Ogeday Çuhadar, Esenyurt'taki Modern Sanayi Merkezi'ni anlattı!
Al Zamil Gayrimenkul A.Ş. Yatırım Müdürü Ogeday Çuhadar, İstanbul Modern Sanayi Merkezi hakkındaki tüm detayları açıkladı...
Al Zamil Gayrimenkul A.Ş. Yatırım Müdürü Ogeday Çuhadar, İstanbul Modern Sanayi Merkezi hakkındaki soruları yanıtladı;
1. Modern Sanayi Merkezi'nin doğuşunu anlatır mısınız? Fikir nereden çıktı?
Etiman Grup, şu an Modern Sanayi Merkezi’nin inşasının sürdüğü bölgede büyük fabrika ve lojistik depoları yapan bir firmanın yönetimini yapmaktaydı. Bu proje devam ederken, bölgede çok sayıda yükleme – boşaltması kolay, küçük metrajlı alan ihtiyacını ve var olan projelere olan taleplerin yoğunluğunu fark etti. Bunun ardından genel piyasa ve fizibilite araştırmaları yaparak,EsenyurtAkçaburgaz – Çakmaklı Sanayi, İstanbul’un toplam Sanayisinin %28-30’nu barındırdığını ve Türkiye toplam ihracatının %7’sinin bu bölgeden yapıldığını tespit etti. Araştırma sonuçlarının yanı sıra çevresinde bulunan ve bu bölgedeki üretimin tedarikçilerinin bulunduğu İkitelli, Bayrampaşa, Topkapı, Zeytinburnu gibi lokasyonlarda sanayiye uygun olmayan alanlarda yapılan üretimin varlığı da bu fikrin olgunlaşması ve hayata geçmesini hızlandırdı. Bu süreçte ‘’sanayi bölgeleri dışında, konut bölgelerindeki üretimin sanayi bölgelerine taşınması’’ konusunda alınan karar da Modern Sanayi Merkezi projesine olan inancı güçlendirdi.
Projede hiçbir şey tesadüf değildir. Projeninlokasyonuüretim ve sanayinin merkezinde olması, Tem Otoyoluve E 5 Karayolu’na olan yakınlığı ve gümrük, liman gibi ithalat ve ihracat merkezlerine yakınlığı göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Mimarisi ve statiği sanayiye ve ağır yüklere uygun şekilde tasarlanmış, özellikle çift yönlü tır girişi özelliği lojistik alanlarına elverişli olması için planlanmıştır. Tüm bu özellikleri ile Modern Sanayi Merkezi, sanayi binalarının lojistiğe uygun yapısını, lojistik alanlarının da sanayiye uygun hale getirilmesi fikri ile tasarlandı ve sanayici ve lojistiği bir çatı altında toplamayı hedefliyor.
2. Modern Sanayi Merkezi'nin kurucu firmaları kimlerdir? Aralarındaki ortaklıktan söz eder misiniz?
Modern Sanayi Merkezi’nin fikir babası, Etiman Grup’un kurucusu ve aynı zamanda yöneticisi Mahmut Yılmaz’dır. Proje tasarlandıktan sonra inşa edileceği arsanın üretim haklarının sahibi olan, 48 sanayicinin kurduğu bir kooperatif olan Haliç AlibeyköyBaraj Bölgesi ve Toplu İşyeri Kooperatifi ile 2016 yılında görüşmeler başlatılmıştır. 27 yıllık bir kuruluş olan ve mali yapısı 1,2 milyar TL olan Kooperatif ile yapılan görüşmeler sonucunda ‘’gelirde paylaşım’’ hususunda anlaşılarak 2017 yılında projenin inşasına başlanmıştır.
Proje inşaatı devam ederken Türkiye’de pek çok konut projesinin de yatırımcısı olan Suudi asıllı AlZamil Grup’a projeye ortaklık teklifi götürülürve 2017 yılının Ekim ayında ‘’kâr paylaşımı’’ anlaşması ile ortaklık başlar.
Bugün üç ortak ile devam eden projenin 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor. Türkiye’de sanayi ve lojistiğe yepyeni, prestijli bir soluk getireceği öngörülen projenin şimdiden %30’u satılmış durumda.
3. Projenin yatırım maliyeti nedir?
Projenin toplam maliyetiarsa payı dahil 260.000.000.-TL’dir.
4. Proje kimleri hedeflemektedir?
Projede ilk hedeflenen; projenin ortaklarından olan Haliç Alibeyköy Baraj Bölgesi ve Toplu İşyeri Kooperatifi üyeleri ve onların tedarikçileri olan orta ölçekli işletmelerdir.Ayrıca şehir içinde kalan ve konut bölgelerinde zorunlu sanayi bölgesine geçmek isteyen orta ölçekli işletmeler ve bölgedeki diğer fabrikaların tedarikçileridir.
