Ofislere hibrit çalışma modeli geliyor!
Pandemi ile beraber uzaktan evden çalışma sistemiyle beraber ofis kullanım oranları azaldı. Capital Dergisi'nden Ali Özgenç, ofislerin geleceği hakkında yazı kaleme aldı.
Koronavirüs ile beraber ofislerin geleceği tartışma konusu oldu. Gelecekte ofislerin tamamen kalkacağı düşünülse de ofisler için yeni bir çalışma modelinin üzerinde çalışılıyor. Capital Dergisi köşe yazarlarından Ali Özgenç bu ayki köşe yazısında ofislerin geleceğini kaleme aldı. İşte Özgenç'in o yazısı...
Pandeminin henüz başlamadığı bir dönemde “Ofiste Çalışmanın Sonu Geldi mi?” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazının sonunu da “Ofisler, kullanım oranları azalsa da görünür gelecekte tamamen ortadan kalkmayacak” diye bağlamıştım. Ofislerin kalkmayacak olmasının nedenini de şöyle belirttim: Bütün teknolojik ilerlemeye rağmen yüz yüze görüşme ve toplantının yerini hiçbir şey tutmuyor. Ayrıca şirketlerin hem müşterilere ve kamuoyuna hem çalışanlarına karşı kendi imajlarını yaratabileceği, kendi kültürlerini oluşturabileceği, gurur kaynağı bir merkeze ihtiyacı var.
OFİSİN DEĞİŞEN ROLÜ
Pandemiyle birlikte zorunlu olarak evlere kapanıldı ve “Evden çalışma” dönemi başladı. Pandemi elbette kalıcı olmayacak, ancak pandemiyle geçilen uzaktan çalışma hem çalışanların hem şirketlerin hoşuna gitti. Şirketler açısından böyle de çalışılabildiği, verimin düşmediği ve ciddi tasarruf potansiyeli olduğu görüldü. Çalışanlar açısından ise esnek çalışmanın iş-hayat dengesini kurmada avantajları fark edildi. Yapılan araştırmalar çalışanların yüzde 69'unun kısmen ofis, kısmen evde çalışmak istediğini gösterdi. Uzaktan çalışma devam edecek gibi görünüyor. Alanı küçülse ve rolü değişse de ofis de olmaya devam edecek. Belki bir merkez ofis ve maliyetin düşük olduğu yerlerde çeşitli uydu ofisler. Uydu ofislerin yerine evlere yakın ortak çalışma alanlarından yer kiralayan şirketler de var. Ofisin yapısı ve rolü de değişecek. Öncelikle kişiye tanımlı masalardan vazgeçilecek. Buna tepe yöneticileri de dahil. ABD'de birçok şirket buna geçti bile.
Ofis artı uzaktan çalışma için kullanılan isim hibrit çalışma... Hibrit çalışma, ofis, ev veya ortak çalışma alanlarında esnek olarak çalışmanın adı. Buradaki esnekliği birçok şirket, özellikle ofiste geçirilecek zaman önceden belirlenmek koşuluyla çalışanlara bırakıyor. Bizde bazı şirketlerin çalışanların haftada bir gün evden çalışmasına izin vereceğini duyuyorum. Bunun takım elbisenin moda olduğu zamanda haftada bir gün serbest kıyafete izin vermekten bir farkı yok. Uygulamanın sonuç vermesi için “izin vermek”ten öteye geçilmesi gerekli. Hibrit çalışmanın verimliliği ve çalışanların şirkete bağlılığını artıracağı düşünülüyor. Uzaktan çalışılan kısımda bireysel çalışma, ofis tarafında ise iş birliği ve yakın bağlantı gerektiren konular öne çıkacak.
KÜLTÜR DEĞİŞİMİ ÖNCELİKLİ
Hibrit çalışmanın başarılı olabilmesi için her şeyden önce şirket kültürünün değişmesi şart. Daha önce çalışanların nerede ve ne zaman iş yaptığına konsantre olan şirketlerin, artık çalışanların ne yaptığına ve nasıl yaptığına odaklanması kritik. Kültürle ilgili önemli bir konu da şirkette ofis ve uzaktan çalışanlar arasında iki ayrı kültürün oluşmasını önlemek. “İçerideki” ve “Dışarıdaki” ayrımına düşmemek gerekiyor. Çalışanlar, “Göz önünde olmazsam çalışmam takdir edilmez” endişesi yaşamamalı. Bunun için bir formül; uzaktan çalışma öncelikli bir model kurmak. Şirket yöneticileri için de uzaktan çalışmanın bir öncelik olması. Toplantıların katılımcıların nerede olduğundan bağımsız, çevrimiçi yapılması. Kronolojik zamandan senkron ve asenkron zamana geçişin tasarlanması. Kişilerin değişik projelere katılarak bağlantıları güçlendirmesi. Uzaktan sosyal zamana yer ayrılması. Aynı zamanda bütün çalışanların belli günlerde dışardan çalışması.
Hibrit çalışma dikkatle kurgulanması gereken, incelikleri olan bir model. Şirketlerin bir bölümde test ederek başlamalarını, diğer uygulamalara bakmalarını ve dışarıdan destek almalarını öneririm
Kovid-19'la ofisten beklentiler değişti!