayrampaşa’da hayata geçirdiği AKTİM Çarşı & Ofis 338 bağımsız bölümden oluşuyor. Projede, 150 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen modüler yapıdaki ofisler için görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler sırasında markaların ihtiyaçlarını da gözlemlediklerini kaydeden Bilgiç, “Ofislerin lokasyonu da büyük bir avantaj sağlıyor. Bayrampaşa, İstanbul'un ana ulaşım arterlerine yakın konumuyla iş dünyasının merkezinde yer alıyor. Hem şehir merkezine hem de çevre ilçelere kolayca ulaşım sağlayan bir bölgede bulunması, firmalar için cazip bir seçenek oluşturuyor” diye konuştu.
Uluslararası markaların kalıcı çözümlere yöneldiğini de belirten Bilgiç, markaların kiralama yerine satın alma yoluna gittiklerini de belirtiyor. Sonuç olarak, Amazon'un ofise dönüş kararının, Türkiye'deki ofis piyasasında hareketlilik ve yenilikçi gelişmelere yol açabileceğine vurgu yapan Bilgiç, “Bu süreç, ticari gayrimenkul alanında önemli değişimlere zemin hazırlayacaktır” dedi.
Hukuki düzenleme yapılmazsa kiralar da evsizler ordusu da artacak!
Yatırım için konut alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte İstanbul'dan örnek! |