Geniş ölçekte Modern Sanayi Merkezi İstanbul’da üretim yapan orta ölçekli sanayiciler ve lojistik firmalarınıhedefliyor. Üreticiler ve lojistikçilerin yanı sıra yerli ve yabancı yatırıcılar da Modern Sanayi Merkezi’nin hedef kitlesi arasındadır.
5. Projenin benzerlerinden farkları nelerdir?
Proje, benzer projelerden farklı olarak;
1- Geniş iç yollarıyükleme ve boşaltma esnasında herhangi bir sıkışıklığa ve beklemeye gerek olmayacak şekilde tasarlanmıştır.
2- Geniş tır rampası, aynı anda her kata iki noktadan giriş imkan veriyor ve iniş ve çıkışın kolayca yapılmasını sağlıyor.
3- Modüler yapısı, işletmelerin işini büyütürken taşınma derdini ortadan kaldırıyor.
4- Statik açısından hertürlü sanayi kuruluşunun üretimineimkânsağlıyor.
5- Elektrik altyapısı talebe uygunenerjiyi üreticilere temin ediyor.
6- Çatı katında geniş otopark ve asansörler otopark sorununuortadan kaldırıyor ve işyerine olabildiğince rahat ve kısa zamanda ulaşılıyor.
7- Çalışanların çalışma stresinden uzaklaşmaları ve kendilerine zaman ayırabilmeleri için çatı katında kafe ve restoranların yer aldığı yaşam alanı bulunuyor.
8- Siteye giriş çıkışlar iki tarafında bulunan 20 ve 30 metrelik imar yollarıyla sağlanıyor. Bu sistem ile giriş çıkışlar kısa sürede yapıldığı gibi site etrafındaki bekleme trafiği de bertaraf edilmiş oluyor.
9- Siteye gelir sağlayacak alanlar sayesinde düşük aidat garantisi veriyor.
10- Ortak jeneratörlerle elektrik kesintileri durumlarında 24 saat hizmet veriyor.
11- ‘’KASET KALIP‘’ sistemi ile çözülen statik altyapı her türlü makinanın yerleştirilmesine imkan veriyor.
12- Hiçbir masraftan kaçınılmadan ‘’YENİ NESİL SANAYİ SİTESİ’’ olarak tasarlanan proje prestijli bir üretimi vadediyor.
13- İmalat ve ofis tasarlamak için iç mekânlardaasma kat ofis katları yapılmasına imkansağlıyor.
14- Sitenin inşaatı gelecek yıllardaki genel tüm sorunlar özellikle deprem gibi doğal afetler hesap edilerek,en üst bilgi, teknoloji ve sistemler kullanılarak inşa ediliyor.
15- Benzer projelerde kapalı metrekare çoğaltmak istenirken, Modern Sanayi Merkezi;sektörel gerekliliklere uygun ve alanın en verimli şekilde kullanılması için tasarlanan bir mimari sunuyor..
6. Projede hedeflenen satış rakamları yakalandı mı? Teslim tarihiniz nedir?
Projenin % 80’miz sermaye ile yapılmakta olup Türkiye’deki piyasa ekonomisinden dolayı gerçek satış fiyatlarına ulaşılamamıştır. Ancak hem projeye hem de ülke ekonomisine güvenimizden dolayı; gerekirse tamamını öz sermaye ile yapıp, bu değerli projeyi milliekonomiye katmayı planlamaktayız. Teslim tarihimiz 2020 yılınınHaziran ayıdır.
7. Projenin genel özellikleri nedir?
a. Yeni nesil sanayi sitesi olması
b. Sanayi ile günlük yaşamın birarada olması,
c. Az sayıda bağımsız bölüm olması nedeniyle butikbir sanayi sitesi olması
d. Sanayide verimlilik ve altyapının önemli olması nedeni ile bu düşünceyle tasarlanmış bir sanayi sitesi olması
e. İstihdamın kolay sağlanabileceğibirsanayi bölgesinin tam ortasında olması
f. Ulaşımın çok kolay olması
g. Satış fiyatlarının çok uygun olması ve işini geliştirmek isteyen herkes için doğruprojenin bu olması
h. Her türlü altyapının hazır olması
i. Projede her şeyin en ince ayrıntısına kadardüşünülmüş olması, gerekli fizibilite çalışmalarının yapılmış olması, 120’ye yakın sanayici ve lojistikçi ile konuşulup fikirleri alınarak tasarlanmış olması
j. Yaklaşık 2 yıldır projenin kullanımı hakkında hiçbir olumsuz tepki alınmamış olması
Ogeday Çuhadar – Al Zamil Gayrimenkul A.Ş./Yatırım Müdürü